GSM şirketinden sozcu.com.tr'ye yapılan açıklama şu ifadeler kullanıldı: Öncelikle E.M'nin kaybıyla ilgili üzüntülerimizi dile getirmek isteriz. Vefat durumunda şirketimizin uygulamakla yükümlü olduğu Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'nun kararları gereğince ölüm belgesi hattın kapatılması için yeterlidir.
Veraseten devralınmış hattın iptali için hat sahibinin ölüm belgesi ile varislerden birinin başvuru yapması yeterlidir.
Veraset ilamını almak için de 3 ya da 4 ay beklemek gerekiyor. Turkcell, Vodafone ve Avea gibi GSM operatörü kuruluşlar da ölen kişiye ait telefon hatlarını mirasın paylaşımı gibi görüyor ve kapatmak için veraset ilamının alınmasını bekliyor. Veraset ilamı olmadan hattı kapatma yoluna gitmiyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ölen abonenin hattının iptal edilmesindeki bürokratik işlemlerin azaltıldığını, sadece 'ölüm belgesi'nin yeterli olduğunu duyurdu.
Kullandığım hattın yasal sahibi vefat etti; hattı üzerime nasıl alabilirim? Vefat belgesi ile Turkcell Mağazalarına gittiğinizde hattı üzerinize alabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Vefat nedeniyle hat iptal ve fatura itiraz talebinizi, başvuru yapan kişinin kimlik fotokopisi ile konuyu açıklayan dilekçeyi 0216 6330727 numaralı hatta faks olarak göndererek iletebilirsiniz.
Fesih başvurusunu faks ile iletmesi yada. Türk Telekom'da kayıtlı e-posta adresi üzerinden [email protected] adresine varise ait kimlik fotokopisiyle birlikte aşağıdaki belgelerden en az birinin eklenmesi ile yapılabilir.
Kayıtlı telefon hattı e-devlet veya Turkcell, Vodafone, Türk Telekom üzerinden bağlı bulunduğu operatör aracılığı ile kapatabilir. Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.
Vefat eden kişi (muris) adına olan aboneliğin iptali ve o aboneliğe ait güvence bedelinin iadesi, mirasçıların tamamı tarafından veya bu konuda vekâleten temsil eden kişi tarafından yapılabilir.
Hat Devir İşlemi
Devir için işlem ücreti alınmaz, devir alan müşteri yeni abonelik yapmış sayıldığı için hattı devir alan müşteriden ilk abonelik vergileri devlet adına tahsil edilir. Devir alınan hat Faturalı olarak açılacak ise; Devralan müşterinin ilk faturasına Özel İletişim Vergisi yansıyacaktır.
Abonenin vefatı üzerine sözleşme sona erer.
Tüm bu bilgiler göz önünde tutulduğu noktada ölen kişiye e-devlet şifresi alma işlemi geçersiz bir taleptir. Vefat eden kişinin ölüm belgesi oluşturulduğu anda resmi kurumlarca tanımlı kişisel hesapları devre dışı kalır.
184 günün sonunda tekrar yükleme yapmamışsanız, hattınız dış aramalara kapatılır. Sonraki 92 günlük süre boyunca yine yükleme yapılmamışsa hattınız dış aramalara kapanır, sadece hattınızdan çağrı alabilirsiniz. 92 gün sonunda ise hattınız tamamen kapatılır ve söz konusu hatta ilişkin Abonelik Sözleşmeniz iptal edilir.
180 günün sonunda herhangi bir yükleme gerçekleşmediyse aktif kullanım süresi sona erer ve 90 günlük bekleme süresi başlar. Bu süre içerisinde kullanıcı arama ve SMS alabilir ama herhangi bir arama yapamaz ya da SMS gönderemez.
Numara taşıma işlemi yasal olarak en fazla 4 gün içerisinde tamamlanabilmektedir. Bu süre içerisinde iletişiminiz kesintisiz olarak devam eder.
Sayın konuk, Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir.
Kredi borçlusunun ölümü halinde borcun sona ermesi söz konusu değildir. Ölen kişiye ait tüm borç, kişinin yasal mirasçılarına aktarılır. Mirasçılar, kendi paylarına düşen miktar oranında söz konusu borcu üstlenir. Bu noktadan sonra borç, artık yaşayan yasal mirasçıların şahsi borcu halini alır.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Vefat eden tüketicilerin varislerinin, merhum adına kayıtlı abonelikleri devam ettirmesi de yine usulsüz kullanıma giriyor." diye konuştu.
Genelde operatörlerde hattınızın bir yıl içindeki ilk gecikmiş borcunda açma ücreti faturaya yansıtılmamaktadır. Faturalı hattın kapanması halinde borcun ödenmesi durumunda hat tekrar açılır ve hizmet almaya devam edebilirsiniz.
Hat iptal talebini Turkcell, Avea veya Vodafone operatörlerinin Müşteri Hizmetlerine başvurarak iletmeniz gerekmektedir. İptal edilen hattın numarası üzerindeki haklarınız, operatör tarafından belirlenen süre sonrasında geçersiz olur. Bu süre aşımından sonra aynı numarayı alabilmeniz garanti edilemez.
Listenizden çıkarılmış, abonelik iptalinde bulunmuş ya da henüz aboneliği onaylanmamış abonelerdir.
Kapanmış olmasına rağmen kapanmasından 3-5 yıl geçse de bu içerikleri görmek istemek için hala eski sahibinden izin alınması şart mıdır ? Öncelikle geçmiş olsun. Kapatılan hattın yada farketmeksizin her hattın baz istasyon dökümleri alınabilir.
İlk olarak T.C. kimlik numaranız ve almış olduğunuz şifre ile E-Devlet üzerinden kimliğinizi doğrulayın. Kimlik doğrulama işleminden sonra açılan sayfada arama çubuğuna kullanmakta olduğunuz operatörün adını yazarak “Abonelik Sorgula” seçeneğine tıklamalı, ardından “Abonelik Fesih Başvurusu” yapmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri