10 Antik Yunan'da da yılan hem olumlu hem de olumsuz yönüyle karşımıza çıkmaktadır. Sağlıkla özdeşleştirilmiş bir hayvandır ve tıp ve sağlık tanrısı olan, hastalıkları iyileştiren Askle- pios, asaya dolanmış yılanla tasvir edilmiştir.
Yılan hemen her kültürde sihir, bilgi ve ölümsüzlüğün kaynağı olan bir tanrı olarak telakki edilmiştir. . Arkaik kültürlerde yılan ölümsüzdür, bereket ve bilgi dağıtır; tüm gücünü ise aydan alır.
Eski Türkler arasında yılan, bolluk, bereket, sağlık ve mutluluk sembolü olmuştur. Bazı yörelerde sağlığı ve kötülüklere karşı gücü sembolize etmektedir. Yılan motifi düz dokumalarda daha çok rastlanılan bir süsleme unsurudur. Yılan Orta Asya Türk inanışında yer ve yeraltının simgesi olmuştur.
Yılan Ana – Türk ve Altay mitolojisinde Yılan Tanrıça. Çılan (Zılan, Cılan, Ilan) Ana da denir. Yılanların kendisinden türediği efsanevi yaratık.
Yılan, bir motif olarak ilkçağlardan itibaren pek çok medeniyetin sanat, bilim, edebiyat gibi çeşitli alanlarında sonsuzluk, ölümsüzlük, yeniden canlanma, korku gibi sembollerin karşılığı olarak yer almıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Fakat tasavvufta yılan, kötü nefsin sembolü olarak ifade edilmiştir (Çobanoğlu, 2017, s. 28-30).
Medusa, bakanları taşa çeviren lanetli bakışları olan yılan saçlı bir kadındır. Mitolojik hikayelerin çoğunda olduğu gibi Medusa'ya da dair çeşitli hikayeler bulunmaktadır.
Belden aşağısı yılan biçiminde bir kadın oturmaktadır tahtta. Bu yılanların kraliçesi, Şahmeran'dır. Camsap'ın bahçeye girdiğini fark etmiştir ve ona korkmamasını, yaklaşmasını söylemektedir Şahmeran.
Daha çok güney, orta ve doğu Anadolu resimlerinde, masallarında, hikâyelerinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan üstü ise insan şeklinde tanımlanan, insanların derdine deva olabilen doğaüstü yaratıklar. Ayrıca eşanlamlı olarak kullanılan, Erbüke, Türk halk inancında yarı insan yarı yılan olan varlıktır.
Şahmeran ya da Şahmaran (Farsça: شاهماران "şâhmârân" [yılanların şahı]; Kürtçe: şahmaran; Tatarca: Şahmara, Zilant ya da Aq Yılan, Çuvaşça: Вĕреçĕлен "Vӑrӑşӑlen" [ateş yılanı]; Pencapça: ਸੱਪ ਦੇ ਸ਼ਾਹ "Sapa dē Shaha"), Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden ...
Ölüm ve bunun yanı sıra kötü olan birçok şeyi çağrıştırdığı belirtilmekte. Bunun yanı sıra yılanın yumurta, ağaç ve su gibi yeryüzü ile ilişkilendirmekte bulunmaktadır. Bu ifadeye yer verildiğinde bahsedilen şey ise hayatta üreme ve doğurma gibi olasılıkların olacağını belirtmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ambleminde kullanılan Kadüse sembolü. Ateş çıkarabilme ve uzlaştırma gücüne sahiptir.
trakyada sıkça kullanılan bir deyimdir. güzel, hoş ve lezzetli bir şeyi tanımlarken kullanılır.
Mongoose isimli bu hayvan yılanların en büyük kabusudur. Firavun faresi olarak da bilinen bu hayvanını anavatanı Hindistan'dır. Yılan ve firavun faresinin karşılaşmalarında sürpriz bir sonuç çıkmadığı sürece kazanan hep firavun faresidir.
Frey, DBS, l, 125-126), Kur'ân-ı Kerîm'de yılandan söz edilmemiştir. Bazı İslâm tarihi kitaplarında geçen bu yılan unsuru tamamen İslâm dışı kaynaklara dayanmaktadır. Kur'an'a göre onları yasak ağaca yaklaşmaya teşvik eden şeytandır.
Tıp Sembolü Heykeli
Tıp sembolü (yılan ve asa) bir dizi tarihi, mesleki ve etik değeri içinde barındırır ve temsil eder. Asa sadece yaşamı değil aynı zamanda bilgelik ve bilgiyi, yılan ise deri değiştirmesi ile gençlik, sağlık ve ölümsüzlüğü temsil eder.
"Mar" yılan anlamına gelir, "-an" ise çoğul ekidir. Bu şekliyle kelime "yılanlar" anlamına gelir. Maran ya da incelterek söylenilen "Meran" sözcükleri Anadolu topraklarında birçok yöre ve yer adı olarak da kullanılmaktadır. Rize ve çevresinde "ahşap yığma, tek katlı ev" anlamında da kullanılır.
Açıklama: Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yer altında yaşayan yılanlar varmış. Maran adı verilen bu yılanlar, akıllı, şefkatli; barış içinde yaşarlarmış. Maranların kraliçesine Şahmaran denirmiş.
Halk arasında “Şahmeran” ya da “Şahmaran” olarak bilinen insan başlı, yılan gövdeli bu mitolojik yaratığın adı, Farsça'dan “yılanların şahı” anlamına gelen “Şah-ı mârân” dan gelir.
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Türk, İran ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan Şahmeran; akıllı ve iyimser olarak tanımlanan bellerinden üstü insan, aşağısı yılan şeklindeki Maran adı verilen olağanüstü yaratıkların başında bulunur.
Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran'dan türediğine inanılır.
Lilith ile ilk olarak, Gılgamış Destanı'nda gecelere ve yeraltının karanlıklarına hükmeden kötü bir dişi karakter olarak karşılaşırız. Sümer, Babil ve Pers mitolojilerinde ise Lilith; vampir kadın, baykuş ve yılan olarak tasvir edilir.
Azerbaycan halk inanışlannda Ev İyesi genellikle yılan şeklindedir. Bu nedenle yılan olan evde bereket olacağına inanılır. Ev İyesi, İnsanlann gözüne yılan şeklinde göründüğü zaman, ona dokunulmaz. "Ev Yılanı" denilen bu yılana zarar veren olursa o eve felaket gelir, kıtlık olur ve bereket gider.
Bu anlamıyla eril bir sözcük gibi dursa da Şahmeran'ın birçok kaynakta cinsiyeti belirsizdir. Ancak özellikle, Ana Tanrıça kültünün bağlarını koruduğu Anadolu'da, Şahmeran'ın dişileştirildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri