"Yurtta sulh, cihanda sulh" ilk defa Mustafa Kemal Atatürk tarafından 20 Nisan 1931'de seçim dolayısıyla millete beyannamesinde dile getirilmiştir: "Cumhuriyet Halk Fırkasının müstakar umumî siyasetini şu kısa cümle açıkça ifadeye kâfidir zannederim: Yurtta sulh, cihanda sulh için, çalışıyoruz."
1961 ve 1982 Türk Anayasalarında yer almakla üstün bir hukuk kuralı olmuştur. Milletlerarası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi Eylül 2007 Ankara'daki Kongresi'nin de simgesi olan “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi, milletlerarası ilişkilerde huzur ve güvenlik sağlamayı amaç edinmiştir.
"Yurtta barış, dünyada barış" sözünün Atatürk tarafından 1931'de söylenmiş olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.
Atatürk'ün bu sevgi anlayışının nedeni insana duyduğu saygıdır. Onun "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü barış idealinin simgesi hâline gelmiştir.
"Yurtta sulh, cihanda sulh" ilk defa Mustafa Kemal Atatürk tarafından 20 Nisan 1931'de seçim dolayısıyla millete beyannamesinde dile getirilmiştir: "Cumhuriyet Halk Fırkasının müstakar umumî siyasetini şu kısa cümle açıkça ifadeye kâfidir zannederim: Yurtta sulh, cihanda sulh için, çalışıyoruz."
İlgili 22 soru bulundu
Yurt savunmasında son derece çetin olan Atatürk, tehlikeyi ortadan kaldırdıktan sonra, daima barışçılığı vurgulamıştır, Onun "yurtta barış dünyada barış" ilkesi bir özdeyiş olarak hafızalarda yaşamaktadır.
Barış, insanların birbirleriyle ve çevreleriyle uyum içinde yaşamalarıdır. Barış, huzur, güvenlik ve refahın temel şartıdır. Barış olduğunda, insanlar birbirlerinin farklılıklarına saygı duyarlar ve birlikte çalışırlar. Barış olduğunda, çocuklar güven içinde büyüyebilir ve geleceklerini inşa edebilirler.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker, devlet adamı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.)
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
Yeni kitabı "Dünya Astrolojisi, Türkiye"de de belirten Döşer, "Atatürk, 12 Mart 1881 doğumlu bir Balık burcu" diyor.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 1981'de ilan edilen Uluslararası Barış Günü, bu yıl "Barış için eylemler: Küresel hedeflere yönelik tutkumuz" temasıyla kutlanıyor.
Barıştan yana olmak; başkalarının hatalarını affetmek, esneklik ve anlayış göstermek, kin tutmamak, nefret ve intikam duyguları beslememek, zihni sürekli olarak olumsuz ve hoş olmayan anılarla dolu tutmamak anlamına gelir.
Dünya Barış Günü yada Uluslararası Barış Günü, ilk olarak 1981 yılında gündeme gelse de 21 Eylül tarihinde kutlanma kararı 2001 yılında alınmış oldu. Dünya Barış Günü temel olarak dünya genelindeki çatışmaların sonlanması ve önlenmesi ile barışın tesisi amacıyla ortaya çıkmıştır.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Yedi Adım Yolun, Bir Yudum Suyun Hakkı Vardır atasözünün TDK anlamına ve Yedi Adım Yolun, Bir Yudum Suyun Hakkı Vardır ile ilgili sıkça aratılan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü – Ankara Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastaneleri.
1 Eylül: Müstakillik Günü Bayramı.
Mahsun Prenses Lady Diana Öldü - 1 Eylül 1997 Ateş gazete sayfa haber.
2 Mart 1942'de sona eren yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesinin, birtakım değişikliklerle uygulanmasına karar verildi ve 9 Ekim 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle inşaata başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri