YURT DIŞINA GİRİŞ ÇIKIŞ YAPINCA TELEFON AÇILIR MI? IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir.
Cevap: 1 Kasım sonrasında ülkeye girdiğiniz ilk kayıtsız telefon ne ise 3 yıl boyunca o telefon kayıt altında gözükecek. Yeni bir telefonla girmiş olsanız bile gümrük muhafaza el koyacak, 3 ay içerisinde yurt dışına çıkarsanız ancak geri alabileceksiniz.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir.
Yurt dışından ucuza telefon almak isteyen vatandaşlar yeni bir yönteme başvuruyor. Bu yöntemle uçak bileti masrafı olmadan ve yurt dışına çıkmadan telefon kayıt hakkı elde ediliyor. Türkiye'den kayıtsız olarak alınan telefonlar kaydedilebiliyor. Vatandaşlar sigortalı uçak bileti satın alıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Yurtdışı telefon kaydı için pasaport şart değil!
Pasaportsuz kimlikle gidilebilen ülkeler dönüşü sonrası da kendi adınıza kaydettirebilirsiniz. İster Kıbrıs'a git ister Batum'a. Kimlikle veya pasaportla gittiğiniz ülkede kaç gün kaldığınızın da önemi yok.
Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekiyor.
Bu kurumun sisteminde kayıt yapılıp ve ücret yatırıldıktan sonra yurt dışından gelen telefonlar kullanıma açılır. IMEI kaydı yaptım telefon açılmadı gibi bir sorun yaşıyorsan bu durumun sistemsel kaynaklı bir gecikmeden olabilir. Bazı durumlarda IMEI kaydının tamamlanması birkaç saat veya birkaç gün sarkabiliyor.
IMEI Kaydet E Devlet sayfasına giderek hesabınıza giriş yapın. Karşınıza çıkan ekrandaki bilgileri okuyarak 'Devam Et'e tıklayın. Yine, Yurda Giriş Yapılan Belge Türü kısmında “Nüfus Cüzdanı veya ID Kayıt” seçeneğini seçin. Son olarak ilgili belge numaralarını da doldurarak formu tamamlayın.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Her ne kadar bu cihazlar ülkemizin IMEI veritabanına kayıtlı olmasa da, 120 gün boyunca bu telefonlar kullanıma açık. Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
IMEI kaydı için gereken 120 gün geçmeden tekrar yurt dışına çıkacak.
Telefon hattınız siz açtırana kadar yurt dışı kullanımına kapalı oluyor. Hattınızı yurt dışı kullanımına açtırmazsanız ne arama yapabilirsiniz, ne aranabilirsiniz, ne de mesaj atabilirsiniz.
-Yıl başına kadar beklemek: BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.
Aynı yıl içinde birden fazla cihaz için IMEI kayıt işlemi yapabilir miyim? Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz. Yurt dışından getirdiğim cihazın IMEI kayıt işlemini nasıl yapabilirim?
Birçok kişi, çeşitli nedenlerle telefonunu pasaportsuz olarak aktif hale getirmek istiyor olabilir. Ancak bu durum, mevcut yasalarımıza göre suç kapsamına giriyor. Yani, pasaportunuzu ibraz etmeden bir telefonu aktif hale getirmenin herhangi bir yasal yolu bulunmuyor.
3 sene boyunca kimin pasaportuna kayıt edildiyse onun ismine olan hat ile kullanılabiliyor. 3 yıl geçtikten sonra istediğiniz isme kayıtlı hat ile kullanabiliyorsunuz.
Her vatandaş kendi pasaportu üzerine sadece 1 (bir) adet cihaz kaydedebilmektedir.
1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Pasaport ve telefon sahibi aynı kişi olmak zorunda
Eskiden yurt dışına giden herhangi birinin pasaportu kullanılarak kayıt yapılabiliyordu. Yeni düzenleme ile bu ortadan kaldırıldı.
Yurt dışından gelen yolcunun pasaportuna işlenen cep telefonu, aynı kişi adına kayıtlı sim kartı ile çalışabiliyor. Yani IMEI numarasının kaydettirildiği telefonun sahibi ile pasaport sahibi ve sim kartın sahibinin aynı kişi olması gerekiyor.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri