Son yapılan düzenlemeye göre sicil affı yasasından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar düzenli bir şekilde ödeyen ya da yapılandıran kişilerin Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kara liste kayıtları silinecek.
Riskler, olumsuz kredi sicilleri silinecek!
Vatandaşlar 1 Temmuz 2023 itibariyle borçlarını ödeyebilecek. Ödemeler ile birlikte hem borçlar için düzenleme yapılmış olacak hem de Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki olumsuz kayıtlar silinecek.
Kredi Kayıt Bürosu sicil affı 2023 Kredi Kayıt Bürosu KKB yeni yasayla çıkan sicil affından yararlanmak istiyorum. Findeks kredi notu güncelleme ve kanuni takip ibaresi kaldırma bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı ka...
Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
İlgili 23 soru bulundu
SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK? Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan şirket ve kişiler yararlanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıranların Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Borçlarını geciktiren, kara listeye girenlerin beklediği kredi kartı sicil affı yasalaşmıştı. Torba yasa ile Meclis'e sunulan ve kabul edilen sicil affının da bulunduğu kanun teklifinin yürürlüğe gireceği tarih beklenirken teklif Resmi Gazete'de yayımlandı!
Sicil affından faydalanmak için gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ekim 2022 tarihinin öncesine ait borçlarını taksitlendirmeleri, yapılandırmaları veya tümüyle ödemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bu işlem 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sonuca ulaştırılmalıdır.
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir.
Banka Sicili Temizlenir mi? Bankaların kara listesine borçlarını düzenli ödemeyen tüketiciler girer. Daha sonra vadesi gelen ödemelerde düzene geçilse dahi banka sicili hala olumsuz görünür. Banka sicilini temizlemenin tek yolu tüm borçların son kuruşuna kadar ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır.
Kişinin kredi kartı borcunun 10 yıl içinde zaman aşımına uğrayabilmesi için geçen bu 10 yıllık süre zarfında borcunuza yönelik banka tarafından hiç bir işlemin uygulanmamış olması gerekmektedir.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Kredi sicili bozuk olan kişiler, öncelikle bankalardan kredi alabilmeleri için diğer bankalarda bulunan borçlarını tek bir bankada toparlamak zorundadır. Siz de borç transfer kredi başvurusu yaparak bir kaç bankada olan borçlarınızı tek bir bankada toparlayarak kredilerinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.
SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK? Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan vatandaşlar ile şirketler faydalanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıran vatandaşların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
TBMM Başkanlığı'na AK Parti tarafından sunulan torba ekonomi teklifinde, "kara liste"ye düşenler için af getiriliyor. Düzenleme, anapara ve taksit ödemesi 1 Ekim 2022'den önce olan borçları kapsayacak. Borçların 1 Temmuz 2023'e kadar ödenmesi durumunda sicil kayıtları silinecek.
TBMM'ye geçtiğimiz cuma günü sunulan torba yasada yer alan sicil affı, 11 milyon 561 bin 202 kişi ve 2 milyon 331 bin 460 şirketin sicillerini sıfırlama imkanı getirecek.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Bu sürenin ardından kredi alabilir duruma gelebilirsiniz.
TBK 146. maddesinde belirtilen 'kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir. ' Bu hükümden de anlaşılacağı gibi eğer kanun koyucu bir düzenlemeyle belirli bir borç için zamanaşımı öngörmemişse 10 yıllık zamanaşımı geçerli olacaktır.
Bankalar, kara listeye girmiş kişilere, tekrar kredi verebilir. Ancak öncesinde,bu kişilerin bankalara olan borçlarını kapatmaları ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının silinmiş olması gerekir.
Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022 'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Bu itibarla TBB-RM'nin genel ağ sitesine başvurulması gerekmektedir.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
SİCİL AFFI NEDİR? Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyenler 1 Temmuz 2023'e kadar borçlarını öder veya yapılandırırsa 'olumsuz kayıtları' dikkate alınmayacak. Bu işlemi yapacak banka, finans kuruluşlarına cezai veya hukuki sorumluluk doğmayacak.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Genel Müdürlüğü, Bankacılık ve Sicil Affı Kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı Kanunun 1. Maddesi uyarınca karşılıksız çek ve protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alın...
Kredi Kayıt Bürosu Sicil Affı, Resmi Gazete Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri