Ayaş domatesi sırık mı Oturak mı? AYAŞ DOMATES FİDELERİNDE KOLTUK DALLARINI ALMAK GİBİ BİR UYGULAMA YAPILMAMALIDIR ÇÜNKİ BU FİDELER OTURAK VEYA BODUR DENEN FİDELERDİR,DAL NE KADAR BÜYÜRSE ÜRÜN ADEDİ VE MEYVE BÜYÜKLÜĞÜ O KADAR VERİMLİ OLUR.
Ankara Ayaş yöre domatesi lezzeti bakımından ünlü olduğu gibi köy domatesi tadında ve iri verimldir. Her toprakta yetişebilen ayaş domatesi mutlaka tercih edilmesi gereken bir Domatestir. Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygundur.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetiştirilen ince kabuklu ve bol sulu ata tohumundan üretilen domatesler, Türkiye'nin dört bir yanından ilgi görüyor. Kış hazırlığının vazgeçilmezi olan Ayaş domatesleri, yaz mevsiminin sonlarına doğru olgunlaşıp pazar tezgahlarında yerini alıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Domateslerin verimli olması için budanması gerekir.
Başer, Ayaş Domatesi diye satılan domateslerin hibrit tohumla üretilen domatesler olduğunu belirterek, ilçe sakinlerini tohumuna sahip çıkmaya davet etti.
Ankara'nın yerli domatesi olan Ayaş domatesi Ankara Ayaş ilçesi ve çevresinde ata tohumları ile üretilmektedir. Doğal gübreleme ve ilaçlamanın yapıldığı Ayaş domatesi lezzeti ve görüntüsü ile diğer domateslerden farklıdır. Ankara'nın yerel ürünlerinden olan domates oldukça popüler bir yiyecektir.
Avrupa'nın en lezzetli domatesi Tekirdağ'da yetişiyor.
Domates Nerelerde Yetişir? Yerde ve sırık üzerinde yetiştirilen domates Türkiye'de; Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir.
Domatesin türü fark etmeksizin ilk çiçek kümesinin altındaki tüm emiciler ve yaprakları budamak gerekmektedir. Bunu yapmak, bitkiyi güçlü tutmakta ve merkezi gövdenin güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Bitki 30-35 cm boylandığında bitkinin kuzeyine ve 10 cm uzağına sırık dikilir. Bölgemizde sırık domates yaklaşık 2 metre boylandığından buna uygun sırık boyu seçilir. Bu dikilen sırığa bitki gövdesi dipten 3. Yaprağın altından rafya (Bağlama ipi) ile gevşekçe bağlanır.
Bu yerel çeşitler sadece yaz aylarında Nisan-Ekim arasında açık alanda yani açık tarlada ya da seralarda yetiştirilebilirler.
Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12,5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7,7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7,5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7,5) Mersin takip etti.
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
10-8-10, gübrenin %10 azot, %8 fosfor, %10 potasyum içerdiği ve geri kalanı dolgu malzemesi olduğu anlamına gelir. 10-8-10 dizi numaralı gübreler domates tohumunda çokça kullanılmaktadır.
Domatesten sonra baklagiller, havuç, salata, pancar ve hububat ekimi yapılır. Domates üst üste ekilmemelidir. * Toprak hazırlığı: Toprak derin sürülmelidir.
Deşti domates tohumu domatesin atası susuz bile yetişir. Sulu bahçede döküm miktarı artarken susuz ortamda ise daha az miktarda döküm yapar.Susuzluğa uzun süre dayanabilen bu domates türü özellikle su sıkıntısı çekenler için veya sulama sıklığı az olanlar tercih edebilir.
Aşılı Fide Nedir? Aşılama işlemi için toprak kısmında kalacak olan anaç ve istenilen ürünü verecek olan kalem belli açılarda kesilerek, aynı açılarda birbirlerine aşılama klipsleri ile tutturulur. Yapılan bu işlem sonucunda birbirine kaynayan fidelere aşılı fide denir.
Hibrit Tohum Nasıl Anlaşılır? Piyasada bulunan, pakete giren, üzerinde bir marka bulunan ve “5553 sayılı tohumculuk kanununa uygun olarak hazırlanmış ve ilaçlanmıştır, yemeklik olarak ve hayvan yemi olarak kullanılamaz” ibaresi bulunduran tüm tohumlar hibrit özelliği taşıyor.
Hibrit tohumlardan hasat zamanında tohum alınabilir, ekildiklerinde başarılı bir şekilde bitkiler geliştirilebilir. Fakat hibrit tohumlar tekrar kullanıldıklarında orijinal hibritler kadar verim vermezler ve her tohumdan farklı bitkiler gelişir.
Hibrit tohum, aynı cins bitkilerin farklı çeşitlerinin çaprazlaması olarak elde edilen tohumlara denilmektedir. Diğer bir adı da melez tohum olan bu tohumların yapım amacı daha verimli, daha kaliteli ve daha sağlıklı ürünler elde etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri