Şu anda, sahip olduğu birçok ada sebebiyle, Yunanistan'ın karasuları Ege Denizi'nin %40'ını oluşturmaktadır. Karasularının 12 deniz miline çıkarılması durumunda bu oran %70'e yükselmektedir. Bu durumda açık deniz büyüklüğü %51'den %19'a düşerken, Türkiye'nin karasuları da Ege Denizi'nin %10'undan daha az kalmaktadır.
12 mile çıkarılması halinde Ege'nin %70'i Yunan karasuları, %10'dan az kısmı Türkiye karasuları haline gelecektir. Açık denizler %51'den %19'a gerileyecektir. Türk askeri uçakları Ege üzerinde serbestçe uçamayacak, tatbikat yapamayacak, balıkçılar avlanamayacak, deniz ulaşımında sorunlar oluşacaktır.
Ege denizi'nin uydu görüntüsü Ege Denizi'nin haritası 6 deniz mili (nmi): Yunanistan ve Türkiye tarafından kabul edilen şu anki deniz sınırları, ve yalnızca Türkiye tarafından kabul edilen hava sahaları 10 deniz mili (nmi): Yunanistan tarafından kabul edilen hava sahaları 12 deniz mili (nmi): BM Deniz Hukuku Sözleşmesi ...
+Cenevre Karasuları Bitişik Bölge Sözleşmesi hükümlerince, kıyı ile denizin birleşme çizgisi olan ''düz esas çizgi'' belirlenir. Bu kural adalar ve takımadalar için de geçerlidir, ancak fazlaca açıkta bulunan adalar bu sisteme dahil edilmez.
"Kara suları"nın anlamı
“Kara suları”, bir devletin tam deniz egemenliğine sahip olduğu deniz alanı olarak tanımlanıyor. Bu egemenlik, kara suları üzerindeki hava sahası ile altındaki deniz yatağı ve toprak altını da kapsıyor. Devletlere kara sularının genişliğini 12 deniz miline kadar belirleme hakkı tanınıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz sınırı henüz bir anlaşmayla belirlenmemiştir. Şu anda, hem Türkiye hem de Yunanistan karasularının Ege Denizi'ndeki genişliği 6 deniz milidir.
BİTİŞİK BÖLGE
*Karasularının ölçülmeye başlandığı esas hatlardan itibaren 24 mile kadar olan alan bitişik bölgedir.
Türk karasuları: 1964'e kadar 3 mildi. 1964, 476 sayılı Karasuları Kanunu 6 mile çıkardı. 2. madde: Karasuları daha geniş devletlere karşı mütekabiliyet esasına göre daha geniş karasuları ilan edilebilir.
Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kavramı karasularının başlangıcından itibaren 200 deniz mili alan genişliğindeki canlı ve canlı olmayan kaynaklar üzerinde kıyı ülkelerin bazı ekonomik haklar elde etmesidir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Esas Hat, uluslararası deniz hukukunda kara ülkesi ile kara suyunun sınırını belirtmektedir. Buna göre uluslararası hukukta kabul edilen 6 deniz mili veya 12 deniz milinin uygulanması için esas alınacak çizgidir.
II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri, Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.
Ege Denizi (Yunanca: Αιγαίο Πέλαγος: "Egéo Pélagos") veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir.
Yunanistan'ın adalarının sayısı 1.200 ila 6.000 arasında değişmektedir. Üzerinde yaşanılan adaların sayısının ise 166 ila 227 arasında olduğu düşünülmektedir.
1960 sonrasında Ege Denizi üzerindeki adalarda taraflar arasında egemenlik, denetim ve güvenliği sağlamaya yönelik anlaşmazlık başladı.
Ege Denizi'nde tipik Akdeniz iklimi görülür. Ege'ye kıyısı olan iller yaz aylarını sıcak ve kurak geçirir. İzmir, Kütahya, Muğla, Manisa, Aydın ve Denizli Ege bölgesindeki iller arasındadır.
Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrin.
Münhasır Yetki İlkesi
Bir devlet kendi uyrukluğunda bulunan bir gerçek ya da tüzel kişinin başka devletlerle uğradığı haksızlıklar adına uluslar arası alanda hak arama yetkisine sahiptir.
Libya-Türkiye denizcilik anlaşması veya Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması, 27 Kasım 2019 tarihinde Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile Türkiye arasında imzalanan bir münhasır ekonomik bölge anlaşmasıdır.
Bu tanıma göre jus cogens kurallar üç özelliğe sahiptir: öncelikli niteliği sahip genel uluslararası hukuk kuralı olma; devletlerin uluslararası topluluğunun bir bütün olarak kabul etmesi ve kendisinden sapmanın olanaklı olmaması; ve ancak aynı nitelikteki bir başka kuralca değiştirilebilme.
Hukuki anlamda kıta sahanlığı, Kıyı Devletinin, karasularının ötesinde fakat kıyıya bitişik sualtı alanlarının deniz yatağı ve toprak altındaki cansız kaynaklarını araştırma ve işletme konusunda münhasır egemen haklara sahip olduğu bir deniz alanıdır.
Münhasır Ekonomik Bölge Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kıyı devletinin kara sularının başladığı hattan itibaren 200 deniz millik alan o ülkenin MEB'i olarak adlandırılır. (Başka ülkenin MEB alanı ile çakışıyorsa durum farklıdır) Sahildar ülkenin bu alanı MEB olarak kabul ettiğini ilan etmesi gerekir.
Kıta sahanlığı, bir devletin kara ülkesinin denizinin altında devam eden doğal uzantısı olarak tanımlanır. Kıta sahanlığı denince deniz tabanı kastedilir ve uluslararası hukuk uyarınca devletin ilan zorunluluğu bulunmaz.
Bu ihtiyaç bağlamında uluslararası deniz hukukunda kesintisiz takip, ulusal hukukun etkin olarak uygulanması, özellikle suçla mücadelede etkinlik adına kıyı devletine tanınmış bulunan bir haktır. Modern devletin birincil görevi ülkesini, vatandaşları için bir güvenlik, özgürlük ve adalet alanı haline getirmektir.
2. “Transit geçiş”den, işbu Kısma uygun olarak yalnızca açık denizin bir parçasından veya münhasır ekonomik bölgeden, açık denizin veya münhasır ekonomik bölgenin diğer bir parçasına boğazdan devamlı ve hızlı bir geçiş amacıyla seyrüsefer ve bu saha üzerinde uçuş serbestisinin kullanılması anlaşılır.
Münhasır ekonomik bölgenin genişliği, karasularının ölçülmeye başlandığı esas hatlardan itibaren 200 deniz mile kadar olan bir alandır. Münhasır ekonomik bölge 200 deniz milden daha fazla olamaz (57. md.29).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri