Eğer yıkarsanız yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Yumurtaları yıkamak, üstlerindeki koruyucu tabakaya zarar vermekte. Bu tabaka zarar görünce, yumurta mikroorganizmalara karşı savunmasız kalıyor. Dolayısıyla yıkandığı için oda sıcaklığında korunamıyor ve buzdolabında saklanması gerekiyor.
Bakterilerden veya kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yumurtaları yıkıyoruz. Ama bu yıkama işlemi, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek, dış tabakanın aşınmasına, incelmesine ve poların büyümesine neden olarak bakteri geçişinin kolaylaşmasına neden olmaktadır.
Kırdığınız zaman kabukları attıktan sonra da mutlaka yıkamalısınız. Yani esasında burada konu yumurta değil elleriniz. Yumurtanın yüzeyinde zaten sorun yaratabilecek mikroplar var. Yumurtayı yıkamak bunları bertaraf etmek için çözüm değil ellerinizi yıkamak çözüm.
İlgili 27 soru bulundu
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
Tüm yumurta yüzeylerinin dezenfeksiyonunu sağlamak için yumurtaları dezenfektanlı suda yavaşça karıştırın. İyot dezenfektanları, doğru şekilde karıştırıldığında koyu kahverengi renkte olur. Çok miktarda yumurta dezenfekte edildiğinde, renk belirgin şekilde daha soluk veya sarımtırak renge dönüşür.
Emin Canan ise, salmonella bakterisinin elle bulaştığını belirtip; mikrobun kirli içme suları, yıkanmayan yiyecekler, süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve yıkanmayan yumurta ile bulaştığını belirtiyor. Mikrobun bulşamaması için yumurtanın kırılmadan önce yıkanması gerektiğinin altını çiziyor.
Bakterilerden arındırmak için yumurtanın yıkanması besinin en dıştaki kabuğunun zarar görmesine ve incelmesine sebep oluyor. Kabukta bulunan mikroorganizmalar ise mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girebiliyor ve bu bakterilerin yumurtanın yenecek kısmına bulaşmasına neden oluyor.
Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabuk altı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur. Kısaca zor soyulan yumurta daha tazedir.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir.
Kirli ve Bulaşık Kabuklu Yumurtalar: Yumurta yumurt- landıktan sonra, dışkı, toz, çamur, altlık ve kan gibi materyaller- le bulaşarak anormal bir şekilde görülür. Şekil 12'de görülen bu tür yapılar bulanık veya kirli görünüşlü yumurta olarak kabul Şekil 13. Çift Sarılı Yumurta (Double yolk) edilir.
Modern yumurta yıkama prosedürü 3 aşamada yapılır. Ön yıkama ya da nemlendirme işlemi ılık suyla yumurtaya zarar vermeyecek şekilde yapılır. Yıkama işlemi sırasında fırçalama işlemi ve/veya sulandırılmış kimyasallar kullanılır. En son aşama ise durulama işlemidir.
Yumurta kabuğunu potansiyel bakterilerin ölmesi için öncelikle kaynatmak, ardından da 200 F (93 ºC) derecede 10-15 dakika fırında pişirmek gerekiyor.
Pek çok kişi, yumurta kabuğunun üstünde yer alması muhtemel pisliklerden dolayı yumurtaları suyla yıkamayı tercih ediyor ancak bu pek de önerilen bir şey değil. yumurtayı yıkamak, son derece yanlış bir eylemdir. asla da yapılmamalıdır.
Yumurtayı 2 yıl boyunca oda ısısında saklayın!
Yıkanmamış yumurtaları içine nazikçe bırakın. Yumurtlar kireçli suda tüm gözenekleri mükemmel ve doğal şekilde kapanıyor ve hiç hava almıyor bu da yumurtaları taptaze tutuyor.. Bu yöntemi hala uygulayan ve doğal hayatın içinde olan yüzlerce insan var.
Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
1) Suda Yüzdürme Testi
Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Soğuk Suda Yumurta Kaç Dakikada Pişer? Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir.
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri