Ancak Yunus Emre, panteist değildir. O, saf bir İslam imanına sahip olan bir Türk şairidir. Şiirlerinde İslam tasavvufunun vahdet-i vücut felsefesini işlemiştir.
Yûnus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre'dir, ancak tarikatı kesin olarak belli değildir; bu konuda da değişik görüşler ileri sürülmüştür. Bir kısım araştırmacılar Yûnus'un tarikat pîrlerini Horasan'a bağlarken onun Nakşî, Halvetî, Mevlevî olduğunu veya Kādirîliğe mensup bulunduğunu söylemiştir.
Yunus Emre felsefesine göre hiçbir zaman kalp kırmamak, büyüklük taslamamak, gönül almak ve geçimli olmak esastır. Yunus Emre'ye göre din; insanlığı mutluluğa, barışa ve huzura kavuşturan bir yaşam tarzını benimsemektir. Yunus Emre'nin din anlayışında sevgi ve aşk vardır.
Yunus'a göre insan bir görünüştür. Onun gönlünü dolduran, bütün varlığını kaplayan, ona kimlik kazandıran -O'nun deyimiyle- “Çalap”tır. Şair bunu “Gönül Çalab'un tahtı gönüle Çalap bahdı” diyerek açıkça ifade eder. Allah sevgisi biçim değil özdür, bunu ancak O'na gönül verenler anlayabilirler.
Yunus Emre hikmeti ledün anlamında kullanan bir mutasavvıftır ve sanatı da buna göre düşünülmelidir. Yunus Emre, İslam şeriatine bağlı, seyr ü sülûku yaşamış ve İslam tasavvufunun belirlemiş olduğu şeriat, tarikat, hakikat ve marifet makamlarından geçerek irfana ulaşmış bir âriftir.
İlgili 28 soru bulundu
Yunus ismi, Kur'an-ı Kerim'de bir peygamberin adı olarak geçer. Ancak Emre ismi doğrudan Kur'an'da geçmemektedir.
Ramazan ayında yayınlanan son bölümünde Yunus Emre, Molla Kasım tarafından üzerine atılan bir iftiraya dayanamayarak şeyhi Tapduk Emre'ye durumu dillendirmiş, şeyhi tarafından da dergahtan kovulmuştu.
Yunus Emre, tasavvuf şiirinin en önemli temsilcisidir.
Yunus Emre, Anadolu sahasında divan sahibi ilk sanatçı olarak değerlendirilmektedir. Divan'ında kullandığı dilden hareketle Oğuz dilinin en yetkin isimlerinden biri olarak kabul görmüştür. Yunus Emre Divanı'nda 400 civarında şiir mevcuttur. Yunus Emre Divanı'nda hece ve aruz ölçüsü birlikte kullanılmıştır.
Yunus Emre (638-720/1240-1320) Tabduk Emre'nin deyimiyle “Bizim Yunus”, 13. yüzyılın ikinci yarısı ile 14. yüzyılın başlarında Anadolu'da yaşamış büyük bir mutasavvıf ve şairdir. Hayatıyla ilgili ilk kaynaklar menkıbe türü rivayetlerden oluşmakla birlikte tekkesi hakkında arşiv kayıtları mevcuttur.
Yunus Emre'nin edebiyat tarihi bakımından, önemli bir yanı da Anadolu'da, Türkçe şiir dilinin öncüsü olması ve tasavvuf sorunlarını yalın, kolay anlaşılır bir dille söyleyişi nedeniyledir. Şiirlerinin ölçüsü, Türkçe'nin ses yapısına uymayan "aruz" olmakla birlikte söyleyişi akıcı, sürükleyici bir nitelik taşır.
Yunus Emre, yaşadığı dönemden günümüze Türk din, dil, edebiyat ve düşünce hayatında çok sevilip sayılan ve çok etkili olan isimlerin başında gelen büyük bir şahsiyettir. Gelenek, onu sufi muhitlerde ve halkın arasında derviş kimliği ile menkıbeleri ve ilahileri ile yaşattı.
Molla Kasım'ın Yunus Emre'nin Şiirlerini Yırttığı Sahne.
Bazı kaynaklara göre ve Hacı Bektaş-ı Veli Menkıbesi'ne dayanarak Aksaray ili sınırları içinde, Ortaköy ilçe merkezine 20 km mesafede Reşadiye mahallesindedir. Türbenin bulunduğu tepe, halk tarafından ziyaret tepesi olarak bilinmektedir. Bu türbe Aksaray - Kırşehir yolu üzerinde bulunmaktadır.
Evet, himmet yerine buğday isteyen, “bizim Yunus”dur, yani Yunus Emre. Buğdayın, geçici hevesi, hırsı, çıkarcılığı, para sevgisini temsil ettiği buna karşın himmetin, kanaati, erdemi, iyiliği ve huzura ulaştıran bilgiyi, doygunluğu gerçek sevgiliye yönelmeyi temsil ettiğini söylememe gerek yok galiba.
Yunus Emre, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan bir tasavvuf şairi, aynı zamanda da bir Türk İslam düşünürüdür. Eserleri dilden dile dolaşan Yunus Emre, Anadolu'da bir halk kahramanı olarak tanınır ve sevilir.
İşte, Kuruluş Osman'ın Yunus Emre'si Mert Turak... MERT TURAK KİMDİR? Mert Turak, (29 Mart 1980; İzmir) Türk oyuncu. Baba tarafından aslen Malatyalı olan Mert Turak'ın annesi Makedonya asıllıdır.
Yunus Emre'ye “Bizim” denilmesinin nedenini, Mustafa Tatcı şu sözlerle ifade etti: “Buradaki “bizim” kavramı, Yunus'u erenlerin irfan dairesine aldığını gösterir. Kur'an'daki “biz” neyse, Taptuk'un Bizim Yunus demesi de ondan. Yunus artık Hakk'ta yok olmuştur.
Yunus Emre (1238-1320) - 200 Türk lirası
Ülkemizin en büyük ozanlarından biri olan Yunus Emre'nin Anadolu'ya göç eden Türk boylarından olduğu ve 1238 yılında doğduğu kaynaklarda belirtilmektedir.
Yunus Emre'nin evlenip evlenmediği ile ilgili net bir bilgi bulunamamıştır. Kendisinin yazmış olduğu bir dizede belirttiğine göre çocuklarının var olduğu düşünülmektedir. Eserlerinin her birinde şeyhinin Tapduk Emre olduğunu bildirmiştir.
Bu soruya söz büyüklerinin cevabı şöyledir: Yunus''un şiirlerini ateşe, suya ve insanlara pay eden Molla Kasım''ın adının Mehmet değil de Kasım olması, onun ''kassam''lık yani taksimat görevinin, yani ''adalet''inin delilidir.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Anadolu ve Balkanlar'ın Türkleşip müslümanlaşmasındaki etkisi sebebiyle adı etrafında menkıbeler oluşmuş bir alperen. Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi.
“Bugün İstanbul'un tarihi bir caddesine ismi verilmiş bulunan Şeyhülislam Ebussuud Efendi, dönemin devlet işlerini ve sivil hayatını dinsel hükümlere (şeriata) göre şekillendirmiştir. Bu yüzden, Yunus Emre'nin şiirleri bile dine aykırı sayılmış, "Bu şiirleri okuyanların öldürülmesi gerekir." diye fetvalar verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri