Engelli kişinin araç Türkiye'ye getirilmeden önce yetkili gümrük idaresine müracaat edip, engelli komisyonundan araç getirebileceğine dair onayı alması gerekmektedir. Komisyona katılım başvuruları ise E-Devlet üzerinden sunulan “Engelli Araç İthal Sistemi” başlıklı hizmet aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Engelliler İçin Yurt Dışından Araç Alımı
Yurt dışından engelli aracı getirecek engellilerin; nüfus cüzdanı örneği, vukuatlı nüfus cüzdanı örneği ve engelli sağlık kurulu raporu gibi resmi evrakı toplaması gerekiyor. Ardından yurt dışından engelli aracı getirmeden önce gümrük idarelerinden birine başvurulmalı.
Engelli kişilere tanınan vergi muafiyeti kapsamında ithal edilecek araçlar için belirlenmiş olan bir yaş sınırı var mıdır? Aracın ithalat işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, model yılı dahil, üç yıldan eski olmaması gerekir.
B. GÜMRÜK VERGİSİNDE SAĞLANAN VERGİ AVANTAJLARI
Gümrük Kanununun 167'nci maddesinin birinci fıkrasının (12/a) bendinde malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşyanın gümrük vergilerinden muaf olduğu düzenlenmiştir.
%90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.
İlgili 21 soru bulundu
TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya, yabancı ülke makamlarınca düzenlenen engelli kimlik kartlarının apostil işlemi yapılarak Türkiye'deki sosyal hizmet merkezlerinde tanınmasının önünün açıldığını açıkladı.
*Belirlenen şartları taşıyan engelli bireyler 'Engelli Kimlik Kartı'nı, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Hizmet Merkezi'ne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneğiyle müracaat ederek alabiliyor.
Engelliler için farklı pasaport türleri bulunmuyor bu yüzden şu an pasaport fiyatlarında herhangi bir indirim uygulaması yoktur. Bordo pasaport almaları durumunda 2024 yılı için yukarıdaki fiyatlar geçerlidir ve pasaport harcından muaf tutulmazlar.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
2- Engellilik Derecesi %90 Altında Olanlar Nasıl Araç Alır? ÖTV ve diğer tüm vergiler dâhil bedeli 1.004.200 TL olan; binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, jeep, Station Wagon ve benzeri araçlar bu uygulama ile alınabilir.
Engelli kişinin araç Türkiye'ye getirilmeden önce yetkili gümrük idaresine müracaat edip, engelli komisyonundan araç getirebileceğine dair onayı alması gerekmektedir. Komisyona katılım başvuruları ise E-Devlet üzerinden sunulan “Engelli Araç İthal Sistemi” başlıklı hizmet aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Engelli Araç Sahiplerin ücretsiz araçlı geçiş için detaylar: 1- Araç engelli aracı ise, araç ruhsat sahibi ile araç içindeki engelli kişinin ismi tutuyorsa (araç engelli kişinin üzerine kayıtlıysa) engelli kartında %90 ibaresi aranmaksızın ÜCRETSİZ geçiş yapılabilir.
%60, 70 ve 80 oranında engelli raporuna sahip olan kişiler, %90 altı kişiler için belirlenen genel alım-satım şartlarını karşıladıkları sürece engelli raporu ile araç alabilirler. Bu yüzdedeki bu kişiler için ek olarak başka kriterlerin geçerliliği söz konusu değildir.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek.
Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV'den muaf olarak satın alınan araçlar, 5 yıl boyunca satılamaz. Aracınızı bu süre dolmadan satmak isterseniz satın alım esnasında muaf olduğunuz vergileri ödemeniz gerekir. Söz konusu vergiler ödendikten sonra araç satışı için herhangi bir engel bulunmaz.
Engelli oranı yüzde 90 olan bir vatandaş alacağı aracı kendi kullanamayacaksa ÖTV'den tamamen muaf olurken eğer alacağı aracı kullanabilecek durumdaysa da araç engelli bireyin kullanacağı şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Engelli bireyin yakını veya çalışanı aracı alabilme imkânı da vardır.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Engelli bireyler, trafik sigortası primlerinde belirli bir oranda indirimden yararlanır. Bu indirim, söz konusu kişilerin ekonomik yükünü hafifletir. Sigorta priminin genel maliyetini düşürerek araç sahibi olmayı da daha erişilebilir hâle getirir.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Engelli yolcularımız için geçerli kural ve koşullar: Detaylı bilgi. Engelli indirimi yurt içi uçuşlarda %20, Türkiye çıkışlı ya da varışlı yurt dışı uçuşlarda ise %25 oranla uygulanacaktır. İndirim iç hat aktarmalı uçuşlarda da geçerli olup dıştan dışa transit uçuşlarda geçerli değildir.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor. Ayrıca devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanabiliyor. GSM operatörlerince engelli kişilere özel tarifeler uygulanıyor.
Randevu alımında engelli vatandaşlarımıza ait araçlara en fazla 7 gün içinde randevu önceliği tanınmakta olup, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 35'nci maddesine göre, engelli araçları dahil tüm araçlardan muayene ücreti tahsil edilmektedir.
Ağır engelli kimliği Almanya içinde geçerlidir.
Engellilik değerlendirmesi sonucunda, kişinin engellilik durumunun yüzde 40'ın üzerinde olduğu tespit edilirse, engelli raporu verilir. Engelli raporu, kişinin engellilik durumunu belgeleyen resmi bir belgedir. Engelli Raporu ile Avrupa'da Yararlanabileceğiniz İndirimler Nelerdir?
İndirimden faydalanmak isteyen yolcular, % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu belgeleyen, engelli kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu veya ''ENGELLİ'' ibaresi bulunan nüfus cüzdanlarını ibraz etmeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri