Lehim, içeriğinde ağırlıklı kalay ve kurşun elementlerinin bulunduğu birleştirici malzemedir. Erime ve kaynamasıyla bazı malzemelerin birbirine bağlanması olanağı sağlar.
Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir.
Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir.
Yumuşak lehimleme de esas metaller erimez, fakat ilave edilecek olan metaller birleştirilmek üzere bağ oluşturur ve esas metali ıslatarak birleştirir. İlave olacak metal yumuşak lehim olarak isimlendirilir.
Yumuşak Lehimleme: Genelde ergime sıcaklığının 450 derecenin altındaki sıcaklıklarda ve yük taşımayan bağlantılarda kullanılır. Fazla yük taşımayan ve düşük sıcaklıklarda çalışan hassas sistemlerde kullanılır. Elektronik sistemlerde, teneke ve su borularının birleştirilmesinde kullanılırlar.
İlgili 25 soru bulundu
tesisat bağlantıları, tamir ve bakım işlerinde kullanılır. Yumuşak lehim 450 °C altında, genellikle 230-250 °C sıcaklıkta, uygun pasta ve lehim kullanılarak yapılır ve bu sıcaklıklarda elektrikli havya (lehim tabancası) kullanmak genellikle yeterlidir.
Lehim Yapma Malzemeleri Nelerdir? En yaygın olarak kullanılan lehim malzemeleri arasında lehim teli, lehim makinesi, lehim pompası, lehim pastası, lehim istasyonu, lehim standı bulunur.
Çeliklerin ,paslanmaz çeliklerin dökme demirlerin , bakır ve bakır alaşımlarının , nikel ve bu metallerin birbiri ile olan kapiler sert lehimlerinde kullanılır.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
Doğru lehimi seçmek için yapmanız gereken iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlar: Gümüş lehim sıcaklığı Lehim formu: (pallion çipleri, macun, tel, levha ve toz)
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Fluks lehimleme işlemi öncesinde, devre kartını temizleyerek lehimin daha iyi akmasına ve bileşenin düzgün lehimlenmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir. Eğer flux kullanılmazsa lehim, yüzeyde toplanarak bileşenin devreye yapışmasına engel olur.
Kuru lehim: Fazla pasta kullanılmasıyla oluşur. Lehim bölgesi kararır ve elemanlar birbirine iyi yapışmaz (şekil 2-c). d. Delikli lehim: Kötü malzeme kullanılması sonucu oluşur.
Kalem havyaların uçları bakır, dökme çelik, alüminyum-bakır alaşımı gibi maddelerden yapılmaktadır. Kalem havyalar yavaş ısındıkları için çalışma sırasında genellikle fişe takılı bırakılmakta ve sıcak kalmaktadır.
Sıvı Lehim, birleştirilmek istenen yüzeylerin arasına uygulanan, sıvı haldeki özel bir yapıştırıcı çeşididir. Sıvı lehimler, metal, plastik, cam ve ahşap gibi farklı malzemelerin birleştirilmesinde kullanılır.
En kaliteli lehim teli hangisi ? Lehim teli markaları içinde en iyisi Soldex. Farklı kalınlıklarda birçok çeşidi bulunmaktadır. Pinax marka lehim telleri de oldukça kalitelidir.
Genel elektronik işleri için 1.2 mm, ince işler için 0.75 mm lehim telini tercih ediniz.
Kurşunsuz lehim teli, yüksek ısı uygulanan alanlarda üstün performans sunar. Bu da lehimleme işleminin kusursuz olarak sonuçlanmasını sağlar. Oluşabilecek yağ tabakalarının temizlenmesinde kolaylık sağlayan pastalı malzemeler ile siz de temiz bir işçilikle çalışabilirsiniz.
Aslında, paslanmaz çelik doğru seçilirse ve paslanmaz boru kalitesi yüksekse lehimleme işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Galvanizli Sacın Özellikleri Uzun Ömürlüdür, Katlandığı zaman çinko kaplaması dökülmez, derin çekme ve sıvamaya karşı elverişlidir, kolay lehim tutar, çok basit boyanabilir, ateşe karşı dayanıklıdır, ekonomiktir, kolaydır ve birçok dış faktörlere dayanıklıdır.
Bu rehber malzemeleri, sıcaklıkları, işaretleyicileri, eritkeni ve lehimi en iyi şekilde seçmeyi ve kullanmayı ortaya koyar. Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
Güçleri 5 - 300 watt arasında değişebilmesine rağmen kullanımı en rahat ve en çok tercih edilen havya modelleri 60 watt ve 80 watt kalem havyalardır.
Yapacağınız işlere ve onarımlara göre değişmekle birlikte havya kaç watt olmalı? sorusu 5 ila 300 watt arasında şeklinde cevaplanabilir.
Lehim pastası ve flux, elektronik endüstrisinde lehimleme işleminde kullanılan karışımlardır. Lehim pastası, metal alaşımının farklı kısımlarını birbirine yapıştırmak için kullanılan bir malzemedir. Flux ise metal yüzeylerin oksit tabakasından arındırılması için kullanılan bir temizlik malzemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri