Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı kızlık zarına zarar vermez. Ameliyat batın bölgesinden girilerek yumurtalıklarda yapılır. Vajina girişinde bulunduğundan ameliyat sırasında kızlık zarı bozulmaz. Diğer bir deyişle, bu cerrahi işlem bakire kadınlar için de uygundur.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Yumurtalık kisti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre kistin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
Laparoskopik Kist Ameliyatı Sonrası
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Kapalı Yumurtalık Ameliyatı Riskleri
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, çoğu zaman büyük riskler barındırmaz. Genellikle açık ameliyatlardan daha kolay ve risksiz bir yöntem olarak görülürler.
İlgili 40 soru bulundu
Yumurtalık kisti kısır yapar mı
Birde yumurtalık da kitle oluşturan içerisi doku dolu kistler gebeliğe engel olabilir. Tümoral kitleler cerrahi olarak alınırken diğer yumurtalıkta alınırsa veya kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi gerekirse gebe kalmayı engelleyebilir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Ancak gebe kalma şansı her kadına göre, yapılan ameliyata, cerrahın deneyimine ve kadının yumurtalık rezervlerine göre değişmektedir. Bu sebeple gebe kalma şansını oransal olarak belirtmek mümkün değildir. Çikolata kisti operasyonu ardından kadının kendi kendine gebe kalabilmesi için 6 ay süreyle beklenir.
Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır ve hastanın göbek deliğinden 10 mm bir kamera girilir ve 2 yada 3 adete 5 mm'lik cerrahi aletler karın içine sokularak bu aletler yardımı ile karın açılmadan ve bir ekrandan izleyerek ameliyat gerçekleştirilir. Rahim genelde vajinal yoldan çıkartılır.
Yumurtalık Kist Ameliyat Fiyatları
Yumurtalık kist ameliyatı hastanın durumuna göre, ameliyat yapılan hastaneye göre ve ameliyatı yapan hekime göre değişmekle beraber ortalama 15.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir.
Kist alındıktan sonra tekrarlar mı? Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir. Bu durum alınan yumurtalık kistinin tamamen temizlenememesi ya da sadece kistin sadece içinin boşaltılıp tekrar yerine konulması sonucunda ortaya çıkabilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kızlık Zarını Bozar Mı? Yumurtalık kisti ameliyatı kızlık zarını herhangi bir zarar vermez.
Kızlık zarı alınması ameliyatına 'himenektomi' operasyonu adı verilir. Himenektomi kızlığın çok sert, kalın ve yüksek kenarlı (etli) yapısına bağlı olarak yapılmaktadır.
Kızlık zarı bazı özel durumlarda normalden yüksek kenarlı, sert ve kalın olabilir (“rigid hymen”). Bu şekilde sert himen cinsel birleşmeyi engelleyebilir veya ilişki sırasında ağrı oluşturabilir. Tüm bu durumlarda kızlık zarı 10-15 dakika süren basit bir operasyonla kesilerek çıkarılabilmektedir.
Yumurtalık kisti ameliyatından sonra hamile kalınmasında sakınca yoktur, hatta geçirdiğiniz ameliyat özellikle çukulata kisti nedeniyle yapılmışsa gebe kalmanız daha da kolaylaşacaktır.
Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir.
Yumurtalıktaki Kistlerin Hamilelik Üstündeki Etkileri
Yumurtlama olmadığında, hamilelik olasılığı da azalır. Büyük kistler, rahme yerleşmeyi ve döllenmiş yumurtanın implantasyonunu engeller. Ayrıca, kistin büyüklüğü ve yerleşimi, fallop tüplerinin tıkanmasına veya hasarına neden olur. Bu da döllenme sürecini etkiler.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Memedeki kistler yok olur mu? Genellikle menapoz sonrası küçülür veya kaybolabilirler. Kistlerin seyrinde başta psikolojik stres faktörler olmak üzere bazı olumsuz beslenme tarzlarının (fazla kahve, çikolata tüketimi gibi) rolü de vardır.
Bunun yanında Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ultrasonografi, kan veya idrar testleri ya da başka herhangi bir tıbbi görüntüleme yöntemiyle bir bayanın ilişkiye girme sayısını anlamak mümkün değildir.
Gençlerde sıkça rastlanan folikül kisti 2-4 cm boyutunda olup genellikle adet döneminde atılır. Korpus Luteum Kisti: Korpus luteum yumurtanın olgunlaşıp atıldığı yapıdır. Progesteron hormonu salgılayabilen hücrelerden oluşur. Normalde yumurtanın atıldığı adet sürecinde parçalanıp atılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri