Ey Âdemoğulları! “Her mescide giderken giyinin, ziynetinizi takının. Yiyin, için fakat israf etmeyin! Çünkü Allah israf edenleri asla sevmez.”
Celal Yıldırım. Ey Âdem oğulları! Her mescidde (namaz vakitlerinde orada bulunduğunuzda) güzel ve temiz elbisenizi alıp giyinin ve bir de yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz. Çünkü Allah gerçekten müsrifleri sevmez.
"Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez." (A´râf Suresi 7/31) - Şehit Sezer Aydemir İmam Hatip Ortaokulu.
Şuayb'ın dedesinden rivâyet edildiğine göre Peygamber (s.a) şöyle buyurdu: “İsraf etmeyerek, kibir ve gurura kapılmayarak yiyiniz, içiniz, giyininiz ve tasadduk ediniz”158.
Öz. Tüketicilerin (talep eden bireylerin) üç tür davranışı vardır. Birincisi ihtiyacı olduğundan daha fazlasını alıp israf etmesi, ikincisi ihtiyacı ve ekonomik olarak imkânı olduğu halde almayarak cimrilik etmesi ve üçüncüsü ise “Yiyiniz ve içiniz, israf etmeyiniz.
İlgili 33 soru bulundu
٣١ Ey Ademoğulları! Her mescide güzel elbiselerinizi giyinerek gidin; yiyin için fakat israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez. "Allah'ın kulları için yarattığı ziynet ve temiz rızıkları haram kılan kimdir?" "Bunlar, dünya hayatında inananlarındır, kıyamet gününde de yalnız onlar içindir" de.
Hiç şüphesiz tam bir ilimle kendilerine (yaptıklarını) anlatacağız ve biz (onlardan asla) uzak değildik. Sonra da, tüm yaptıklarını şaşmaz ve kesin bir bilgi ile onlara bildireceğiz. ÇünküBiz, her an onların yanındaydık ve olup bitenlerden asla habersiz değildik! Onlara bilgi ile anlatırız.
Zira dinimizde israf haramdır. İsraf, nimetin sahibi olan Yüce Allah'ın er-Rezzâk ismine saygısızlıktır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kur'an-ı Kerim'de müminleri bize anlatırken “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.”[2] buyurmuştur.
İsraf etmeyin; Yaşamı, zamanı, sevgiyi, saygıyı ve En çok da iyi niyeti. İsraf etmeyin. Yaşamı etmeyin, zamanı etmeyin, sevgiyi ve saygıyı etmeyin. Ama en çokta iyi niyeti israf etmeyin... "Cahit Zarifoğlu."
İsraf bazı âyetlerde, helâl kılınmış güzel nimetlerin haram sayılması (el-En'âm 6/141; el-A'râf 7/81) veya masum bir kimsenin haksız yere öldürülmesi (el-İsrâ' 17/33) gibi dinî ahkâma muhalefet veya tecavüz anlamında geçmektedir. 4.
Ölçtüğünüz zaman ölçüyü tam tutun ve dosdoğru bir tartıyla tartın; bu, daha hayırlıdır ve sonuç bakımından daha güzeldir. Ölçtüğünüz zaman tam ölçün, doğru terazi ile tartın. Bu (doğru ölçmek ticaretiniz için) daha hayırlıdır ve netice itibariyle de daha güzeldir.
Siz iyiler olursanız (şunu bilin ki) şüphesiz ki O, kendisine yönelenleri çok bağışlayandır. Eğer siz (gerçekten onlara) iyilik yapıyorsanız, gönüllerinizdekileri Rabbiniz çok iyi bilir. Şüphesiz O, (hatalarından) dönenleri çok bağışlayıcıdır. İçinizde olanı en iyi Rabbiniz bilmektedir.
Ey iman edenler! Size izin verilmedikçe Peygamberin evlerine girip de yemeğin hazırlanmasını beklemeyin; fakat yemeye çağırıldığınızda girin; yemeğinizi yiyince de hemen dağılın, söze dalıp oturmayın. Bu davranışınız peygamberi rahatsız ediyor, size söylemeye çekiniyor, oysa Allah hak olanı açıklamaktan çekinmez.
Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz! Size Rabbinizden indirilmiş olana tâbi olunuz, ve O'nun gayrı dostlara tâbi olmayınız, siz pek az öğüt tutuyorsunuz. (Ey insanlar), Rabbinizden size indirilene uyun ve O'ndan başka velilere uymayın. Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz!
Kur'an-ı Kerim'de, "Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allan israf edenleri sevmez.”
İsraf eldeki olan bir şeyin gereksiz yere fazla kullanılmasıdır. Herhangi bir konuda yeterli olacak seviyede kullanılmasıdır. İhtiyaç duyulandan fazla kullanılan her şey israfa girer.
''İnsan sevme hissini israf etmemeli. Kim ne kadar sevilmeye layıksa, onu o kadar sevmeli.'' Necip Fazıl Kısakürek . .
İsraf ölçüsüz, lüzumsuz ve bilinçsiz harcamak, saçıp savurmak demektir. Ayeti Kerimelerde ve hadis-i şeriflerde bu konuya çeşitli açılardan temas edilmiştir. Cenab-ı Hak, “Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz. Zira Allah israf edenleri sevmez.'' buyurmuştur.
Lügatta “haddi aşma, hata, cehalet, gaflet” gibi anlamlara gelen “seref” kökünden türetilmiş olan “israf” kelimesi genel olarak inanç, söz ve davranışta dinin, akıl veya örfün uygun gördüğü ölçülerin dışına çıkmayı özellikle mal veya imkânları meşru olmayan amaçlar için saçıp savurmayı ifade etmektedir (el-İsfahanî, ...
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre dünyada en çok israf edilen gıda patates. Bunu meyve ve diğer sebzeler, balıklar ve su ürünleri izliyor. İşte rapordan dikkat çekici notlar… Üretilen patates, pancar, turp ve havucun %46.2'si israf ediliyor.
Çöpe atılmak üzere çalışana teslim edilen temiz ve helal gıdayı, sahibi kim olursa olsun, onun izni olsun olmasın yemek caizdir, helaldir.
İsrafın zararları, israf edenlerin şeytana, Firavun'a ve Hazret-i Lut'un kötü kavmine benzetilmesi ve Allahü teâlânın bunları sevmemesi ve bunlara sefih demesi ve ahirette azap çekmeleri, dünyada aşağı, muhtaç duruma düşmeleri ve pişman olmalarıdır.
Nahl Suresi 14-16.
Şuan elimizde bulunan Mushaf, Kufeli alimlerin yazdığı ve İslam Dünyası'nda genel kabul gören mushaf olduğu için, ayet sayısı 6236'dır. Elimizdeki mushafta Fatiha Sûresi dışında Besmeleler sayılmamış, mukatta harflerinin bulunduğu yerler ise birer ayet olarak hesaplanmıştır. Bu sayının toplamı 6666'dır.
Tefsir ilmine göre sûre Kur'ân-ı Kerîm'in âyetlerden meydana gelen bölümlerine denilir. Sûrelerin sayısı güvenilir bilginlerin icmâı ile 114'tür. Âyet sözlükte; alâmet, işaret, ibret, delil ve mûcize anlamlarına gelir. Tefsir ilminde sûrelerin bir mana veya bir hükmü ifade eden her bölümüne âyet denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri