Yutak veya farinks, sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan bölümüdür. Yutak ağız boşluğu ile burun boşluğunun birleştiği yerde bulunur. Alınan besinin yemek borusuna geçmesini sağlar. Solunum sisteminde de etkin rol oynar.
Ağızda öğütülen besinler yutaktan geçerek mideye ulaşır. Yutağın bir diğer görevi ise besinlerin soluk borusuna kaçmasını önlemektir. Aynı zamanda sindirim sistemi organıdır. Havanın hücrelere ulaşmasını sağlayan yutak iki bölümden oluşur.
Solunum ile yemek borusu arasında geçişleri sağlar. Yutkunurken soluk borumuzu kapatır. Nefes alırken yemek borumuzu kapatır. Dil yediğimiz yiyecekleri yutağa iter ve yutak ise soluk borusunu kapatıp besinin mideye geçişini sağlar.
Yutak , gırtlak ve yemek borusuna giden hava ve yiyecekler için geçiş yolu görevini gören bir organdır. Yutağın alt kısmı (hipofarinks) gırtlağın yanları (piriform sinüs), gırtlağın arkası (postkrikoid bölge) ve alt yutak arka duvarı olmak üzere toplam 3 yapıdan oluşur.
borusu olmak üzere iki yere açılır.
İlgili 34 soru bulundu
Gırtlak, bilimsel adıyla larinks, boyun bölgesinde bulunan bir organdır, halk arasında yutak olarak bilinen farinksten sonra gelir. Devamı trake (soluk borusu) ve akciğerlerle devam edecek olan solunum yolunun önemli, bir parçasıdır.
Yutak ise soluk borusu ve yemek borusu arasında bulunan bir kastır. Bu kasın görevi, yutkunma sırasında soluk borusuna yemek kaçmasını önlemektir. Kıkırdak yapıdaki gırtlak sayesinde alınan hava titreşerek konuşma yeteneği kazanmaktadır.
Yutakta herhangi bir sindirim gerçekleşmez sadece besin iletimi mevcuttur. Yemek borusu ise esnek ve kaslı olan bir yapıdadır ve alınan besinlerin mideye iletilmesini sağlar. Düz kaslardan oluşan yemek borusunda herhangi bir sindirim gerçekleşmez.
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir.
Faringeal kaslar, oral kavitenin arkasında bulunan pharynxi (yutak) oluşturan, pharynxin lümeninin şeklini belirleyen ve ses özelliklerini etkileyen bir grup kastır. Faringeal kaslar yiyeceği özefagusa iter.
Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması: Yetişkinlerde yiyeceğin, yeterince çiğnenmeden yutulmak istenmesi sonucunda gırtlakta takılması veya nefes borusunu tıkamasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla et gibi katı yiyecekler yenirken olur. Genellikle et çiğnerken konuşanların başına gelir.
Yutma zorluğu zaman zaman herkesin başına gelen bir durumdur. Bununla birlikte stres ve depresyon dönemlerinde psikolojik olarak ortaya çıkabilir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Yutak, ağız ile yemek borusu arasında kalan bölümdür. Ağızdan gelen besinlerin yemek borusuna iletilmesinde geçiş yoludur. Yemek borusu, yutak ile mide arasında yer alan yaklaşık 25 cm uzunluğunda tüp şeklinde lümenli bir organdır.
Larenks (larynx, gırtlak) boyunda yer alan çok önemli bir organ olup; nefes alma, yutkunma ve konuşmada önemli görevler üstlenir.
- Fiziksel sindirin besinlerin mekanik olarak parçalanması dır. Dişler, dil ve midenin fiziksel hareket ve kasılmaları ile olur. - Yani yutakta ne fiziksel sindirim olur, nede kimyasal indirim olur.
Solunum sistemi, oksijenin (O2) vücuda alınıp karbon dioksitin (CO2) dışarı atılmasını sağlar.
Epiglottis veya epiglot, besinlerin soluk borusuna ve akciğerlere girmesini önleyen, boğazda bulunan yaprak şeklindeki kapaktır. Ses tellerinin hemen üzerinde bulunur. Solunum sırasında açık durur ve havanın gırtlağa girmesine izin verir. Yutma sırasında besinlerin akciğerlere ulaşmasını önlemek için kapanır.
Gırtlak veya tıpta kullanılan Latince ismiyle larinks, boğazda nefes borusunun üst ve ön kısmında yer alan bir organdır. Ses ve solunumda görevli olan gırtlak; kıkırdak, bağ doku ve zardan meydana gelen kutu görünümünde bir yapıya sahiptir.
İnce bağırsakta tüm besinlerin kimyasal sindirimi tamamlanır.
Melotonin hormonu havanın kararması ile birlikte salgılanmaya başlar. Kan basıncı azalır ve nabız yavaşlarken mide de sindirim işlemi devam etmektedir. Saat 21.00: Yemek yemenin en tehlikeli olduğu saattir. Sindirim işlemi sona ermiştir ve organların günlük görevi sona ermiştir.
Ağızdan alınan yiyecekler, yemek borusundan mideye geçer. Midenin burada yakma göreviyle, enerji alımı başlamış olur. Daha sonra, atıklar haline gelen yiyecekler, sindirim sisteminin diğer organları olan bağırsaklar tarafından dışarıya atılır.
Yutak: Yutak; sindirim sisteminin ağızdan sonra gelen ve yemek borusuna kadar uzanan bölümüdür. Yutak, besinlerin ağız boşluğundan yemek borusuna doğru iletilmesinde görev alır (3, 9). Yutağın bir diğer görevi de alınan havanın iletilmesidir.
Yutak : soluduğumuz havayı soluk borusuna iletir. Yutağın altında soluk borusu ve yemek borusu vardır. Burundan gelen hava, soluk borusuna; ağızdan gelen besinler, yemek borusuna geçer. Gırtlak : soluk borusunun başlangıcı ve ses tellerinin bulunduğu yerdir.
Solunum Sistemi Organları – Ağız, Burun, Yutak, Gırtlak, Soluk Borusu | AYT Biyoloji 2022 #hedefekoş - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri