Yusufeli Barajı temelden yüksekliği 275 m'dir. Çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajıdır. Tesisin kurulu gücü 558 MW, yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kWh'dır. Baraj üreteceği enerji ile ekonomimize yılda 1,9 milyar TL katma değer temin edecektir.
Tamamlandığında 275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde ise dünyanın üçüncü yüksek barajı olacaktır. 2,2 milyar m3 depolama kapasitesine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde işletmede olan ve kurulacak baraj ve HES'ler içerisinde en yüksek depolama kapasitesine ...
Yusufeli Barajı, devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun sahibi. Baraj, yüksekliğiyle Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada. Yıllık ortalama 1,9 milyar kilovat saat elektrik üretecek ve ekonomiye 5 milyar lira katkıda bulunacak.
Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güney batısında, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilmiştir. Ayrıca 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kontrolü ve koordinasyonuyla Limak İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve tamamen Türk mühendisler ile inşaat çalışmaları yürütülen Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh nehri üzerinde yer alıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Yusufeli'nde yapılan barajın su toplamaya başlamasıyla ilçe sular altında kaldı. Baraj sularının yükselmesiyle çoğu yer dipte kalırken ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Gerçek - Artvin'de Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı.
Çoruh nehri üzerinde pek çok baraj bulunur. Bunlar ise; Güllübağ barajı, Yusufeli barajı, Borçka barajı, Artvin barajı, Arkun barajı, Deriner barajı, Muratlı barajı Çoruh nehri üzerinde yer alan barajlardır.
Dengeli konsol yöntemi ile inşa edilen köprünün üstyapı genişliği 16,5 metre. Yusufeli Baraj Viyadüğü 345 metre uzunluğunda, dengeli konsol yöntemiyle 3 açıklıklı yapıldı. En yüksek ayağı 72 metreye ulaşan viyadüğün üstyapı genişliği 16,5 metre.
Devamında da ikinci faz imalatlarımız devam ediyor. Yıl sonu itibarıyla bütün imalatlarımızı tamamlayıp inşallah barajımızda su tuttuktan sonra elektrik enerjisi üretmeye başlayacağız. Santral binasında toplamda 250 personel geceli gündüzlü vardiyalı bir şekilde çalışıyor.
Vahit Kirişci'nin katılımıyla 22 Kasım Salı günü hizmete açılacak Yusufeli Barajı, ülke ekonomisine katkısı ve sağlayacağı faydalar yanında, devasa gövdesi ve yüksekliği ile birçok rekorun da sahibi olacak.
Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nden besleniyor. 558 megavat kurulu güce sahip olacak. Yıllık enerji üretiminin 1,9 milyar kWh/yıl olması planlanıyor. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolayacak.
Temelden 275 metre gövde yüksekliği ile beton kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda su tutma işleminin başlamasının ardından su seviyesi 74 metreye ulaştı.
22 Kasım 2022'de su tutulmaya başlanan Yusufeli Barajı'nda 3 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla su seviyesi 188,41 metreye, depolanan su miktarı ise 1,5 milyar metreküpe ulaştı.
Bölgede yapılan Şilenkar, Baraj ve Tekkale viyadükleriyle birlikte 4 özel tasarım köprüden biri olan 685 metre uzunluğundaki Yusufeli Merkez Viyadüğü'nün 475 metresi tamamlandı. Mevcut kara yolunu 16 kilometre kısaltacak viyadüğün 2024 yılının ilk çeyreğinde hizmete açılması planlanıyor.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın 12. yüksek barajıdır. Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır.
DSİ Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşıma göre, gövde yüksekliği 250 metreye çıkan Yusufeli Barajı ve HES, 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve HES'i geride bıraktı.
Artvin. DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, temelden 275 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 5'inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'te su tutma işlemi kontrollü şekilde devam ediyor.
Artvin - 30 Mayıs 2010 - İşçileri taşıyan araçta 2 işçi öldü
Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerindeki barajların yol inşaatlarında çalışan işçileri taşıyan kamyonetin kaza yapmasıyla Barhal Çayı'na uçan 2 kişi öldü; 3'ü ağır 6 kişi yaralandı. Kaybolan iki işçinin cesedi kaza yerine birkaç kilometre uzaklıkta bulundu.
Barajın su seviyesi 91 metreye ulaştı. Yol ve köprülerin dipte kaldığı ilçede, baraj suları eski yerleşim yerinden geçen viyadük ayaklarına dayandı. Terk edilen binaların büyük kısmı ise su altında kaldı. Yusufeli Barajı'nda su seviyesi yükselirken binalar da su altında kalmaya devam ediyor.
Yusufeli kazası 26 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla Erzurum'dan alınarak Artvin vilayetine bağlanmıştır. 29 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla da kaza merkezi Ersis'ten Öğdem'e nakledilmiştir.
Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 29 Nisan itibarıyla Yusufeli Barajı'ndaki su seviyesi 630,18 kotuna, su yüksekliği 126,68 metreye, depolanan su miktarı da 398,67 milyon metreküpe ulaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri