Sınır ötesi bile olsa Türk vergi sistemi bu gibi gereklilikleri barındırmaktadır. Ayrıca iş, işçi ve işveren ile ilgili her tür icraat gider gösterilebilir. Yurtdışından alınan malları giderleştirmek de bu sayede mümkündür.
GVK madde 40/4 ise seyahat ile ilgilidir ve şöyledir: “İşle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip seyahat ikamet giderleri (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye maksur olmak şartiyle)” Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse seyahat ile ilgili harcamalar gider olarak kabul edilebilir.
“1.1.1.
KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddelerine göre, yurtdışında gerçekleşen mal teslimleri ile yurt dışında ifa edilip yine yurtdışında yararlanılan hizmetler KDV'nin konusuna girmemektedir.
Yurtdışında mukim olan bir mükelleften alınan fatura ve benzeri belgelerin, Türkiye'de gider hesaplarına kayıt edilebilmesi için ilgili şirketin mukim olduğu ülkede muhasebe kayıtlarına uygun ve geçerli bir belge olması şartı aranmaktadır.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
İlgili 20 soru bulundu
Bu hüküm gereğince, gümrük vergisi katma değer vergisinin matrahına dahil bulunmaktadır. Bu bağlamda, eşyanın gümrük tarife pozisyonunun değişmesinin gümrük vergisi farkı doğurmadığı durumda, katma değer vergisi matrahında değişme, dolayısıyla, katma değer vergisi farkı söz konusu olmayacaktır.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
Yurtdışı uçak biletlerinde de yurtiçi biletlerde olduğu gibi bilet üzerinde birçok vergi çeşidi bulunmaktadır. Ancak yurtiçi uçak biletlerinden indirim almak mümkün iken yurtdışı uçak biletleri KDV'den muaf olduğu için herhangi bir indirim almak mümkün değildir. Alınan bilet sadece gider olarak kaydedilebilir.
Yurtdışı faturalarında stopaj oranı farklı değerlendirilir. Türkiye'nin 82 ülke ile imzaladığı Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA) var: Buna göre eğer iki ülke arasında ÇVÖA varsa buradan alınan hizmetlerde anlaşmanın kurallarına göre vergilendirme yapılırken yok ise Türkiye kanunlarına göre stopaj uygulanır.
Gider Vergileri Kanunu'nun 39. maddesinde Özel İletişim Vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilemeyeceği, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemeyip, hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığında e-Arşiv portalına giriş yapmalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda yeni fatura yazan bölüme tıklamalı ve vergi numaranızı girmelisiniz. Vergi numarası dışında yabancı müşteriye ait temel bilgiler, hizmet ve fiyat bilgisi de bu alana dahil edilmelidir.
Yurt dışına e-fatura kesmek mümkün mü? Yurt dışından bir firma ile ticaret yapan işletmeler aynı yurtiçindeki gibi alım-satım yapılan mal veya hizmeti belgelemek durumunda. Bu noktada e-fatura, yurt dışında da geçerli bir sistem olarak sürece dahil oluyor.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
601 Yurtdışı Satışlar
alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Satış gerçekleştiğinde hâsılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
Pasaport çıkarılması için gereken harcamaların gider olarak yazılması mümkün değildir.
KDV Kanunu'nun 20/4. maddesine göre bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli, katma değer vergisi dahil edilerek tespit olunmakta ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmemektedir. Bu hüküm nedeniyle uçak bilet bedelleri KDV dahil olarak düzenlenmektedir.
ğ) Bu Tebliğ uyarınca e-Bilet düzenleme izni alan mükellefler, bagaj ücreti, cezalar, ücret iadesi ve benzeri işlemleri için de e-Bilet düzenleyeceklerdir. h) Bu Tebliğin 8 inci maddesindeki şartları taşıyan biletler tutarına bakılmaksızın fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecektir.
Vergi Usul Kanunu'nun 215. maddesinde döviz cinsisinden fatura düzenlenmesi konusu yer almaktadır. Buna göre; “2. a) Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
Tazmin faturası istisna kodu 351 (KDV İstisna Olmayan Diğer) olduğundan Vergi İstisna Muafiyet Sebebi kısmında belirtin. Bu kod istisna olmayan ancak KDV'nin 0 gösterilmesi gereken faturalarda kullanılır.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir. Vergi Usul Kanununda belirlenen şartlara sahip ürünlerin ticareti yapılırken bu ürünler faturada 0 KDV olarak düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri