Yanlış boş folikül sendromu, yumurta çatlatma iğnesinin zamanlamasında yapılan yanlışlık ve kanda oluşturduğu hormon seviyelerinin yetersiz olması veya herhangi bir teknik sorundan dolayı yumurtanın folikül içerisinden toplanamamasına bağlı görülebilir.
Spermin baş kısmında akrozom denilen alanda eksiklik ya da yokluk olması yani globozoospermi) durumunda. Ancak bazı hastalarda sperm değerlendirmesi normal ve yumurtalık rezervi iyi olduğu halde (toplanan olgun yumurta sayısı 6 ve daha fazla olan hastalarda) döllenme başarısızlığı görülebilmektedir.
Döllenme; adet döngüsünün ortalama 14. Gününde yumurtlamayı takip eden birkaç saat içinde, kadının tüplerinde erkek üreme hücresi spermle, kadın üreme hücresi yumurtanın birleşmesidir.
Bazen boş follikül sendromu tekrarlayabilir bir durum olabilmektedir. Bu da çiftlere açıklanmalıdır. Gerektiğinde genetik danışmanlık dahil tüm ileri düzey incelemeler yapılmalıdır. Ancak tekrarlanmasının önlenmesi için çeşitli önlemler alınması gerekebilir.
Hayır. Eğer çok sayıda follikül mevcutsa tümünü doğru olarak saymak mümkün olamaz. Bu durumda ultrasonografide gördüğümüzden daha fazla yumurta elde edilebilir. Ancak, ultrasonografide yalnızca birkaç follikülün var olduğu durumlarda maalesef yumurta da elde edilemeyebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Tıpta ise anembriyonik gebelik olarak isimlendirilir. Boş gebelik de normal gebelikte olduğu gibi yumurta sperm ile döllenir ve döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunarak yerleşir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Boş Folikül Sendromu, folikül toplama işlemi sonrası içi boş yumurta (folikül) görülene dek anlaşılmayabilir. Boş Folikül Sendromu, önceden fark edilmesi ve müdahale edilmesi zor bir durum olduğundan tüm tüp bebek süreci (IVF) doğru şekilde ilerletilmelidir. Çatlatma (HCG) iğnesinin zamanlaması da iyi ayarlanmalıdır.
Azalmış Yumurtalık Rezervi
İleri kadın yaşı, yumurtalıklarla ilgili geçirilmiş ameliyatlar, endometriozis ve diğer nedenlerle karın içinde oluşan yapışıklıklar, kadının boyuna göre kilosunun fazla olması nedenler arasında sayılabilir.
Kadının siklusunun ilk birkaç gününde bir transvaginal ultrason muayenesi yapılır ve her iki yumurtalıktaki antral foliküller sayılır. Genel olarak, en az 8-9 antral folikülü varsa hastanın normal yumurtalık rezervine sahip olduğu kabul edilir.
Yumurtaların döllenmesi için olgun ve yapısal olarak normal olmaları gerekir. Her yumurta döllenmeye müsait değildir. Döllenen her yumurta ise sağlıklı bir embryo haline dönüşmez.
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit eder. Adet kanaması 10 gün kadar gecikirse de idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Sperm hücreleri gözle görülemeyecek kadar küçük hücrelerdir ve bazen bir damla zevk suyunda milyonlarca sperm hücresi bulunabilir. Bir damla sperm ile hamile kalınır mı sorusunun cevabı ise kesinlikle evet olmalıdır.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Rahim içinde var olan fonksiyonel ve yapısal bozuklular, embriyonun rahme tutunmasına engel olabilir. Ayrıca polip ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığında da embriyo, rahme tutunamayabilir. Embriyonun tutunmasına engel olan odağın saptanması için kapsamlı muayene ve farklı tetkiklerin yapılması gerekebilir.
Gebelik elde edebilmek için yumurta sayısından çok kalitesi önemlidir. Örneğin 10 tane kalitesiz yumurta yerine, 1 tane kaliteli yumurtanın varlığı, gebelik şansını artıran bir faktördür.
Vajinal akıntıyı takip ederek yumurta çatladığı günü tahmin edebilirsiniz. Yumurta çatladığını bir göstergesi de kasıklarda ağrıdır. Kasık ağrısı yumurta çatlaması ile yumurtayı taşıyan folikül sıvısının karın iç zarında yaptığı irritasyona bağlı oluşur. Yumurta çatladığı gün görülür ve genelde bir gün devam eder.
Hem yumurta sayısının hem de sağlıklı yumurta oranının azalmasına bağlı olarak doğurganlık da düşer. Yaşın haricinde endometriozis, yumurtalık kistleri, bazı immünolojik rahatsızlıklar, obezite, kemoterapi, ilaç kullanımı, sigara, alkol ve kafein tüketimi gibi nedenler de yumurta kalitesinin düşmesine yol açabilir.
“Tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı?” veya “Yumurtanın toplanması için en az kaç mm olmalı?” diye soran çiftler de bulunur. Genellikle 2 adet, 16-20 mm arasında ve 2 adet 13-15 mm arası boyutlara sahip folikül oluşması durumunda yumurta toplama işlemi yapılabilir.
Bunda ilk yumurta toplanmasından hemen sonra ( 5 gün ) ikinci bir ovaryan uyarılma ve yumurta toplama yapılmaktadır. Duo stim denilen iki kez ardaşık yapılan yumurta toplama işlemlerinde taze embriyo transferi yapılamaz. Önerilen bu embriyolara mutlaka genetik ön tanı yapılması yönündedir.
Ultrasonla yumurtanın olgunlaştığı tespit edildikten sonra yumurta çatlatma iğnesi olarak adlandırılan hCG veya GnRH agonist enjekte edilir. Enjeksiyondan yaklaşık 36 saat sonra ise yumurta toplama işlemi yapılır. Yani yumurta toplama adet döngüsünün başlangıcından itibaren yaklaşık 14. günde yapılmış olur.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Hurmada bulunan östron ve steroller gibi mikro elementler, erkek doğurganlığını büyük bir farkla artırmaya yardımcı olabilir. Hurma poleni özleri, erkek sperm hareketliliği ve sayısı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle de geniş çapta incelenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri