Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir. Yurt dışından aldığınız cihazların normal yurt içi cihazlardan teknik özellik olarak hiçbir farkının olmadığını unutmayalım. Yurt dışı cihaz denmesinin sebebi belirli vergilerin ödenmemiş olmasıdır.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Cevap: Bir başkası sizin için telefon getiremez. Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir. Eğer bir başkası üzerine alınan telefon kayıt edilirse ancak size ait olan hattın o kişi üzerine devir edilmesi ve telefonun yine o kişi üzerinden kayıt olması gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Yurt dışından telefon aldığınız zaman sadece Türkiye'ye gelince bir kayıt parası ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemez iseniz telefonunuz 120 gün içerisinde mobil hat kullanıma kapanacaktır. Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir.
“Türkiye'de garanti süresi 2 yıl”
Tüketiciler için çok ciddi bir avantaj olan uygulama, yurt dışı satın alımlarında geçerli değil. Üstelik sadece 1 yıllık ek avantajı değil, cihazın satış sonrası garantili hizmetlerinden de hiç yararlanamadıkları için 2 yıllık garanti süresinin tamamını kaybediyorlar.” dedi.
Elbette yurt dışından telefon almak bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risklerin en başında IMEI numarasını kaydettirmeyenlerin karşı karşıya kaldığı kapanma sorunu geliyor. Belirtilen süre zarfında kayıt harcı ve vergisi ödenmeyen telefonlar anında devre dışı kalıyor.
Yurtdışından getirilen telefonların pasaport ibraz edilmeden açtırılması mümkün değildir. Ancak, yurtdışından açılmış olan telefonların Türkiye'de kullanıma hazır hale getirilmesi mümkündür. Bunun için, yurtdışında açılan telefonun kullanıma hazır hale getirildiğine dair belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir.
https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresine girin ve “IMEI No” yazan yere telefonunuzun IMEI numarasını yazdıktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayın. Sorgulama işlemi ile birlikte karşınıza girmiş olduğunuz IMEI numarasına kayıtlı olan telefon hakkında çeşitli bilgiler çıkacaktır.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
İthalat yoluyla gelen cihazların IMEI kaydı yapılmadığı takdirde BTK tarafından önce bir uyarı mesajı cihaz sahibine ulaşır. Eğer kişiye tanınan belirli süre içerisinde kayıt yapılmazsa cihaz kullanıma kapatılır. Ancak ithalat yoluyla kaydedilen IMEI kapanma gibi bir sorun yaşamamaktadır.
Bu itibarla, bir kişinin ticari amaçla (alıp satma düşüncesiyle) elinde bulundurmadığı kaçak cep telefonunu kullanması suç oluşturmayacaktır. Yani, kullanmak amacıyla kaçak telefon almak suç mu? sorusunun cevabı, hayır olacaktır.
E-devlet sayesinde IMEI kayıt yaptırmak artık oldukça basit. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun e-devlet sayfası üzerinden bir başvuru formu oluşturarak hem Fiziksel Sim hem de Elektronik Sim için ayrı ayrı ücret ödemeden tek tıklama ile telefonunuzu açtırabiliyorsunuz.
E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemi yapmasına izin verilen 18 yaş üstü bireyler, PTT'den alacakları e-Devlet şifresi ile e-Devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) kayıt yapabilmektedir.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.” ifadeleri yer alıyor.
IMEI kayıt harcı 6091 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. BTK tarafından yurt dışından getirilen telefonlar yaklaşık 4 ay boyunca kayıt yaptırmadan kullanılıyor. 120 günlük süre dolduktan sonra ise telefonlar yurt içi kullanımına kapanıyor.
IMEI kaydı yapabilmeniz için son 3 takvim yılı içerisinde üzerinize telefon kaydı yapmamış olmanız ve son 1 yıl içerisinde yurtdışına çıkış ve giriş yapmış olmanız gerekiyor. Ülkeye dönüşünüzün üzerinden 1 yılı geçmiş ise tekrar yurt dışına gidip gelince yeniden kayıt hakkı kazanıyorsunuz.
Satılabilir tabi ki, piyasada Kaçak veya Yurt dışı kayıtlı olarak geçer.
Yurt dışından getirilen telefonların, ülkemizde IMEI kayıt işleminin yapılması gerekiyor. 2023 yılının başında IMEI kayıt ücreti % 123 artış göstererek 2.732 TL'den 6.091 TL'ye yükseltilmişti. 7 Temmuz 2023'te çıkarılan kararla birlikte IMEI kayıt ücreti 20.000 TL'ye çıkarıldı.
IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir.
Bu günlerin toplamı 16 ay süre yapar. Fiziksel sim veya e-sim farketmeden çift hatlı yurt dışı telefonun belirli sürelerde fiziksel simi ve diğer sürelerde E-Sim tarafını kullanarak imei kaydı yapmadan kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri