Teknik Özellikleri. Geleneksek bir malzeme olan yün aynı zamanda vücutta biriken negatif enerjiyi alır. Kalp atışını düzenler ve dinlendirici bir uyku uyumanızı sağlar. Isı dengeleyicidir, kışın sıcak yazın serin tutar.
Nefes alabilen ve nem emen özelliği olan yün malzemesi ile üretilen yataklar da aynı özelliklere sahip olduğundan uyku esnasında vücut sıcaklığını dengeleyerek terlemeyi önlemeye de yardımcı olur.
Ayrıca yaz aylarında da vücudu terletmeme özelliğine sahiptir. İçerisinde herhangi bir toksik madde ya da kimyasal barındırmaz. Yün içerisindeki minik kıllar ve lanolin denilen madde sayesinde herhangi bir mikrop oluşumunu engeller. Böylece son derece sağlıklı ve hijyenik bir kullanım sunar.
Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Soğuk iklimde yaşayanların özellikle tercih ettiği yorgan türü ise yün yorgandır. Kalın ve doğal yapısıyla gece üşümelerini engeller ve sıcak tutar.
İlgili 45 soru bulundu
Elyaf ve silikon yorganlar, son derece rahattır fakat çok sıcak tuttuğu söylenemez. Eğer eviniz sıcak oluyorsa, he uygun fiyatlı hem de rahat olması nedeni ile ilk sıralarda yer almalı. Yün yorganlar yorucudur. Ağırlığı nedeni ile gece rahatça hareket edemezsiniz ve temizliği zordur; ancak çok sıcak tutar.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
“. 3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur.
Yünlü Kumaşlar Özelliklerine bakacak olursak; Birçok ağırlıkta ve örgülerde olduğu gibi tüm iklimlerde rahat bir şekilde kullanılır ▪ Kışın sıcak, yazın serin tutar, çünkü yün vücuda nefes aldırır, sağlıklıdır. Nemi diğer doğal elyaflardan daha iyi emer.
Terleme problemi yaşıyorsanız köpükten yapılmış yatakları tercih etmemeniz gerekir. Doğal olarak elde edilen latex malzemeden oluşan yataklar yumuşak ve esnektir. Vücudun eğimini koruyarak destek sağlar ve uyku deneyimini iyileştirir.
Bazı kumaşların terletme özelliği bulunabilir. Yün de bu kumaşlardan bir tanesidir. Özellikle kış mevsiminde kullanılan yün kumaşlar vücudu terletir. Isı yalıtımı da sağlayan yün kumaş vücudu dışardan gelen soğuklara karşı da etkili bir şekilde korumaktadır.
Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir.
Kimyasal işlemlerden geçmemektedir. Standart 50 x 70 cm ebatların da bir yastık doldurmak için yaklaşık 1,250gr yün gitmektedir. Yıkama işleminden sonra yünler taranmaktadır ve paketlenmektedir.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Ağrılara İyi Gelir
Yün yastık, ağrılara karşı direnç sağlama konusunda oldukça başarılıdır. Romatizma hastalığı gibi kişinin bol ağrı hissetmesine neden olan rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
Saf yünün içerisindeki lanolin ile öksürüğü keser .
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın. Bu işlem için çamaşır sodası veya sıvı çamaşır deterjanı da kullanabilirsiniz. İyice yıkadıktan sonra yünleri süzün ve birkaç kez temiz suda durulayın. Ardından tamamen suyunu tamamen süzdürdükten sonra asarak kurutabilirsiniz.
Yün Yorgan Makinede Yıkanır mı? Yün makinede de yıkanabilecek bir malzemedir. Son teknolojiyle üretilen modelleri içindeki yünleri çıkarmadan makinede rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Dünya genelinde, farklı yün tipleri üreten 200'den fazla değişik koyun türü veya ırkı olmasına rağmen, Avustralya'daki Merino koyunları, en ince ve en yumuşak yünü üretmektedir. Bu yün, dünya üzerindeki yün türlerinin en kalitelisi olarak kabul edilmektedir.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri