Ek alıp cümle içinde sıfat olarak kullanılan kelimelere ulaç denir. 1- O, ''dönüp dönüp bakılası'' bir güzelliğe sahip. 2- Evde ''bakmadığım'' tek yer bile kalmadı yine de gözlüğümü bulamadım. 3- Babam da ben de çok ''konuşan'' insanlara karşı tahammül edemiyoruz.
Cümle içerisinde zarf yani belirteç göreviyle kullanılmakta olan fiilimsilere yani eylemsilere ulaç adı verilmektedir. Ulaçlar zarf filler olarak anıldığı gibi bağ eylem olarak da ifade edilirler.
Zarf-fiil, bağ-fiil, ulaç veya gerundium bir fiilin cümlede zarf (belirteç) görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir …
Öz: Dil biliminde yerleşmiş görüşe göre, ulaç, esas eyleme tâbi ikincil (yani yardımcı, ilâve) eylem ileten bitimsiz (infinit) ve şahıssız fiil şeklidir.
Sıfat- Fiiller (=Ortaçlar): Fiil kök veya gövdelerine “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” eklerinden biri getirilerek oluşturulan sözcüklerdir. Bu ekleri alan bir sözcük sıfat-fiil olduğu gibi, sıfat özelliği de gösterir: Yapılan hatayı düzeltmeliyiz. Yaşlının öpülesi elleri vardı.
İlgili 21 soru bulundu
Eylemsi adıyla da bilinir Fiilimsi eylemden türemesine rağmen cümle içindeki kullanımı nedeniyle fiil değildir.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak. Bu ekleri fiil köklerine getirerek isim yapmak mümkün olmaktadır.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
zarf-fiiller * cümleleri birbirine bağlamakta kullanılır, cümleler arasında anlamlı bir bağ kurar. bu özelliğinden ötürü ulaçlardan sonra virgül kullanılmaz. anlatımı kolaylaştıran bu özellik bir çok dilde yoktur. -markette gitti.
Duyulan geçmiş zaman ile kullanımda ken zarf-fiil eki, fiile duyulan geçmiş zaman eki ile birlikte eklenir. Bir fiilin, gerçekleşmesinin / gerçekleşeceğinin başka yüklemin gerçekleşmesine fırsat vermesi durumunda bu yapıyı kullanıyoruz.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Türkçe kol ve açmak kelimelerinden meydana gelen, halk ağzında aslına uygun olarak kolaç şeklinde söylenen kulaç, tabii bir uzunluk ölçüsü olup yanlara açılmış iki kolun orta parmak uçları arasındaki mesafeyi ifade eder.
Farsça kökenli bir sözcük olan laf, 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Laf, bir fikri dile getirmek ve görüş bildirmek için sarf edilen söz demektir Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan laf-ı güzaf tamlaması ise hiçbir inandırıcılığı ve geçerliliği olmayan, boş söz anlamına gelir.
Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir. Bu şekilde yazıldığında zor gibi görünen zarf fiil ekleri kodlama şeklinde ezberlendiğinde unutulması oldukça zor bir hal alır.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
Cümlede ''-erek'' eki bakmak fiiline eklenmiş ve bağ fiil oluşmuştur. Durum belirten bu fiilimsiyi bulmak için fiile nasıl sorusu da sorulabilir. - Araba ilerledikçe evleri bir bir geçiyoruz. Bu cümlede ''-dikçe'' eki ilerlemek fiiline eklenmiş ve bağ fiil oluşturmuştur.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
Olasılık Zarfları: Fiillerin anlamına olasılık katan zarflardır. Cümle içinde kullanılan başlıca olasılık zarfları; galiba, ola ki, sanırım, herhalde, belki, bakarsın, tut ki, varsayalım, say ki, tahminen gibi sözcüklerdir.
Belirteçler, cümle içerisindeki fiil ya da fiilimsileri durum, hal, zaman ve miktar yönünden niteler. Örnekler: 1- Bu ihtimal beni çok heyecanlandırıyor? - Ne Kadar - Çok. 2- Buraya kadar yürüyerek mi geldin? - Nasıl - Yürüyerek. Belirteç Nedir?
Fiil ve sıfatların belli başlı özelliklerine dair bilgi veren kelimelere ve söz gruplarına belirteç denir.
Yemek eğer işlev olarak ağızda malzemenin çiğnenmesiyse fiil.. ama yemekten kasıt malzemeyse isimdir.
Fiilimsiler, fiil soylu olup cümle içerisinde sıfat, zarf ve isim olarak kullanılırlar. Örnekler: 1- Meğer hayatımda beni önemseyen ne çok insan varmış: (Önemseyen - sıfat) 2- Sana saygı gösterenlere karşı sen de aynı şekilde davranmalısın. (Saygı gösterenler - isim) 3- Gün doğmadan neler doğar!
Yapım eki almamış olan eylemlere basit fiil denir. Kök halinde kullanılabilir ya da çekim eki alabilirler. Geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman kipiyle çekimlenmiş fiiller de basit fiillerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri