Yorganınızı makinede yıkadıktan sonra, bir diğer önemli konu da kurutma işlemi. Peki, yün yorgan kurutma makinesinde kurutulur mu? Cevap hayır!
Kurutma makinesinde kurutulması uygun olmayan çamaşırlar
Narin nakış işli kumaşlar, yünlü, ipekli çamaşırlar, hassas ve değerli kumaşlardan üretilmiş çamaşırlar, naylon çamaşırlar ve tül perdeler kurutma makinesinde kurutulmaya uygun değildir.
Kurutma makinesini zorlamayacak kadar düşük hacimdeki, aşırı dolgun olmayan yün yastık ve yorganları kurutma makinesinin en düşük ısı ayarında kurutabilirsiniz.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız. 3.Kurutma makineneizde kurutma topları kullanın,çamaşırlarınız % 100 kuru olana kadar bekleyiniz.
Elde yün yıkamak size zahmetli veya zaman isteyen bir iş gibi göründüyse makineler ne güne duruyor? Koyun yünlerini makinede de gayet pratik ve etkili şekilde yıkayabilirsiniz. Makinede yün nasıl yıkanır diye merak ediyorsanız siz arkanıza yaslanın; tüm iş çamaşır makinesinde!
İlgili 16 soru bulundu
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Çoğu kişi tarafından çamaşır makinelerinde artık yün yıkanabilmektedir. Çamaşır makinesinde yün şu şekilde yıkanır; Yorgan ya da yastıkların ipleri kesilerek açılır. İçlerinden yünler çıkarılır ve temiz bir yerde havalandırılır.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
Kısa sürede kurumazsa, çekmesine de neden olur. - Ayrıca yün halıların kurutulması da zahmetlidir ve uzun sürer. Tam anlamıyla kurutulmadığında ise ev içerisinde kötü koku yayar. - Kuruması için açık alanda bırakılması ise güneş ışığını doğrudan alacağı için renk değişikliğinin olmasına neden olur.
Kurutma işlemini makinede yapmak yerine yorganı doğal yollarla kurutmayı deneyin. Yorganı makineden çıkardıktan sonra doğrudan güneş görmeyen bir zemine serebilirsiniz. Yün yorganların dışı kurumuş olsa bile içi hemen kurumuyor. Bu durumda yorganı uzun bir süre kurumaya bırakmak gerekiyor.
Narin, nakış işli, yünlü, ipekli, hassas ve değerli kumaşlardan üretilmiş giysiler, hava geçirmeyen çamaşırlar ve tül perdeler kurutma makinesinde kurutulmaya uygun değildir.
Yün yorgan yıkama sırasında toparlandığı için toz deterjan aralarda kalabilir. Alerjik bünyeye sahip hassas kişiler için toz deterjan uygun bir seçim değildir. Yün yorganı yıkadıktan sonra direk güneş ışığına maruz kalmayacağı bir alanda kurutabilirsiniz. Kurutma makinesinde hassas programı da tercih edebilirsiniz.
Yün içlik: Derinin üzerine giyilir. Çabuk kurur.
Hassas Program: Hassas program, genellikle pamuk veya yün battaniyeler için uygun olan nazik bir yıkama programıdır. Bu programda daha düşük devir hızı ve dönme işlemi kullanılır. Böylece battaniyenin zarar görmesi veya şeklinin bozulması önlenir.
Yünlü kurutma: Çamaşır makinesinde yıkanabilen yünlü çamaşırlar ve etiketinde kurutma makinesinde kurutulabilir ibaresi olan yünlü çamaşırları güvenle kurutmak için kullanın. Tazeleme: Sıcak hava vermeden 10 dakika süreyle sadece havalandırma yapar.
Yün Kurutma Topları Nasıl Kullanılır? Çamaşır kurutma makinenize çamaşırlarınızı koyduktan sonra kurutma toplarını yerleştirin ve makinenizi çalıştırın. Normal kapasiteli 6kg lık kurutma makineniz için 3 adet yün kurutma topunu beraber kullanmanız önerilir.
Keçeleşme, Yünlerde keçeleşme önemli niteliklerden biridir. Bitkisel liflerde, sentetik liflerde örülmeyen bu özellik yün ve diğer hayvansal liflerde görülür. Keçeleşme tamamen fiziksel bir olay olup liflerin üst örtü hücrelerinin birbirleriyle grift bir şekilde birleşmesi sonucu olur.
Cam yünü kullanım ömrü genel olarak 25 – 35 yıl arasındadır.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
Çamaşır kurutma makinesi işaretinde tek nokta varsa düşük ısıda kurutmanız gerekir. Benzer bir şekilde bu sembolün üzerinde iki nokta yer alıyorsa makineyi orta ısıda çalıştırmalısınız. Yüksek ısıda kurutabileceğiniz giysilerin etiketinde ise üç nokta vardır.
Çamaşır makinenizin yünlü programı ya da narin programında 40 derecede yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu da yünlü yorganınızı makinede yıkadıktan sonra, mutlaka düz bir zemine serip öyle kurumasını sağlayın. Aksi takdirde yünler içeride topak topak olabilir.
Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
Kök kılıfı lif hücrelerinin önünde sertleşir ve yün hücrelerinin döküldüğü ve şekillendirildiği bir “boya” üretir. Hücreler keratinizasyon bölgesinin sonuna yaklaştıkça kılıf hücreleri emilir ve lif hücreleri kurur ve sertleşir.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Kimyasal işlemlerden geçmemektedir. Standart 50 x 70 cm ebatların da bir yastık doldurmak için yaklaşık 1,250gr yün gitmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri