Yumuşatma tavlaması, malzemelerin istenilen yapısal, mekanik ve fiziksel özelllikleri elde etmek, talaşlı imalat veya plastik şekil vermeyi kolaylaştırmak için belirli sıcaklıklara kadar ısıtılıp bu sıcaklıklarda bekletilip sonradan yavaşca soğutulması işlemine yumuşatma tavı denilmektedir.
Yumuşatma Sistemleri Nedir? Su yumuşatma sistemleri, sudaki sertliğe yani kirece sebep olan Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının giderilmesi için iyon değişim prosesi kullanan bir arıtma yöntemidir.
Su yumuşatma; katyonik reçine kullanılarak, suyu kalsiyum ve magnezyum olan sertlik iyonlarından arındırma sürecine verilen addır. Bu işlem iyon değiştirme yöntemiyle gerçekleşmektedir. İçi reçine dolu filtreden geçirilen su, magnezyum ve kalsiyum iyonlarını süzgeçte bırakarak, sodyum iyonlarını alır.
Su yumuşatma, su arıtma zamanı kalsiyum, magnezyum ve diğer bazı metal katyonların sert su içerisinde uzaklaştırılmasıdır. Elde edilen yumuşak su, sabun kalsiyum iyonlarını paspaslamakla israf edilmediğinden, aynı temizlik çabası için daha az sabun gerektirir.
Yumuşak tavlama, normalde yüksek karbonlu çeliklere ve takım çeliklerine daha yumuşak ve makineyle daha kolay işlenebilir bir yapı kazandırmak için uygulanır. Bakır ve pirinç parçaların soğuk şekillendirmesi sırasında malzeme daha sert hale gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Yumuşatma tavlamasında ötektoid altı (hypo ötektoid) çelikleri (γ→α dönüşümü) Ac3 , ötektoid üstü (hyper ötektoid) çelikleri de Ac1 (γ→perlik dönüşümü) üzerindeki belirlenen sıcaklıklara kadar ısıtıp, içyapılarını östenite dönüştürdükten sonra fırın içerisinde tutularak çok yavaş soğutma işlemidir.
Genellikle metali yumuşatmak için yapılan bir işlemdir. Metalin önce ısıtılması daha sonra yavaş yavaş soğutulması şeklinde gerçekleştirilir. Malzeme genellikle çeliktir, Ac3 +30-50 derece arası ya da Ac1 (723°C) +30 –50 derece ısıtıp sonra yavaş yavaş soğutulmasıyla tavlama işlemi gerçekleşmiş olur.
Yumuşak su yalnızca içmek için değil aynı zamanda hayatınızın birçok alanında size fayda sağlayacaktır. Sert su içmek insan sağlığına zararlıdır. Böbreklerde ciddi hasarlara sebep olan bu suların yumuşatılarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Genel olarak bikarbonatların suya geçici sertliği, sülfatların ise kalıcı sertliği verdiği kabul edilir. Sudaki sertliği veren kalsiyum ve magnezyumun kaynağının bikarbonat olduğu durumlarda su kaynatılarak karbonat bileşikleri şeklinde çökeltilmesi sağlanır. Bu su süzüldükten sonra su yumuşak hale getirilmiş olur.
Su yumuşatma sistemleri, su kaynaklarından sertlik (kireç) giderimi amacıyla kullanılan arıtma üniteleridir. Su yumuşatma sistemleri, sertliğin yükselmesine neden olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarını, sodyum iyonları ile yer değiştirerek suyun yumuşatılmasını sağlar.
Su yumuşatma sistemleri esasen suyun sertleşmesine yol açan kalsiyum ile magnezyum iyonlarının giderilmesini sağlayan ve bunun için iyon değişim prosesinden yararlanan bir arıtma yöntemidir. Bu sistemlerin çalışması iyon değiştirme prensibiyle gerçekleşir.
Çamaşır suyu, suyun sertliğini etkilemez ve sert suyu yumuşatmak için kullanılamaz. Suyun sertliği, genellikle su içinde çözünmüş kalsiyum ve magnezyum minerallerinden kaynaklanır. Bu mineralleri çöktürmek veya çıkarmak için, genellikle bir su yumuşatma sistemi veya su yumuşatıcı kullanılır.
Ancak suyun geçici sertliği, su kaynatılarak veya kireç ilave edilerek azaltılabilir. Kalsiyum sülfat/kalsiyum klorür veya magnezyum sülfat/magnezyum klorür varlığından kaynaklanır. Bu iyonların varlığı suyun sertliğini kaynatarak bile gidermeyi zorlaştırır. Bunun nedeni iyonların çökelmemesidir.
Reçine filtre su arıtma prensibiyle sert suları yumuşatmak için kullanılan bir yumuşatma yöntemidir. Sert suları, yani klor oranı yüksek ve damak tadımıza hitap etmeyip içimi zor olan bu suları yumuşatarak içilebilir bir kıvama getirmek için kullanılan filtrelere reçine filtreler denir.
Kalsiyum ve magnezyumun klorür, nitrat, sülfat, silikat ve fosfatlarından ileri gelen sertliklerdir ve suyu kaynatmakla giderilmez. Kalıcı sert suyu yumuşatmak için, içerisine Na2CO3 (çamaşır sodası) eklenerek ortamdaki Ca2+ ve Mg2+ gibi katyonlar karbonatlar halinde çöktürülür.
Sodyum karbonat Mg2+ ve Ca2+ uzaklaştırıp suyu yumuşatmak için kullanılır.
Geçici sert su, su arıtma tesisinde suya sönmüş kireç [Ca(OH)2] katıp metal karbonat çökeltisini süzmekle yumuşatılabilir. Baz, bikarbonat iyonu ile tepkimeye girerek su ve karbonat iyonu oluşturur. Karbonat iyonu Ca2+ gibi M2+ iyonları ile tepkimeye girerek metal karbonatları halinde çöker.
Saf haliyle su, sert su minerallerini içermez ve doğal olarak su yumuşaktır. Fakat bu mineraller, suyun kireç taşı gibi kalsiyum ve magnezyum içeren kayalardan geçtiğinde toplanır. Yumuşak su, daha yüksek bir sodyum içeriği ve küçük bir kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonuna sahip olan sudur.
Su sertliği suda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum miktarına verilen isimdir. Bu iki elemente ek olarak başka metaller de içerir. Sabun ve suyla ellerinizi yıkadıktan sonra hissedilen yapışkanlık, evde yıkayıp bir köşede bıraktığınız bardağın renginin gitmesi, buğulanması gibi özellikler su sertliğinden oluşur.
Sert sular sağlığa zararlı olmarnakla birlikte, yemek pişirmeye, içmeye, çamaşır yıkamaya elverişli değildirler. Sertlik, sabunun köpürmesini azaltarak, kazan taşları oluşturarak, bazı endüstriyel proseslere zarar vererek ve suyun tadını bozarak su kalitesini etkiler.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
- Su içerken mümkünse oturmak gerekir. Su ayaktayken içildiğinde mideden idealden hızlı geçer. - Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir. - Su tek başına ya da farklı besinlerle tatlandırılarak içilebilir.
Bakır ve bakır alaşımları çeliğin tersine tavlanıp soğumaya bırakıldığında veya suya sokulduğunda yumuşar.
Demir yumuşak , dayanıklı , gümüş beyazı , parlak bir madendir.Yoğunluğu 7.874 kg/m³ , erime noktası 1535°C'dir. Kaynama noktası 3000°C'dir.Erimeden önce yumuşar ve hamur kıvamına gelir.
Klor ve hidroklorik asitin demir üzerinde oldukça güçlü bir etkisi mevcuttur. 1 kilogramlık saf hidroklorik asit yaklaşık olarak saatte 75 metre demiri eritebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri