Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Telefonun IMEI kodu
Bu nedenle telefonun sate olup olmadığını anlamak için en çok tercih edilen etkili yöntem IMEI kodu sorgulama oluyor. E-Devlet'in IMEI sorgulama sayfasından IMEI kodunu sorgulayabileceğiniz gibi ekrana *#06# yazıp arama tuşuna basarak da IMEI numarasını sorgulayabilirsiniz.
Yurtdışında satılan telefonlar, teknik ve donanımsal olarak yerli olarak satılan telefonlardan herhangi bir farka sahip değildir. "Yurtdışı telefon" ifadesi, telefonun kaydını yaptıran kişi tarafından alındığından kaynaklanmaktadır.
Cep telefonun orjinal olup olmadığını, hangi ülkeye ait olduğunu telefonunuzun kalitesini çok basit bir işlemle öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken telefonunuza *#06# kodunu yazıp IMEI numaranızı öğrenmektir..
İlgili 28 soru bulundu
2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim? Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Farkı hatırlayın: çift SIM cihaz , yani her iki SIM kartın aynı anda ağa bağlanabileceği anlamına gelir, cihazınızda iki IMEI numarası vardır, ağa aynı anda yalnızca bir SIM kartın bağlanabileceği anlamına gelen iki SIM cihazı , cihazınızda yalnızca bir IMEI numarası olduğu anlamına gelir.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
İthalat yoluyla gelen cihazların IMEI kaydı yapılmadığı takdirde BTK tarafından önce bir uyarı mesajı cihaz sahibine ulaşır. Eğer kişiye tanınan belirli süre içerisinde kayıt yapılmazsa cihaz kullanıma kapatılır. Ancak ithalat yoluyla kaydedilen IMEI kapanma gibi bir sorun yaşamamaktadır.
12- Hızlı test menüsü kodu (Samsung Galaxy için geçerli): *#7353# Bu, daha önce bahsedilen Genel Test moduna benziyor. Birkaç kez tek dokunuşla test istemleri olan bir menüye gidiyorsunuz.
Orijinal bir iPhone'unuz varsa seri numarası ve IMEI numarası aygıtın arkasında yazılıdır. * iPhone 14 modelinde IMEI/MEID baskısı bulunmaz.
Eğer 'Durum' sekmesinde Kayıt Dışı Olduğu Tespit Edilen IMEI yazıyorsa, bu cihazın ne ithalat ne de pasaport yolu ile kaydedilmediğini gösterir.
Kaçak Telefon Satmanın Cezası Ne Kadardır? Kaçakçılık Kanununun 3/1 maddesine göre, cep telefonlarının gümrük işlemlerine tabi tutulmadan gümrük kapılarından Türkiye'ye sokması halinde fail, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular. Yurtdışından getirilen telefon pasaportsuz açılabilir mi? Hayır, yasal yollarla pasaport ibraz edilmeden telefon açtırmak mümkün değildir.
IMEI Kaydet E Devlet sayfasına giderek hesabınıza giriş yapın. Karşınıza çıkan ekrandaki bilgileri okuyarak 'Devam Et'e tıklayın. Yine, Yurda Giriş Yapılan Belge Türü kısmında “Nüfus Cüzdanı veya ID Kayıt” seçeneğini seçin. Son olarak ilgili belge numaralarını da doldurarak formu tamamlayın.
Kara listeye alınan cihazlarınız, yılbaşından itibaren yeniden IMEI başına 120 gün kullanım hakkına sahip oluyor. Bu sayede telefonunuzu yeniden hat takarak kullanabiliyorsunuz. Ancak 8 aylık kullanımdan sonra yıl içerisinde kalan 125 günde ne yapacağınız size kalmış.
Satılabilir tabi ki, piyasada Kaçak veya Yurt dışı kayıtlı olarak geçer.
Yurt dışından telefon aldığınız zaman sadece Türkiye'ye gelince bir kayıt parası ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemez iseniz telefonunuz 120 gün içerisinde mobil hat kullanıma kapanacaktır. Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından telefonlara tanınan bu 15 haneli kimlik numaraları, telefonların ülkemizde aktif olarak kullanılmasına olanak tanıyor. BTK sisteminde IMEI numarası olmayan bir telefon, 120 gün içerisinde sistem tarafından devre dışı edilir.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
E-Devlet üzerindeki geçici IMEI uzatma hizmeti geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. BTK Tüketici İletişim Merkezi Alo 120'yi aradığımızda, bu hizmetin Covid-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle devreye alındığı fakat kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte hizmetin sonlandırıldığı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri