Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Yunus, Tapduk Emre'nin elinde yetişmiş biri. Tapduk Emre de Hacı Bektaş'ın öğrencisi. Dolaylı Yunus Emre Hacı Bektaş'ın öğrencisi. Bayağı bayağı Alevi Bektaşi birisinden bahsediyoruz.
XIII. yüzyılda yaşayan Babaî-Haydarî dervişi. Babaî hareketi çevrelerine mensup Kalenderiyye tarikatı şeyhlerinden bir Türkmen babası. Mutasavvıf Türk şairi.
Tasavvuf ehli halk şâiri.
Yunus Emre'nin Risaletü'n- nushiyye'sini tamamladığı 707 (1307) yılı tarikata girdiği yıl olarak değerlendirilmektedir (Tatcı, 2013, s.602). Yunus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre'dir, ancak Yunus'un mensup olduğu tarikat konusunda kesinlik yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Bu soruya söz büyüklerinin cevabı şöyledir: Yunus''un şiirlerini ateşe, suya ve insanlara pay eden Molla Kasım''ın adının Mehmet değil de Kasım olması, onun ''kassam''lık yani taksimat görevinin, yani ''adalet''inin delilidir....
Yunus ve Bacım Sultan'ın bu evlilikten bir de erkek çocukları olmuştur. Tapduk Emre, torununun adını İbrahim koymuştur. Yunus, dervişlik merhalelerini teker teker aşmaya devam etmektedir.
Yunus Emre, Bektaşî geleneğinde ümmî kabul edilmekteyken Halvetî geleneğine göre alim bir müftüdür. Eski kaynaklarda da Yûnus Emre'nin ümmîliğinden söz edilmektedir.
Horasan'dan gelip Anadolu'ya yerleşen Türkmenlerin soyundan olup, Sakarya nehri civarında Sarıköy'deki çiftlik ve zaviyesinde yaşadı. Tabduk'un müridi, en tanınmış halifesi ve damadı, İsmail Emre'nin de babasıdır. Sarıköy günümüzde Eskişehir ilinin Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre mahallesi olarak bilinmektedir.
“Bugün İstanbul'un tarihi bir caddesine ismi verilmiş bulunan Şeyhülislam Ebussuud Efendi, dönemin devlet işlerini ve sivil hayatını dinsel hükümlere (şeriata) göre şekillendirmiştir. Bu yüzden, Yunus Emre'nin şiirleri bile dine aykırı sayılmış, "Bu şiirleri okuyanların öldürülmesi gerekir." diye fetvalar verilmiştir.
İşte, Tapduk Emre'nin hayatına ilişkin bilgiler. Mutasavvıf ve Bektaşi dervişi, Yunus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre, Horasanlı olup Cengiz Han baskısı sıralarında Anadolu'ya gelmiştir. 1210 ile 1215 yılları arasında doğduğu sanılmaktadır.
Yunus Emre'ye “Bizim” denilmesinin nedenini, Mustafa Tatcı şu sözlerle ifade etti: “Buradaki “bizim” kavramı, Yunus'u erenlerin irfan dairesine aldığını gösterir. Kur'an'daki “biz” neyse, Taptuk'un Bizim Yunus demesi de ondan. Yunus artık Hakk'ta yok olmuştur.
Yunus Emre, Moğol baskını sırasında çok sevdiği eşi Sitare ve oğlu İbrahim'i kaybediyor, ardından diğer oğlu İsmail esir düşüyor. Yüreğindeki acıyla çaresiz kalan Yunus, ilahi ve ebedi aşkın peşinde bir arayış içerisine giriyor.
Ramazan ayında yayınlanan son bölümünde Yunus Emre, Molla Kasım tarafından üzerine atılan bir iftiraya dayanamayarak şeyhi Tapduk Emre'ye durumu dillendirmiş, şeyhi tarafından da dergahtan kovulmuştu.
Yunus Emre'ye göre din; insanlığı mutluluğa, barışa ve huzura kavuşturan bir yaşam tarzını benimsemektir. Yunus Emre'nin din anlayışında sevgi ve aşk vardır. Tüm yaşamı bu sevgi, aşk ve hoşgörü çerçevesinde yaşayarak geçirmek şüphesiz mutluluğun en etkili yollarındandır.
Bütün insanlığa hitap eden büyük şairlerden olan, şiirleriyle Türkçeyi bir aşk ve mana dili haline getiren Yunus Emre, Türkçeyi sanatçı duyarlılığıyla kullanmasındaki dehasının yanı sıra Türkçe tasavvuf ve mana dilinin kurucusu olarak biliniyor.
Yunus Emre, İslam ilimleri adı altında medreselerin yazılı dinsel kültürleri karşısında Türk'ün milli karakterini ve duygu-düşünce birliğini yansıtan Türkçe ile şiirler yazmış; bu şiirlerinde Türk halk kültürünün İslam öncesi dilsel ve kültürel motiflerle kendi zamanına kadar sürekliliğini sağlamıştır.
1320 (Hicri 270) yılında Sarıköy'de vefat eden Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin son yılları ile Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarına denk düşen önemli bir dönemde yaşamıştır.
Bu görüşte olanlar, Yunus Emre'yi batılı oryantalist bakış açısıyla değerlendirmişlerdir. Ancak Yunus Emre, panteist değildir. O, saf bir İslam imanına sahip olan bir Türk şairidir. Şiirlerinde İslam tasavvufunun vahdet-i vücut felsefesini işlemiştir.
Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; d. 1209, Nişabur - ö. 1271, Nevşehir); Mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir.
Bektaşilik Hacı Bektaş'ın ruhaniyetini kendisine rehber alan bir Alevi yoludur. Bektaşiliğin farklı kollardan ilerleyen birçok süreğiyle karşılaşırız. Yol bir sürek bin bir ifadesi doğru bir ifadedir. Yol; Hakk Muhammed Ali yoludur.
İsmail Emre (1900-14 Ağustos 1970) Adana'da yaşamış olan Tasavvuf şairi. Muvahhit.
Yunus Emre İle Bacım Sultan'ın Nikah Sahnesi.
Taptuk Emre'nin dervişi olur ve dergâha odun taşımakla görevlendirilir. Kırk yıl odun taşıdığı dergâha bir tek eğri odun getirmez.
İskender Pala bu romanında Yunus Emre'nin hayatını Molla Kasım, Yunus Emre'nin oğlu ve Yunus Emre'nin kendisi gibi birkaç kişinin ağzından değişik bir şekilde anlatmıştır. Romanın, giriş bölümü Molla Kasım ile başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri