Ertesi gün hapı, cinsel ilişki sonrası hamileliği önlemede etkili olabilir, ancak yumurtlama döneminde kullanılmasının etkililiği düşebilir. Bu nedenle en güvenli kullanım yöntemi ilişki sonrası mümkün olan en kısa sürede kullanmaktır.
Eğer döllenmiş yumurta hücresi ana rahminde yuvalanmışsa, ertesi gün hapının hiçbir etkisi olmuyor. Yani bu hap, mevcut bir gebeliği sonlandırmıyor!
ELLA® adet döngüsünün herhangi bir zamanında alınabilir. Gebeyseniz ELLA® işe yaramaz. Adetiniz geciktiyse, gebe kalmış olabilirsiniz. Adet döneminiz gecikmişse veya gebelik belirtileriniz varsa (göğüslerde şişme, sabah bulantısı) ELLA® almadan önce doktorunuza veya sağlık yetkilinize danışmalısınız.
Ertesi gün hapları genellikle korumasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınmalıdır. Bu 72 saat içerisinde ise ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme oranı o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca 72 saatin sonunda alındığı takdirde ise gebeliği önleme etkisi kalmamaktadır.
Ertesi gün hapının etkisi ne kadar sürer? Sonrasında korur mu? Ertesi gün hapı yumurtlamayı geciktirir, sonrasında korunmasız cinsel ilişki durumunda gebelik ihtimali artış gösterir.
İlgili 20 soru bulundu
Ertesi Gün Hapı nasıl etki gösterir? Yumurtlama zamanı öngörülemez! Yumurtlamayı mümkün olduğu kadar çabuk engelleyin! Yumurtlama henüz gerçekleşmemişse, Ertesi Gün Hapı bunu en az 5 gün geciktirebilir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Ertesi gün hapı olarak bilinen bu ilaçların kullanımındaki en büyük hata, ilacın korunmasız cinsel ilişkiden 1 gün sonra alınması gerektiğinin düşünülmesidir. Ancak bu ilaçların en yüksek etki düzeyi ilişkiden hemen sonra, yani en kısa sürede alındığı zaman ortaya çıkar.
Ertesi gün hapı, eczanelerde reçetesiz olarak satılan yüksek progesteron hormonu içerikli bir ilaçtır. Gebeliğin planlanmadığı zamanlarda korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesinin ardından kullanıldığında gebelik oluşumunu engelleme konusunda etkilidir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Oysaki ertesi gün hapları cinsel ilişkiden hemen sonra alındığında etkisi çok daha fazla olmaktadır. Genel olarak cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alınması gereken haplar bu zamanın ardından etki etmemektedir.
Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz.
Her zaman olmasa da ertesi gün hapı kişide bulantı ve kusmaya sebep olabilir. İlacın içildiği saatten itibaren 3 saatlik zaman dilimi içerisinde ilaç alan kişinin kusması ilacın da vücuttan atıldığı anlamına gelmektedir.
Ertesi gün hapları kullanıldıktan sonra, hastanın ilk adeti daha erken veya daha geç olabilir. Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir.
Boşalma sonrasında bir miktar spermin dışarı kaçması aslında normaldir. Yine de bunu minimal oranda tutmak için kalçaların yükseltilmesi, en az 5 dakika yatılması, vaginal duş yapılmaması sayılabilir.
Döllenmenin Gerçekleştiği Gün:
Döllenme, genellikle kadının adet döngüsünün ortasında, yani yumurtlama döneminde meydana gelir. Bu süreçte, olgunlaşmış bir yumurta, rahim içindeki spermle birleşir. Döllenme genellikle yumurtlamanın gerçekleştiği gün veya birkaç gün sonra gerçekleşir.
Kadınlar genel olarak cinsel ilişkiden sonra 3 gün içinde hamile kalabilir. Ancak bu sürede hamilelik belirtisi kişi özelinde yaşanır ve her kadında görülemeyebilir.
Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir. Adet düzensizliği ise bir ay ya da bir kaç ay sürebilir.
Çünkü zevk suyu içinde de hareketli spermler bulunuyor. Yapılan bir araştırmaya göre erkeklerin %37'sinde zevk suyu içinde hareketli meniye rastlanmıştır. Özetle bir kadının zevk suyu ile gebe kalması olabilecek bir durumdur.
Ertesi gün hapı içtikten 2 ile 4 hafta sonra bir adet kanamasına benzer ama adet kanaması olmayan bir sökülme kanaması gelebilir. Ancak ertesi gün haplarının koruyuculuğu %100 gebelikten engelleme olmadığı için mutlaka kanda gebelik testi bhcg ile gebelik olmadığı doğrulanmalıdır.
Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Yani gözle görülemez veya hissedilemez. Ancak mikroskop ile incelendiğinde spermin yumurtaya girdiği anlaşılabilir. İlişki sonrası hissedilen ağrı, sancı yanlışlıkla döllenme olarak yorumlanmamalıdır.
İlişkiden sonra, sperm ve yumurta birleştiğinde döllenmiş yumurta gelişir ve bu embriyo rahmin iç yüzeyine tutunur. İmplantasyon genellikle döllenmeden sonra 6 ila 10 gün içinde gerçekleşir, ancak bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlarda bu süreç daha erken veya daha geç olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri