Yumuşak doku zedelenmesi ne kadar sürede geçer? İyileşme süresi zedelenmenin ciddiyetine ve özelliğine göre değişmektedir. En sık görülen yumuşak doku zedelenmelerinden biri burkulmadır ve birinci derece burkulmaların iyileşme süresi 1 – 2 haftayken, ikinci derece burkulmaların ise 2 – 4 haftadır.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Doku zedelenmesinin geçme süresinin zedelenme boyutuna göre farklılık gösterebileceğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta içerisinde geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Yumuşak doku travmasında, travma bölgesinde inflamasyon oluşur. Ağrıyı hissettiğimiz yerde, inflamasyon varlığında ödem dediğimiz, bölgesel sıvı toplanması söz konusudur. Ödem hem ağrıya neden olur hem de o bölgenin dolaşımını bozarak ağrıyı arttırır. Yumuşak doku bozukluğu belirtileri dokunun yerine göre değişir.
TANTUM®; cerrahi, travmatik vs. sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu meydana gelen akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuvar, antiödem ve antiinflamatuvar etkisine bağlı analjezik etki gösterir; inflamasyona bağlı olmayan ağrılarda etkisizdir.
İlgili 41 soru bulundu
Yumuşak doku bozukluğunun en belirgin nedeni dokuların gördüğü hasarlardır. Herhangi bir nedenden dolayı yumuşak dokuların hasar görmesi ve zedelenmesi sonucunda bu bozukluk meydana gelmektedir. Özellikle spor yapan kişiler kendilerini çok zorlamaları durumunda da yumuşak doku bozukluğu görülmektedir.
Yumuşak dokulara mekanik yüklenme bu dokuların gerilebilme, karşı koyabil- me güçlerinin üzerindeyse doku hasarı gelişir. Sportif aktiviteler sırasında, büyük fizik- sel zorlanmalarda veya uzun süre tekrarlayan fiziksel travmalar olduğunda ligaman, ten- don, tendon kılıfı, bursa, sinir ve kaslarda yaralanma olur.
Zedelenen doku dinlendirildiğinde ve zorlanmadığında doku hasarı kendiliğinden geriler. Ancak bölgede iltihap ve enfeksiyon varsa, tedavinin ve kontrolünün sağlanması çok önemlidir. Yumuşak doku zedelenmesine ne iyi gelir? Dinlenerek ağrı ve şişlik azalabilir.
Yumuşak doku olarak ifade edilen dokular, vücutta farklı organ ve dokuların çevresinde yapı ve destek görevi gören; yağ dokusu, kas grupları, kan damarlarını oluşturan dokular ve bağ dokularıdır.
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
Travma gerçekleşen bölge üzerinde şişlik akut travma kaynaklık doku zedelenmesi belirtileri arasında yer alır. Bölgede cilt renginin farklılaşması da akut yumuşak doku travması ile karşılaşıldığının işaretlerinden biridir. Yara alınan bölgede aşırı hassasiyet ve duyarlılık da görülen belirtiler arasında yer alır.
Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir. Uyuşukluk ve kasılma benzeri problemler yaşandığında ise sıcak kompres yapılması daha uygundur.
Orta derece akut zedelenmeler ve yırtıklarda diz içindeki sıvı boşaltılır. Parmaklardan uyluk ortasına kadar alçıya alınır ve 5-6 gün sonra hasta yere bastırılmadan koltuk değneği ile yürütülür. Alçı 3-4 hafta kalmalıdır.
Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu, cildi, kasları ve diğer yumuşak dokuları tahrip etmesini önlemek için acil tedavi gerektiren ciddi, hayatı tehdit eden bir durumdur. Nekrotize etme kelimesi, "ceset" veya "ölü" anlamına gelen Yunanca "nekros" kelimesinden gelir. Bir nekrotizan enfeksiyon dokuda ölüme neden olur.
Buz doğrudan et ezilmesine karşı etki eder ve şişmeyi engeller. Eğer şişikten sonra buz tedavisi uygulanırsa buz aynı zamanda şişliği de indirir. Kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayan buz tedavisi aynı zamanda morarmayı da hızlı bir şekilde geçirir.
Yumuşak doku sarkomu, kas, tendonlar, yağ, lenf ve kan damarları ve sinirler gibi yumuşak dokularda başlayan kanserlere deniyor. Bu sarkomlar vücudun herhangi bir yerinde gelişebiliyor ancak çoğunlukla kollarda, bacaklarda, göğüste ve karında bulunuyor.
Yumuşak doku yaralanmalarında iyileşme süreci gerçekleşen hasarın şiddetine göre değişkenlik gösterir. Örneğin 1. ya da 2. derece burkulmalarda hastalarda 1 ile 2 hafta arasında iyileşir. Fakat burkulmanın şiddeti 3. ya da 4. derecede ise iyileşme 2 ila 4 hafta arasında sürebilir.
Yumuşak doku hasarlarında tedavi, yaralanmanın çeşidine ve oluş mekanizmasına göre değişkenlik gösterebilir. Basit yaralanmalarda uygun istirahat, soğuk uygulama, bası uygulaması ve yüksekte tutma gibi çeşitli uygulamalar fayda sağlayabilir.
Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra, sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrı yaratabilir. Genetik geçiş, lenf sisteminin uzun süren yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan faktörler arasında sayılabilir.
Dış etkenlere karşı vücudumuzu korumakla görevli olan cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Ortalama 4 haftada bir ölü hücreler atılarak yerine yenileri gelir. Cilt üzerinde oluşan bir yaralanmada doku kendini 7 gün içerisinde onararak iyileşir. İyileşen doku bir hücre yenilenmesidir.
Alternatif bir tıbbi tedavi seçeneği teşkil eden medikal masaj, kronik ağrılar, yaralanmalar, kas ve yumuşak doku hastalıkları gibi pek çok durumda uygulanabilir.
Doku kayıpları sonrasında iyileşme uygulanan cerrahi yönteme göre değişir. Eğer dinamik bir bölgede ise ameliyat sonrası fizik tedavi gerekli olabilmektedir. Doku kayıpları onarımlarında yaralanmanın boyutu ve karmaşıklığı arttıkça tedavi ve iyileşme de o kadar uzun ve karmaşık olmaktadır.
Kırık, kemik dokusunun bütünlüğünün bozulduğu yumuşak doku yaralanmasıdır. Kırık oluşan bölgede yaralanan sadece kemikler değildir. Kemiklerin etrafındaki kas dokusu tendonlar, damar ve sinir dokuları da çeşitli derecelerde zarar görür.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Tanım: Genelllikle aktif yaşamın içinde olan genç nüfusta görülen ayak ve ayak bileğinin yumuşak dokularına tolere edeceğinden daha fazla mekanik yüklenme olması sonucu ortaya çıkan burkulmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri