Çapraz sorgu; Belirsizlikleri aydınlatmak, itirazları bertaraf etmek, yanlış anlamaları düzeltmek, tanığın ve tanık açıklamasının güvenilirliğini araştırmak ve sınamak için yapılır.
Çapraz sorguda soru yöneltilen kişiye, neden, nasıl ve niçin soruları gibi yorum içeren cevaplar verilebilecek sorular yerine, kısa cevaplar vereceği soruların sorulması yaygın kullanım şeklidir. Çapraz sorgu yönteminin sonucu öngörülemeyeceğinden dolayı, zaman zaman başvuranın aleyhine de sonuçlar ortaya çıkabilir.
Sorgulama işleminin tanığı çağıran taraf tarafından yapılmasına doğrudan sorgu, daha sonra tanığın kendisini çağıran tarafın değil karşı tarafın sorgulamasına da çapraz sorgu denmektedir. Günümüzde çapraz sorgunun adil ve objektif bir yargılama için zorunluluk olduğu savunulmaktadır.
Bir suçun ortaya çıkması ve tarafların ifadelerinin güvenilirliğini artırmak için yapılan bir sorgu tekniğidir. İki temel çapraz sorgu tekniği bulunur. İlki destekleyici, ikincisi ise çürütücü çapraz sorgudur. Eğer bir davada çapraz sorgu kullanılacaksa kullanılacak tekniğin de belirlenmiş olması gerekir.
Ceza Muhakemesi Kanununa göre, bizde önce hakim tanığı dinlemekte (CMK 59/1), ona doğrudan ve anlattırıcı sorular sorarak, olayı anlattırmakta, sözünü kesmeden dinlemektedir. Bundan sonra, aynı hakim, aynı tanığa ifadesini sınayan so- rular sorarak çapraz sorgu yapmaktadır (CMK 59/2).
İlgili 45 soru bulundu
Çapraz sorgunun esas amacı, hukuki yöntemleri kullanarak gerçeğe ulaşmaktır. Çapraz sorgu sorgulama yöntemlerinin sadece bir bölümünü oluşturur. Çapraz sorguyu avukat veya savcı uygulamaktadır.
Evet. Ecel terleri döktüren adeta dudakları kurutan çapraz sorgu…. Çapraz sorgu, Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiştir.
Çapraz sorguda soru yöneltilen kişiye, neden, nasıl ve niçin soruları gibi yorum içeren cevaplar verilebilecek sorular yerine, kısa cevaplar vereceği soruların sorulması yaygın kullanım şeklidir. Çapraz sorgu yönteminin sonucu öngörülemeyeceğinden dolayı, zaman zaman başvuranın aleyhine de sonuçlar ortaya çıkabilir.
(1) Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir.
bu sorgu çeşidinde amaç tanık sandalyesinde oturan kişinin güvenilir olmadığını ispatlamaktır. bunun için ise tanığı yönlendirecek sorular sorulur; kendi hikayesini anlatmasına pek izin verilmez.
bazen de (yine, duruşma esnasında ve yargıcın takdirine göre), durum tersine olur. önce avukat duruşmaya getirttiği kendi tanığını sorgular (ifadesini aldırır), sonra sıra savcıya gelir; savcı da aynı tanığı sorgular. bu defa da, savcının sonradan yaptığı işe “çapraz” sorgulama denir, avukatın daha önce yaptığı işe ise ...
Bir kart sahibi, kredi kartındaki bir ücretlendirme konusunda sorun yaşadığında ücretlendirmeye itiraz etmek için bankasıyla iletişime geçebilir. Böylece banka bir ters ibraz veya sorgu oluşturur.
Dava konusu olan olayla bir ilginiz bulunup bulunmadığı sorulur. Bu sorulara açıklık ve doğrulukla cevap veriniz. Yalan beyanda bulunmanın suç olduğunu unutmayınız. Tarafları tanıyorsanız veya dava konusu olan olayla bir bağlantınız, dava sonucu ortaya çıkacak durumdan bir menfaatiniz varsa mutlaka söyleyiniz.
Maddede, tanıkların dinlenmesinde çok önemli dört husus yer almıştır: Birinci fıkrada her tanığa özellikle sorulacak hususlar yer almaktadır: Tanığa, her şeyden önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyeri veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numarası özellikle sorulacaktır.
İlk duruşmada duruşma başladığında sanığın sorgusu yapılır. Akabinde şikayetçi tarafa diyecekleri ve katılma talebi olup olmadığı sorulur.
Mahkeme başkanı veya üye hakimler sanığa, müştekiye, tanığa, bilir- kişiye veya uzman kişiye soru sorabilir.
Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurulursa tanıklar dinlenir.
İngilizce'de "cross check" olarak bilinen, Türkçe'ye 'çapraz sorgulama' ya da 'çapraz kontrol' olarak çevrilebilecek bu kavram elde edilen bilginin doğruluğunu teyit etmek amacı ile en az iki farklı kaynaktan verinin doğruluğunu onaylama metodu olarak tanımlanabilir.
Eğik olarak birbiriyle kesişen. İki taraflı, karşılıklı; çapraz ateş.
Sorgu, “Şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi” şeklinde CMK'nın 2.maddesinde tanımlanmıştır. İfade alma işlemi kolluk kuvvetleri ve savcılık tarafından yürütülürken sorgu işlemi mahkeme tarafından yürütülmektedir.
Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
Şahit olarak dinlenecek kişi duruşma günü ve saatinde kimliğiyle beraber mahkeme salonu önünde hazır olmalıdır. Tanıklık yapacak kişi dava konusu olayla ilgili bilgisini veya görgüsünü gerçeğe uygun olarak anlatmalıdır. Aksi halde “yalan tanıklık” suçu oluşur. Yalan yere tanıklık yapmak Ceza Kanunumuza göre suçtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri