İş mahkemelerinde çeşitli sebeplerle dava açılabilmektedir. Konusu her ne olursa olsun iş mahkemelerinde açılan davalar işçi veya işveren tarafının aleyhine sonuçlanabilmektedir. Bu bağlamda verilecek karar tamamen mahkeme heyetinin kararı olmakla beraber açık 4 ay ila 18 ay arasında sonuçlanabilmektedir.
Bunun için icraya konulmuş alacağın tamamını karşılayacak bir teminat yatırması veya borcu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu ibraz etmesi gerekir. İşveren teminat yatırırsa, icra müdürü kendisine tehiri icra kararı getirmek üzere bir mehil vesikası verir.
İnfaz Bürosu'nun verdiği yazıyla Vergi Dairesi'ne ödeme yapıldıktan sonra yapılan ödemeye dair dekont alınarak Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu'na teslim edilmelidir. Böylece adli para cezasının infaz edildiği hem dosyaya hem de elektronik ortama kaydedilir.
Bütün bu bilgiler ışığında genel olarak iş mahkemelerinin davalarının 4 ile 18 ay arasında sonuçlandığı ifade edebiliriz. Ancak 4 ile 18 aylık süreler sadece ilk derece mahkemeleri için geçerlidir. Şayet dava istinaf ve Yargıtay sürecine dahil olacaksa bu süre 4 yıla kadar çıkabilmektedir.
İşçinin davayı kaybetmesi durumunda, mahkeme kararında işçinin avukat ücretini ve diğer masrafları ödemesine hükmedebilir. Mahkeme tarafından belirlenen avukat ücreti, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre değil, davanın karmaşıklığı, süresi, avukatın deneyimi ve uzmanlığı gibi faktörlere göre belirlenebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Arabuluculuk, tarafların kendi çözümünü üreterek masadan kalktıkları bir süreç. Bu nedenle anlaşma halinde tüm taraflar kazanıyor. Olaya işçi-işveren uyuşmazlıkları bakımından yaklaştığımızda ise kazanan tarafların başında işveren geliyor. İş davalarının istatistiklerine bakmak bile bu sonuca ulaşma için yeterli.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder. Ancak bu avukatlık ücreti sizin avukatınıza yaptığınız ödemeden ayrıdır.
Hukuki süreç tamamlandıktan sonra işçi alacaklarını işveren doğrudan ödenebilmektedir. Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman işçi alacağı davalarının 10 ila 18 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 2-3 yıla kadar uzaması mümkündür.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Hangi safhasında olursa olsun davanın takibini deruhte eden avukat tarifede yazılı ücretin tamamım alır. Dâvaya müteferri lâyiha vesair mütalâalar için ayrı ücret istenemez. Davaya başlandıktan sonra işin deruhte edilmesi halinde avukatın bu iş için evvelce almış olduğu ücret tarifede yazılı ücrete mahsup edilir.
Harç iadesi talebi dilekçe ile ilgili mahkemeye yönlendirilir. Dilekçede talep edilen husus ise harcın iade edilmesi değil; harcın iade edilebilmesi için ilgili İl Muhasebe Müdürlüğü (Defterdarlık)' ne artan harç miktarının iadesi için müzekkere yazılması talebidir.
Kazandığımız tazminat kimin hesabına yatar kazanılan davada para avukata mı yatar? Kazanılan tazminatın hesabına yatırılması konusu, davada taraflar arasındaki anlaşmaya veya mahkeme kararına bağlıdır. Genellikle tazminat miktarı, davayı kazanan tarafın hesabına yatırılır.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
E-devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sekmesine tıklanıyor. Poliçe numarası veya T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek sorgulama yapılabiliyor. Hayat sigortası tazminat sorgulama işlemi sigorta şirketlerinin internet sayfası üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
6 Yıllık Tazminat Ne Kadar 2023
6 yıllık tazminat 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, ” son alınan maaş x 6 ” formülü ile yapılır.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Davanın kaybedilmesi halinde ise, bu ücret sözleşmei hüküm ifade etmemelidir. Bu son halde avukat, artık sözleşmeye dayanmamalı, doğrudan Avukatlık Kanunu'nun 163/111, maddesi uygulanarak, asgari tarifeye göre avukata ücret ödenmelidir.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri