Halılar, giysilerle aynı türden elyaftan yapılır. Bu nedenle yeni halı elyaflarını daha yumuşak bir hale getirmek içi yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Sıcak su ve yumuşatıcıyı karıştırın, halının üzerine püskürtün, birkaç dakika bekletin ve buharlı halı temizleyici kullanarak yıkayın.
Sirke, karbonat, su ve toz deterjan dörtlüsü sizin için ideal olabilir. Bu yöntem inatçı lekeler için de kullanılabilir. Toz deterjan yerine Yumoş Extra gibi kaliteli bir sıvı yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; bu sayede halınız mis gibi kokacaktır. Yine önce halınızı süpürün.
Halı temizlemek için mikrofiber temizlik bezi kullanabilirsiniz. Mikrofiber bezler, kirli yüzeyleri çizmeden temizleyebilme özelliği sayesinde halılarınıza zarar vermez. Bu bezlerle halılarınızı fırçalayarak temizliyormuş gibi kirlerinden arındırabilirsiniz.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Halı temizlemek için arap sabunu eskilerden beri en etkili yöntemdir. Arap sabununu ılık bir su içinde kolayca eritebilirsiniz. Sonrasında halıya uygun bir bez veya lifi sabunlu suyun içine batırın ve sıkın. Yarı ıslak şekilde halınızı silin ve her ilerlediğiniz alan için bu işlemi tekrarlayın.
İlgili 40 soru bulundu
Halıyı temizlemek için su hazırlarken, sabunlu su ya da el dezenfektanı yeterlidir. Buna ek olarak kabartma tozu ekleyebilir veya sadece bol miktarda sodalı su yapabilir ve temizleyebilirsiniz. Uygun temizlik, uygun hijyeni sağlayabilir. Bunun için uygun bezler kullanılmalıdır.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Halı üzerinde görülen en zorlu lekelerden biri de, çamaşır suyu lekesidir, çünkü çamaşır suyu döküldüğü alanda renk açıcı bir özellik gösterir. Bu nedenle halınızın üzerine çamaşır suyu dökülürse, hızlı bir şekilde müdahale etmeniz büyük önem taşır. Halınızın üzerine çamaşır suyu döküldüğü anda, o bölgeye su dökün.
Çoğunlukla ıslak temizleme yöntemiyle sararma meydana gelir, birçok yün halı kurutulduğunda saçak gibi bir madde – tanen (bitki kökenli doğal liflerden yapılan ürünlerin güçlü bir şekilde ıslatılmasının bir sonucu olarak) açığa çıkarır, ikincisi, birçok halıda iplikler bulunur.
Bu nedenle halılar düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi takdirde bu toz ve lekeler zamanla mikroorganizmalarda değişikliklerle kokular oluşturabilir. Bu, sağlık için büyük bir tehlikeyi temsil eder. Lekeleri temizlemeden önce, kiri, tüyleri, kılları ve tozları temizlemek için halıyı süpürün.
Bir kap içerisine bir miktar bulaşık deterjanı ekleyerek karıştırabilir ve bu karışımı bez yardımıyla ürün üzerine uygulayabilirsiniz. Bulaşık makinesi parlatıcısı da leke çıkarma noktasında oldukça başarılıdır. Nemli bir bez üzerine bulaşık makinesi parlatıcısı dökerek lekeli bölgeyi ovalayabilirsiniz.
BEYAZ SİRKE VE SODA
Halılarınızın pırıl pırıl olmasını istiyorsanız sirke ve soda kullanmanız çok işe yarayacak. Bu yöntem ile hem tüm mikropları öldüreceksiniz hem de halılarınızı tertemiz olacak.
Lekeli bölgeye biraz halı leke çıkarıcısı uygulayarak fırçalayabilirsiniz. Leke hala temizlenmediyse lekekli bölgeyi sirke ve su karışımına batırılmış bir bulaşık bezi ya da sünger ile ovalayın. Biraz soğuk suyla durulamadan önce lekeyi yaklaşık 5-10 dakika fırçalayın.
Aynı zamanda yaşam alanınızda bulunan halının güzel kokması da sizi mutlu eder. Yumuşatıcı bu noktada kurtarıcınız olur. İçerisine bir kapak kadar yumuşatıcı damlattığınız su ile halınızı silmeniz yeterli olur.
Yumoş oda ve çamaşır kokularını koltuk, halı ve döşemelerde kullanabilir miyim? Evet, kumaş döşemeli mobilyalarda, perde ve halılarda ve çamaşırlarınızda kullanılabilinir.
Mümkün olduğunca yaymamaya özen gösterin ve fırçalamayın. Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin.
*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
Aspirin domestos. kosla ve bulaşık deterjanları halınızın rengini bozabilir. Halınızdaki lekelere evde müdahale etmeyin nemli.
Bu bağlamda halının rengi fark etmeksizin temizlik malzemesi olarak limon, aseton, çamaşır suyu, kolonya ve sert kimyasalların kullanılmaması önerilir. Ancak az miktarda sirke veya karbonat ile toz deterjan eklenen ılık suyla beyaz renkli halıların temizlenmesi mümkündür.
Temizlik esnasında kimyasal ve ağartıcı içermeyen, doğal bir halı şampuanı tercih edin. Kullanacağınız şampuanı her ihtimale karşı halınızın fazla görünmeyen, küçük bir noktasında deneyin. Halınızı şampuanın köpüğü ile temizlemeye ve fazla ıslatmamaya özen gösterin. Halınızı tel ya da sert naylon fırçalarla ovalamayın.
Elde yıkama işlemi uygulanacağı zaman arap sabunu, beyaz kalıp sabun, sıvı deterjan, toz deterjan ile halı şampuanının kullanımıdır. Halı nasıl yıkanır sorusuna detaylı bir cevap vermek de mümkündür. Bir kovaya su doldurulur içerisine şampuan dökülür. Şampuanlı su alınarak halıya dökülür.
Bulaşık Deterjanı ile Cam Silme
“Cam silme suyuna ne eklenir?” sorusunun yanıtlarından biri olan bulaşık deterjanı, kolay cam silme uygulamalarından birini gerçekleştirmenizi sağlıyor. Kiri hızlı bir şekilde camlarınızı arındıracak bu karışımı hazırlamak ise oldukça kolay.
Etkili ve derinlemesine bir temizlik için ise bulaşık tabletini denemenizde fayda bulunur. Bulaşık tableti ile halı ve koltuklarınızı aşağıdaki yöntemle silebilirsiniz; Çok çaba sarf etmeden tertemiz koltuklar için sıcak suyun içerisine bir tane bulaşık tableti atın ve erimesini bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri