mefahir / mefâhir / مفاخر / مَفَاخِرْ İftihar edilecek, övünülecek şeyler.
Mefsedet Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Bu doğrultuda bozukluk ya da fenalık ile beraber fesatçılık üzerinden anlamlara geldiğini söylemek gerekmektedir. İfade edilen bu anlamları kapsamında Osmanlı dili üzerinden kullanılabilir.
Meftun kelimesi Türkçe üzerinden gönül vermiş ya da tutulmuş gibi anlamlara sahiptir. Özellikle Osmanlı döneminde çok fazla kullanılmış ve aşk üzerine değerlendirmiş bir kelimedir.
mehcur / mehcûr
(Hicr. den) Uzaklaşmış, uzakta kalmış, ayrı düşmüş. Bırakılmış, metruk, unutulmuş, gayr-i müstâmel. Saçma sapan, hezeyan.
İftihar edilecek, övünülecek şey.
İlgili 35 soru bulundu
(ﻣﻔﺨﺮﺕ) i. (Ar. faḫr “övünmek”ten mefḫaret) Övünme, koltukları kabarma, iftihar etme: Medâr-ı mefharetimdir onun vedâdı benim (Cenap Şahâbeddin).
mefluç / meflûç
Felç olmuş, kımıldayamaz hâle gelen.
mecruh / mecrûh / مجروح
Yaralı. Yaralanmış.
meksur / مكسور
(Kesr. den) Kırılmış, kesrolunmuş. Gr: "İ" şeklinde kesreli okunan harf.
mansur / mansûr / منصور
Yardım edilen, yardım görmüş. Gâlib, muzaffer.
Bir şeyi aşırı seven ve ona delicesine bağlı olan kişiler de meftun olarak adlandırılabilir. Olmak fiili ile birlikte kullanılan kelimenin kullanım sıklığı azdır. Bir kimseyi ve bir şeyi tutkunu olacak kadar sevmek anlamında kullanılan meftun kelimesi aşırı anlamı da taşır.
Hayran olmuş, şaşırmış.
Zaman Mevhumu Ne Demek? Zaman mevhumu, zaman kavramı demektir. Kelimenin ''zaman mefhumu'' şeklindeki kullanımı da yaygındır. ''Bu mevhum düşüncelerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor.''
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
mübayenet / mübâyenet / مُبَايَنَتْ
Ayrılık. Tutmazlık. Başkalık.
mekr / مكر
Hile, oyun, düzen. Hile ile aldatma, maksadından vazgeçirme.
Meks kelimesi Osmanlılar döneminde Mısır gibi Arapça konuşulan bölgelerde “iç ve dış gümrük resmi”, Dîvânü'l-meks ise “gümrük idaresi” anlamında kullanılmıştır (Cebertî, II, 146).
mektum / mektûm / مكتوم
Gizli. Saklı. Gizli kalmış. Hükümetten gizli tutulan.
muharrir / محرر
Yazan. Tahrir eden. Kâtib. Kitab te'lif eden. Gazetede yazı yazan.
Meşher; teşhir yeri, gösterme yeri ve sergi alanı anlamına gelmektedir. Kelimenin aslı Arapça'dır ve "sergi, sergilenen yer" anlamlarına gelmektedir. Osmanlıca'da kelime Arapça anlamını korumuş ve zamanla "sergi alanına" dönüşmüştür.
Mezâk - مذاق
خالص نیست. ممذوق الود. (از متن اللغة).
Delinmiş, öbür tarafına işlenmiş olan şey.
Arapça kökenli bir sözcük olan Mefkure, 20. yüzyılın en etkili düşünce adamlarından biri olan Ziya Gökalp tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. Bu sözcük, fikir kelimesi ile aynı kökten türemiştir. Fikir, düşünce ve görüş manasına gelirken, mefkure, gerçekleştirilmek istenen amaç demektir.
mefruşat / mefrûşat / مفروشات
(Ferş. ten) Ev döşemeğe yarayan şeyler. Kilim, halı v.s.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri