Gider Vergileri Kanunu'nun 39. maddesinde Özel İletişim Vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilemeyeceği, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemeyip, hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Mesleki faaliyette kullanılan eşya ve taşıtlar için ayrılan amortismanlar. Yapılan işle ilgili olarak satın alınan ve envantere kaydedilen bilgisayar, yazıcı, masa, sandalye, cep telefonu, tablet gibi eşyalar ve şirket adına satın alınan otomobillerin amortisman gideri indirim konusu olmaktadır.
“Telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, bu indirim yapılırken Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 58. maddesi hükmünün de dikkate alınacağı tabiidir.”
5. Enerji ve İletişim Fatura Giderleri. İşletmelerin telefon, internet, su ve doğal gaz kullanımlarından kaynaklı ödemeleri, en temel giderleri olarak kabul edilir. İşletmeler, bu tür harcamalarını gider olarak göstererek vergiden düşürülmesi için ilgili ödemelere dair faturaları mutlaka sunmalıdır.
KDV'nin GİDER YAZILMAMASI PRENSİBİ :
gider yazılamayacağı hükme bağlanmaktadır. Prensip olarak teslim KDV si, KDV beyannamesinde pozitif değer olarak yer alır ve yüklenilen KDV de, yine beyanname üzerinde teslim KDV sinden indirilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.”
Yine GVK 40. maddesi 6'ncı bendine göre; “İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar” safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilir.
Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV'siz fiyatı 1500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV ve son olarak ise artık yüzde 20 oranında KDV alınacak.
iPhone 15 Vergisiz Fiyatı
Yani fiyatın üzerine 25.443 TL ekleniyor böylece vergili fiyatı ortaya çıkıyor. Bu vergilerin büyük bir kısmı ise 14,733 TL ile ÖTV'den geliyor yani ÖTV miktarı oldukça yüksektir. KDV ise yüzde 20 ile 4,911 TL olarak fiyata ekleniyor.
CEP TELEFONU VERGİ ORANI
Cep telefonlarının vergisiz fiyatı üzerinden sırasıyla yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı, yüzde 12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve yüzde 18 oranında KDV alınıyor.
4) İletişim Giderleri
Tüm harcamalarda olduğu gibi şirketin faaliyeti ile uyumlu olması ve harcamanın şirket için yapılması gerekmektedir. İnternet, ADSL, telefon gibi iletişim amacı taşıyan harcamalar gider olarak yazılabilir. Bu edinimlerin kiralama amacı ile kullanılması gerekmektedir.
30.01.2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karar gereği %7,5 olan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranı, %10 olarak güncellenmiştir. 07.07.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karar gereği %18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı, %20 olarak güncellenmiştir.
Çalışanların satın aldıkları cep telefonları, şayet şirket üstüne alınmışsa ve şirketin hizmetleri amacıyla kullanılacaksa kişi şirketlerinde gider olarak gösterilmesi mümkündür.
Faturaya Ek Telefonlar. Kullandığınız mobil hat faturasına ek taksitlendirme seçenekleri ile cep telefonu satın alabilirsiniz.
Bir muhasebe işyerinde demirbaş olarak sayılan eşyalar; bilgisayar, yazar kasa, hesap makinesi, yazıcı, telefon, evrak dolabı, koltuk, masa, sandalye, sehpa, kitaplık varsa mutfak ve tuvalet eşyaları gibi maddi karşılığı olan çeşitli mobilya ve eşyadan oluşur.
Öğrenciye vergisiz telefon desteği 1 Kasım 2023 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren satın alınan ve belirli şartları sağlayan teknolojik cihazlar için Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın https://gsbbiz.gsb.gov.tr/ web sitesinden başvuru süreçlerini başlatabilirler.
Toplama baktığımızda ise vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti, yüzde 1 ise Kültür Bakanlığı payı alınıyor. Bunun ardından toplamın yüzde 50'si oranında ÖTV ve ÖTV'li fiyat üzerinden de yüzde 18 KDV alınıyor.
En ihtiyaç olan nokta bu ay" demişti. 25 Ekim tarihli Resmi Gazete'de öğrencilere vergisiz cep telefonu kararı yayınlandı. Buna göre 9 bin 500 TL'yi aşmayan mobil telefon cihazları ile bilgisayar cihazlarının elektronik ortamda düzenlenen fatura ile yapılan satın alımlarında kullanılabilecek.
ÖTV'siz fiyatı bin 500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3 bin TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3 bin TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor. Bunların üzerine de yüzde 20 oranında bir KDV daha uygulanıyor.
KDV Hariç Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV hariç hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: ( Brüt tutar ) / (1 + (Vergi oranı) dır. 1180 lira olan malın KDV hariç bedeli bulunmak isteniyorsa 1180 / (1 + 18/100) işlemi yapılır. 1180/ 1,18 = 1000.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri