Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Ilık içecekler, yutkunmayı kolaylaştırmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Yutma güçlüğü, özellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Besinleri iyi çiğnememe, hızlı yemek yeme gibi davranışlarda yutmada güçlük çekilebilir. Ancak bu durumlar genellikle ciddi bir tıbbi rahatsızlığı işaret etmez. Uzun süre devam eden yutma güçlüğü ise araştırılması gereken ciddi bir durumdur.
Disfaji, belirli yiyecekleri veya sıvıları yutmakta zorlanma ya da hiç yutamama gibi yutma güçlüğünü tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Disfajisi olan kişiler, yiyecekleri yutma esnasında boğulma hissi, nefes alma güçlüğü ve öğürme gibi sorunlarla karşılaşırlar.
İlgili 16 soru bulundu
Yutma güçlüğü bazen herhangi bir tedavi yapılmadan da kendi kendine geçebilir.
Yutkunma Güçlüğünün Temel Nedenleri
Enfeksiyonlar veya bademciklerin şişmesi de buna neden olan faktörler arasında görülebiliyor. Yutkunmada zorlanıyor ve boğazınızda kızarıklık, şişlik, ateş belirtileri, bakteriyel enfeksiyonlarınız var ise yutkunma zorluğuna neden olabilir.
Kişi çok hızlı yemek yediğinde veya yiyecekleri yeterince çiğnemediğinde de yutma güçlüğü ortaya çıkabilir. Her yutma güçlüğü kansere bağlı değildir.
Psikolojik yutkunma güçlüğü olan bazı kişiler yemekle aralarına mesafe koymaya başlar. Bu süreç kimileri için yavaş yavaş sert yiyeceklerden kaçınma ile başlayıp tamamen sıvı beslenmeye geçiş ile tamamlanabilir. Kimileri ise yutkunma güçlüğü yaşadıktan sonra aniden katı yiyeceklerden uzaklaşır.
Yutma Fobisine Neden Olan Unsurlar Nedir? Geçmişte tıkanmak veya boğulmakla ilgili yaşanmış kötü bir tecrübe sonucunda ortaya çıkmaktadır. Geçmişte yemek yerken zorlanan veya boğulma tehlikesi geçiren bireyler, boğulmalarına yol açan yiyeceği tüketmekten kaçınmaya ve tekrar boğulacaklarını düşünmeye başlamaktadır.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Nefes alma egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Böylece boğazda oluşan gıcık hissinin geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Boğazınız için sıcak kompres uygulaması yapmak da oldukça etkili bir yöntem olarak söylenebilir. Boğazdaki gıcığı geçirmek için en etkili yöntem boğazı nemli tutmaktır.
Psikolojik Yutkunma Zorluğu
Bu da yutma güçlüğü problemine neden olur. Ancak bu rahatsızlık, sahip olunan hastalığın iyileştirilmesi ile birlikte geçmektedir. Bunlarla birlikte anksiyete ile ilişkili olarak da yutma güçlüğü görülebilmektedir.
Psikolojik rahatsızlıklar, yutma bozukluğu oluşturabilir
Yutma bozukluğunu hafife almayın, yemek borusu, mide kanseri veya akciğer tümörünün belirtisi olabilir."
Oral safha : Yutkunmanın istemli safhasıdır. Dilucu, alt ve üst kesici dişlerin lingual ve palatinal yüzeylerine değerek yukarı kalkar ve bu arada yutulacak cisim dil sırtına taşınır. Bu sırada yumuşak damak yukarı kalkar, larenks ve hyoid ke mik yukarı doğru hareket eder.
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Boğazda yumru hissi; reflü rahatsızlığına bağlı olarak gelişebilmektedir. Yanma ve tahrişle varlığını hissettiren boğazda yumru hissine globus adı verilmektedir. Gastroözofageal Reflü hastalığı adı verilmektedir. Kısa adı GÖRH olarak tanımlanmaktadır.
Globus sendromu (boğazda yumru hissi)
Dolayısıyla, sessiz reflü olduğunda, boğazında şişlik gibi bir doku parçası olabilir. Şişkinlik büyük ve yuvarlak olmayacaktır, ancak rahatsız hissi vermek için yeterlidir. Globus sendromunun nedeni psikolojik olabileceği gibi sessiz reflü belirtisi de olabilir.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir. Bakterilerden en sık A grubu B hemolitik streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri