Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Ancak bu ürünün kullanması kadar bakımı da oldukça keyiflidir. Yün yıkama işlemi, yünün doğal yapısı içerisinde bulunan parçacık ve tozları uzaklaştırmak için uygulanır. Bunun yanı sıra kullanım boyunca oluşabilecek mikrop ve bakterilerden arındırmak için düzenli yıkama ve tarama önerilir.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer yorganınızın dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Yıkanmamış Yünün Faydaları
-Soğuk algınlığı ve ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır. -Öksürüğe iyi gelir ve balgamın kolayca atılmasını sağlar.
Kas, adale, bel ve eklem ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Romatizma kaynaklı vücut ağrılarını hafifletebilir. Kronik sırt ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığı, ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Yün yorgan yıkama işleminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında su sıcaklığı geliyor. Yünün doğal bir elyaf olduğunu ve yıkarken özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk konu su sıcaklığı. Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Kısa sürede kurumazsa, çekmesine de neden olur. - Ayrıca yün halıların kurutulması da zahmetlidir ve uzun sürer. Tam anlamıyla kurutulmadığında ise ev içerisinde kötü koku yayar. - Kuruması için açık alanda bırakılması ise güneş ışığını doğrudan alacağı için renk değişikliğinin olmasına neden olur.
Sağlıklı ve uzun ömürlü olması için yılda bir defa yıkanıp yün çubuklarıyla çırpılması gerektiğini vurgulayan Ayaz; “Koyunyünü kırkıldıktan sonra yıkanacak, yıkandıktan sonra yünün 50-60 sene ömrü var ama yastık yorgan gibi eşyaların yapımında kullanılan yünlerin sene de bir defa da olsa açılıp yıkanması lazım.
Keçeleşme, Yünlerde keçeleşme önemli niteliklerden biridir. Bitkisel liflerde, sentetik liflerde örülmeyen bu özellik yün ve diğer hayvansal liflerde görülür. Keçeleşme tamamen fiziksel bir olay olup liflerin üst örtü hücrelerinin birbirleriyle grift bir şekilde birleşmesi sonucu olur.
Çamaşır makinesinde yün yıkama tekniği pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. Günümüze çamaşır makinesi her evde yer alıyor. Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.
YÜN YIKAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çıkarmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yıkama işleminde ilk dikkat etmeniz gereken yünün yüksek sıcaklıkta topak hale geleceğidir. İsterseniz elde yıkayın isterseniz makine da bu topaklanma kaçınılmaz olacaktır. O nedenle ılık suda yıkamaya özen göstermelisiniz.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz.
Standart ölçüden daha geniş olan tek kişilik yorganlar için fazla yün kullanmak gerekebilir. 155x215 cm ölçüye sahip standart kışlık yorganlara 3-4 kg yün konulur. Bu miktar isteğe göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir.
Çoğu kişi tarafından çamaşır makinelerinde artık yün yıkanabilmektedir. Çamaşır makinesinde yün şu şekilde yıkanır; Yorgan ya da yastıkların ipleri kesilerek açılır. İçlerinden yünler çıkarılır ve temiz bir yerde havalandırılır.
Bu durumda öncelikli olarak banyo küveti soğuk su ile doldurulur. Yorgan bu suyun içinde 2 saat boyunca bekletilir. Ardından yünlüler için marketlerde satılan deterjandan 1,5 su bardağı kadar küvetin içine dökülür. Yıkama yaparken yorgan deterjanlı suyun içinde çevrilerek yıkanır.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
RÜYADA KİRLİ YÜN YIKAMAK NEDİR? Rüyada kirli yün yıkamak, kararsızlığa ve kendiliğindenliğe işaret eder. Farklı kararlar ve zihniyetler arasında gidip geleceğinizi gösterir. Aynı zamanda ani bir evlilik yapacağınıza veya beklenmedik bir ilişkiye gireceğinize de işaret eder.
Özellikle yünden yapılan ürünler, diğer çeşitlere göre daha hassas olduğu için bakımına ekstra özen göstermelisiniz. Kullanılmış yün yorganlar, uzun süre havasız kalırsa üzerindeki toz ve bakteriler, kumaşın çürümesine sebep olabilir.
Kaliteli bir yün kumaşı anlamak için dokunmanız yeterli olacaktır. Orta-üst seviye yumuşaklığa sahip olan bu kumaş türü, sık dokunduğu zaman yumuşaklığı azalır. Bu da liflerin kolay yıpranmasına yol açar. Bu yüzden çok sık dokunmamış, yumuşak yapıda olan yün kumaşların kaliteli olma ihtimali daha yüksektir.
Saf yünün içerisindeki lanolin ile öksürüğü keser .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri