Mezarı Eskişehir Sarıköy'dedir. Demiryolu hattı, mezarının yakınından geçmesi nedeniyle 1946'da yeni bir mezar ve anıt çeşme yapılmaya başlanmış, naşı 1949'da buraya taşınmıştır. 1964'te başlayan son mezar yeri inşaatı 1970'te bitirilmiş ve naşı tekrar taşınan Yunus Emre, o tarihten beri bu anıt mezarda yatmaktadır.
Bunlarda bize gösteriyor ki, Yunus Emre'nin mezarı Sandıklı'dadır. Sandıklı ilçesini ilim ve irfan yurdu haline getiren Yakup Çelebi Yunus Emre'nin şiirlerinde bahsettiği Seydi Balum (Seydi Sultan veye Balum Sultan olarak ta bilinir) dur.
Eskişehir Mihalıçcık İlçesi'nde bulunan Yunus Emre Müzesi 1974 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılmıştır.
Mihalıççık'ın Sarıköy ilçesinde bulunan Yunus Emre'nin mezarı bugünkü yerinde değildi. Zaten köydeki zaviye ve türbe Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunanlılar tarafından yakılıp, yıkılmıştı... Tren hattının mezarın üzerinden geçeceği anlaşılınca, mezarın 100 metre sağa kaydırılmasına karar verildi.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Yunus, Nallıhan Tapduk Emre dergahında kırk yıl boyunca odun taşıyan bir derviştir ve taptukluların yetiştirdiği en büyük ozanlardan biri olarak kabul edilir.
1320 (Hicri 270) yılında Sarıköy'de vefat eden Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin son yılları ile Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarına denk düşen önemli bir dönemde yaşamıştır.
Yunus Emre (1240-1321) Eskişehir'in Mihalıçcık ilçesine bağlı Sarıköy'de doğup gençliğini de burada geçirdikten sonra, Ankara Nallıhan'da Emrem Sultan Mahallesi'nde yaşayan Tapduk Emre'den eğitim alarak tekrar doğduğu Sarıköy'e dönmüştür.
Bunlar Afyon'un Emre Sultan köyündeki, İsparta'nın Uluborlu ilçesi merkezindeki, Karaman merkezindeki, Eskişehir'in Yunus Emre köyündeki ve Kırşehir'in Ulupınar köyündeki anıt-mezariardır. Biz bunlann son üçünü inceleyeceğiz. Karaman'daki Yunus Emre anıt-mezan veya türbesi: Karaman (eski adıyla Larende) ilinde.
Görülecek yerler. Yunus-Emre-Çeşmesi Viyana'nın Türkenschanzpark parkında bulunmaktadır. 1991 T.C.'nin Avusturya'ya hediyesidir. Türkenschanzpark - II. Viyana Kuşatması esnasında bir müddet Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'ın merkez olarak kullandığı alan, bugün çok güzel bir gezinti yeri.
Yunus Emre şiirlerinin sayısını yazmaları karşılaştırarak belirleyen ve ona ait şiirlerin toplam sayısının 415 olduğunu söyleyen Mustafa Tatcı bu durumu “Divanda verdiğimiz 415 şiirden başka, elimizde 300 kadar daha “Yunus” mahlaslı şiir bulunmaktadır.
Yunus Emre, Erzurum ilinin Palandöken ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.
Ramazan ayında yayınlanan son bölümünde Yunus Emre, Molla Kasım tarafından üzerine atılan bir iftiraya dayanamayarak şeyhi Tapduk Emre'ye durumu dillendirmiş, şeyhi tarafından da dergahtan kovulmuştu.
Ama bütün bunların asla değiştiremeyeceği bir gerçek var: Ortabatı Anadolu'da, bugün Eskişehir-Bilecik-Bursa merkezli bir coğrafya parçasında 13. yüzyılın ortalarında, 14. yüzyılın başlarında Yunus Emre diye bir derviş yaşamıştır. Bu derviş, coğrafyayı vatan yapan sayısız isimden biridir.
Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi.
Yunus Emre tarih boyunca sevgi ve aşk şairi olarak tanınmıştır. Şiirlerinde en çok sevgi ve aşkı dile getirmiştir. Bütün varlıkların Yaratıcısının bir olması hasebiyle Yaratan'dan ötürü tüm varlıkları sevmemizi istemiştir.
Yunus Emre'nin evlenip evlenmediği ile ilgili net bir bilgi bulunamamıştır. Kendisinin yazmış olduğu bir dizede belirttiğine göre çocuklarının var olduğu düşünülmektedir. Eserlerinin her birinde şeyhinin Tapduk Emre olduğunu bildirmiştir.
Ancak Yunus Emre'nin eşi Beria Özden'den üzen haber geldi. Yeni bir paylaşım yapan Özden, hamileliğinin kullandığı ilaçlar sebebiyle sonlandığını açıkladı.
Zikrettikleri esnada Yunus Emre'nin (Yusuf Gökhan Atalay) Candaroğlu Argun beyin (Mehmet Ali Kaptanlar) adamları tarafından kuyuya atılması ve çaresiz bir şekilde birinin onu kurtarmasını beklediği sahne sosyal medyada en çok konuşulan ve paylaşılan sahne olurken #YunusEmre hastağı ile geceyi birinci olarak bitirmeyi ...
Celal Beydili'ne göre Tapduk isminin anlamı "tesadüfen bulunmuş" (Azerice "tapmak" sözcüğü bulmak manasına gelir) demektir ve ilahi bir güç tarafından gönderilerek bulunan çocuk motifiyle bağlantılıdır. Emre sözcüğünün ise İmre kavramı ile bağlantılı olduğu kabul edilmektedir.
Tapduk Emre kızı Bacım Sultan'la Yunus'u evlendirmiştir. Yunus ve Bacım Sultan'ın bu evlilikten bir de erkek çocukları olmuştur. Tapduk Emre, torununun adını İbrahim koymuştur. Yunus, dervişlik merhalelerini teker teker aşmaya devam etmektedir.
Tapduk Emre'den sonra Yunus Emre, ondan sonra da oğlu İsmail'dir. Karaman osmanlı'ya geçtikten sonra da tekke görevlendirmeleri devam etmiştir. 1600'lü yıllardan 1922'ye kadar tüm şeyhlere ait kayıtlara ulaşılmıştır. Yunus Emre'nin soyu son şeyh Şeyh Sunullah'ın torunları Duru sülalesiyle devam etmektedir.
Molla Kasım'ın Yunus Emre'nin Şiirlerini Yırttığı Sahne.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri