Su ve Spor: İkisi de Birbirini Etkiliyor. Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
Yürüyüş yaparken susamayı beklemeden, her 10-15 dakikada bir mutlaka sıvı tüketmelisiniz. 10. Soğuma hareketleri yapmadan yürüyüşü bitirmemelisiniz.
9. Vücudun spor sonrası ihtiyaç duyduğu şey, kaybettiği sıvıyı geri kazanmaktır. Egzersiz sonrasında su tüketimi bu açığı kapatmaya yardımcı olacaktır. Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için vücudun su dengesini korumak gerekir.
Clark, eğer 1 saat içerisinde 1 litre ter kaybediyorsanız, 15 dakikada bir 240 ml. su içmeniz gerektiğini söylemektedir. Eğer hesaplama yapmak istemiyorsanız ve çok terlediğinizi biliyorsanız, egzersiz sırasında ortalama 15-20 dakikada bir 120-180 ml. su tüketebilirsiniz.
Spor sonrası su içmek, eklem ve doku işlevlerinin güçlenmesini sağlar. Yeteri kadar sıvı almayan bir vücudun en yaygın belirtisi, yorgunluktur. Spor sonrasında oluşan kas yorgunluğunu sıvı tüketerek azaltabilirsiniz. Spor sonrası içecek tercihini farklı alternatiflerle de değerlendirebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Spordan Sonra Yağ Yakan Besinler & Yeşil çay
Bu, yeşil çayın kahveden daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bir antrenmanın ardından spor içeceklerini atlayın ve susuzluğunuzu buzlu yeşil çay ile giderin.
Spordan sonra duş almak şart değil ancak terleme sonucu oluşacak kokudan kurtulmak için duş almak gerekiyor. Spor bittikten hemen sonra ise duş almak sağlık açısından sakıncalı olabilir çünkü spor sırasında nabız çok yükseliyor, nefes alışverişi hızlı oluyor.
Düzenli su tüketimi vücuttan toksinleri atar ve sizi rahatlatır. Ciltteki yenilenmeleri hızlandırır ve sağlık bir görünüm sunar. Yağ yakışını hızlandırır ve kilo verirken yardımcı unsur olarak görev yapar.
Kalp atış hızınızın normale dönmesi ve egzersiz sonrası kas ağrıları ve yorgunluğundan kurtulabilmek için, vücudunuzun yatışmasını sağlamanız şarttır. Birkaç dakikalık hafif tempolu yürüyüş ya da kardiyo, vücudunuzun normal ritmine dönebilmesine yardımcı olacaktır.
1 - Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır. 2 - Acı yedikten sonra su içilmez, içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar. 3 - Uyku arasında içilmez, çünkü beyni etkiler. 4 - Meyveden sonra içilmez, içilirse asit ortaya çıkar.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Spordan sonra süt içilir mi? Evet içilir. Özellikle de sabah sporlarından sonra içeceğiniz bir bardak dolusu süt, hem bağırsaklarınızı rahatlatacak hem de metabolizmanızı uzun süre çalıştıracaktır. Sütü sade sevmeyenler için bir çay kaşığı tarçın eklemek lezzetli bir fikir olabilir.
Hemen hemen herkes yaştan herkes için saat 16.00 ile gün batımı arası açık havada yürüyüş yapmak için ideal saatler. Kaslar esnek ve sıcaktır bu da özellikle yaş ilerledikçe artan yaralanmaları azaltır. Yoğun tempolu yürüyüşler için kaslar daha uygun yapıdadır.
Su ve Spor: İkisi de Birbirini Etkiliyor. Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur. Kısa ve hızlı yürüyüşler yapmak kalp ve akciğer sağlığınızı korumanız için en iyi yoldur. Her gün 20-25 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Vücudunuz henüz yediklerini sindirmeye çalışırken yapılan yürüyüş sindirimin yavaşlamasına ve reflüye yol açıyor. En iyisi yürüyüş yapmak için yemekten sonra en az yarım saat beklemek, böylece kalori yakmayı da hızlandırabilirsiniz.
Yemek yemeden önce su içmelisiniz
Aslında birçok uzmanın önerdiği ve yine zayıflamak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu "yemeklerden önce su içme" durumu oldukça sağlıklı bulunuyor. Çünkü su, tokluk hissi oluşturuyor ve bu sayede su içtikten en az yarım saat sonra yiyeceğiniz yemeği aç olsanız dahi az yiyorsunuz.
- Bir sürahi dolusu suyun içine 2 buçuk ya da 3 kaşık elma sirkesi ekleyin. - Bir tane limonun suyunu sıkın ve bu suyun içine katın. - Bir çay kaşığı da tarçını eklediğiniz zaman yağ yakıcı detoks suyunuz hazır demektir. Elma ve tarçın, metabolizma hızlandırma ve yağ yakma konusunda birebir.
Zayıflamak Ya Da Kilo Almak İçin Ne Kadar Su İçilmelidir? Zayıflamak ya da kilo almak için kişiler kendi vücut ve kilo oranlarına göre su tüketmelidir. Günlük en az 2 LT su tüketimi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda spor ile birlikte yağların vücuttan hızlı atılmasını da sağlar.
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor. Germe hareketleri fitness rutinindeki en önemli kısımdır.
Egzersiz sonra çok soğuk ve sıcak su ile duş almak tansiyon dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle antrenman sonra ılık suyla yapacağınız bir duş, kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. SOĞUMA EGZERSİZLERİNİ ATLAMAYIN: Antrenmanınız bittikten sonra mutlaka soğuma egzersizi yapın.
İki günde bir ve hatta mümkünse üç günde bir duş almanız önerilmekte. Eğer günlük duş almadığınızda kendinizi çok rahatsız hissediyorsanız, vücudunuzun bazı bölgelerini sabunlu bezlerle veya temizleyici havlular ile temizleyebilirsiniz. Bu sayede kötü kokuya neden olabilecek bakterileden kurturulsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri