Küçük yaşta içki içmenin tehlikeleri
Genç yaşta alkol kullanmak, bir gencin beyninin gelişimini etkileyebilir, uyku düzenini bozabilir, ergenliği geciktirebilir, okulda konsantre olmasını zorlaştırabilir ve hatta karaciğer ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve belirli kanser türleri için risklerini artırabilir. .
Özellikle Merkezi Sinir Sistemi üzerine kötü etkileri vardır; erken doğum , düşük ağırlıklı bebek, zeka geriliği ve ölü doğumlara yol açabilmektedir. Gebelikte alınabilecek alkol için kabul edilebilir bir ölçü bulunmamaktadır. Hiç kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
Ancak bir şey son derece net, Alkol Ergenlere sunulmamalı. Şimdi, daha önce hiç olmadığı kadar, alkolün gelişmekte olan beyin üzerindeki olumsuz etkisini çok iyi biliyoruz ve sonuç olarak tüm uzmanlar, 16 yaşından önce alkolden kaçınılmalı diyor.
Bir işte çalışmaları ve kendi başlarına yaşamaları zordur. Eğer hamile bir kadın hamile olduğunu bilmeden alkol alırsa, bebeğe zarar gelir mi? Bir kadının hamile olduğunu bilmeden birkaç kadeh içki içmesi ile bebeğe zarar gelmesi pek olası değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Gebelik döneminde yoğun alkol tüketiminin, düşük vakalarına, fetal alkol sendromuna ve düşük doğum ağırlığına neden olduğu biliniyor.
Sigara, alkol tüketimi ve ilaçlar döllenmeyi engeller.
Alkol, çocuklar için bir içecek değildir. 16 yaşına kadar çocuk- ların ve gençlerin alkol içmemeleri gerekir.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
18 yaşını doldurmayan çocuklara alkollü içki veya sigara, tütün mamulleri satılması halinde de suç işlenmiş olacaktır. Sağlık için madde temini suçunun cezası ise “6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası” ile cezalandırılacaktır.
Bebek ve anne sağlığı için hayati bir öneme sahip olan emzirme, bazen annelerin dikkatsizliği nedeniyle bir düşmana dönüşebiliyor. Emzirme sırasında içilen sigara ve tüketilen alkol maalesef çocuğa direkt etki ediyor. Yani aslında bin bin şifası bulunan anne sütü bebeğiniz için bir zehire dönüşüyor.
Ayrıca alkol kullanımı da sperm kalitesini etkileyen bir faktördür. Araştırmalar haftada 60 ml. üzeri alkol kullanımının sperm üretimini olumsuz yönde etkilediği göstermiştir.
Alkol ve Sigara
Alkol ve ve sigara hücre yıkımını artırarak hücre yenilenmesini zayıflattığı için yumurtlamayı olumsuz etkiler ve hatta erken menopoza neden olabilir. Gebelik oluştuktan sonra da bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için sigara ve alkolden uzak durmak gerekir.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
14 yaşın altındaki çocukların alkol alması veya içmesi yasaktır. 14 veya 15 yaşındaki gençlerin bira, şarap veya köpüklü şarap içmelerine yalnızca ebeveynlerinin veya vasileri olan başka bir yetişkinin izni ve gözetiminde izin verilir.
Türkiye'de içki satın alma ve tüketme yaşı 18'dir. 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile, “Genç” tanımı “Onbeş ile yirmidört yaş arası dönem içinde bulunan kişi” olarak verilmiştir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Ama içki içmek gibi Allah ile kul arasındaki konularda dünyevi ve hukuksal bir ceza getirmiyor. İçki de sonuçta bir içecektir. Bir kadeh içmişsin buna bir şey demiyor ama sarhoş olmayı haram kılıyor. Fakat bunun da Kur'an'da karşılığı olarak dünyevi bir cezası yok.
Kabahatler kanununda da iddia edildiği gibi açık alanda içki içmek ile ilgili bir yasak olmadığını baştan söyleyelim.
Uzun Süreli Saklama: Rakı, uzun süre saklanabilir, ancak aşırı uzun süreler boyunca bekletildiğinde aroması ve tadı değişebilir. Genellikle birkaç yıl içinde tüketilmesi önerilir.
Ameliyat gibi sert bir önlem almadığınız sürece, boyunuzu gerçekten belirleyen genetik ve yaşam tarzı faktörleridir. Ancak yeterince uyumamak, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri, tam boy potansiyelinize ulaşmanıza engel olabilir.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Düzenli, korunmasız şekilde cinsel ilişkiye giren genç kadınların gebe kalma şansı %20 iken, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda ise bu oran daha düşüktür. Erkeğin yaşı da hamileliğin oluşumunda rol oynar. 40 yaş üstü erkeklerde, sperm sayısı ve hareketliliği azaldığı için gebelik şansı yaklaşık %25 oranında düşer.
Human Reproduction dergisinin bir araştırmasına göre aşırı yemek, sigara ve alkol tüketimi sperm kalitesini etkilemiyor. Yine de bunlardan kaçınmanın iyi bir sağlık tavsiyesi olduğuna dikkat çekildi. Erkeklerin dar iç çamaşırları giymektense bol şort iç çamaşırlarını tercih etmeleri sperm sayılarında artış sağlamakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri