Mecelle ya- rürlükte değildir ama yürürlükte iken yapılmış hukuki işlemler sebebiyle doğacak uyuşmazlıklarda uygulanabilir. MKSTHK'a göre Medeni Kanun da kendisi yürürlüğe girmeden vuku bulmuş olaylara uygulanabilir. (*) Istanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi.
Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
Bir yasa, başka bir yasala veya mahkeme kararıyla yürürlükten kalkar. Süreli yasalar ise kendiliğinden kalkar (Bütçe yasası gibi). Anayasa Mahkemesi'nin yasa iptalleri Resmî Gazete'de yayınlandığı anda o yasa yürürlükten kalkar. Bazı yasalar yürürlükte olmasına rağmen işler değildir (Millî Korunma yasası gibi).
Kanunların yer bakımından uygulanmasında kabul edilmiş iki temel sistem vardır. Bunlar mülkilik ve şahsilik sistemidir. Mülkilik sistemine göre kanunlar ait olduğu devletin ülkesinde bulunan herkese uygulanır. Şahsilik sitemine göre kanunlar kişi nerede olursa olsun vatandaşı olduğu ülkenin kuralları uygulanır.
Kanunların ne zaman yürürlüğe gireceği hususunda genellikle ilgili kanunların metninde açık bir hüküm bulunur. Ancak kanun metninde bu hususta açık bir hüküm bulunmadığında kanun, Resmi Gazetede yayımını izleyen günden başlayarak kırk beş gün sonra yürürlüğe girer.
İlgili 24 soru bulundu
Sonradan çıkan kanun, kural olarak yürürlüğünden önceki olaylara ve ilişkilere uygulanmaz.” Yeni yürürlüğe giren kanunlar için kabul edilen geriye yürümezlik esası, idare hukuku alanında da “idari işlemlerin geriye yürümezliği” ilkesi olarak kabul görmektedir.
Madde 1 - Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.
Hukuk devletinde devlet, hukuk güvenliğini sağlama yükümlüdür. Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.
Kural: Yasaların geçmişe yürümezliği (Hukuksal güvenlik) Hukuk kuralı, ancak yürürlüğe girmesinden sonra meydana gelen olaylara uygulanır. Somut olaya uygulanacak hukuk kuralı, olayın gerçekleştiği zaman yürürlükte olan kuraldır.
4.1 Lehe Kanun Uygulaması
Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun zaman bakımından uygulamayı düzenleyen 7. maddesi lehe kanun uygulamasının dayanağını oluşturmaktadır. Buna göre hiç kimse işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz.
1. Kendiliğinden: Kanun metninde ne kadar süre yürürlükte kalacağı belirtilmişse, sürenin bitmesiyle yürürlükten kalkar. 2. Başka Bir Kanunla (İLGA): Yeni bir kanunun, diğer kanunu yürürlükten kaldırmasıdır.
Bazı kanunlar vardır uygulama alanı kalmadığı veya toplumun genel kabulleri ile çeliştiği için uygulanamazlar. Bunlara hukuk dilinde “metrukiyete düşmüş kanunlar” denir.
“Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte aynı süre içinde, Türkiye Büyük Millet Mecli- sine geri gönderir.
“Yasa” ve “kanun”, doğal olarak, Türkçe hukuk dilinde çok sık kullanılan sözcükler. Birbirlerinin yerine geçen bu sözcüklerin arasında, kural olarak bir anlam farkı yok.
Kanunların geriye yürümezliği ilkesinin istisnası olan lehe kanun nedir, nasıl belirlenir? 4 min. TCK m.7/2 uyarınca, suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Mutlak emredici kurallar, tarafların sözleşme özgürlüğünü kesin bir biçimde sınırlayan, işçi lehinde de olsa düzenleme getirmenin mümkün olmadığı hükümlerdir11.
Kişinin, hareketi gerçekleştirdiği anda yürürlükteki yasa hükümlerine göre eylem suç teşkil etmiyorsa kişiye ceza verilmez. Sonradan çıkan bir kanunla, kişinin eylemi suç kapsamına sokulsa dahi bu durum kişinin aleyhine olduğu için kişi hakkında uygulanamaz. Buna “aleyhe yasanın geriye yürümesi yasağı” ilkesi denir.
Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan hukuk devletinin sağlamakla yükümlü olduğu hukuk güvenliği, kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar.
Gerçek olmayan geriye yürüme ise yeni getirilen kuralın eski kural yürürlükte iken başlamakla beraber henüz sonuç- lanmamış hukuksal durum, ilişki ve olaylara uygulanması anlamına gelmektedir.” Bkz. Ana- yasa Mahkemesi, 9.2.2012, E. 2010/93, K. 2012/20. da temel ilkelerinden birisidir.
Aksi ile kanıt: Bir hükmün tersinden hareketle sonuç çıkarılmasına aksi ile kanıt denir.
Zıt Kanıt. Zıt kanıt (argumentum e contrario), hukuk kuralının hükme bağladığı durumlara bakılarak, bu durumların dışındaki durumlar için aksi hükmün geçerli olduğu sonucuna varmaktır.
Kanun boşluğu "gerekli kanuni düzenlemenin yapılmamış olması" şeklinde tanımlanır1. Bu tanımdaki "gerekli" kelimesi önem taşır. Zira kanuni bir düzenlemedeki eksiklik, "gerekli bir kanuni düzenlemenin" eksikliği anlamına gelmeyebilir2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri