Bıyık bölgesi kararması dudak üst bölgesinin yanması, yaralanması, kozmetik ürünlerin yanlış kullanılması, güneş ışınları, sir ağdadan kaynaklanan pek çok etkiye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yüz ağdası kullanıldığında bıyık bölgesinde koyu lekeler oluşabilir.
Temizlenmemiş cilde ağda yapmak, kızarıklık ve sivilcelerin oluşumuna davetiye çıkarabilir. Aynı zamanda ağdadan önce cilde hafifçe uygulanabilecek bir pudralama işlemi ağdadan oluşabilecek tahriş etkisini en aza indirger.
Ağda sonrasında ciltte kahverengi lekeler oluşabilir ve bu lekelere ağda lekesi adı verilmektedir. Hassas cilde sahip kişilerde görülen ağda lekeleri, daha çok ağdanın yanlış kullanımı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Koyu renkli iz bırakan ağda işlemi bıyık bölgesinde daha kötü sonuçlar vermektedir.
Özellikle koltuk altı beyazlatmada da kullanılabilen limon suyu, ölü derilerin ve hücrelerin atılmasına ve kararmanın giderilmesine yardımcı olur. Bu uygulamada genital bölgenize limon suyu ile birkaç dakika masaj yapabilir, ardından bölgeyi durulayabilirsiniz.
Ağda yağı, bebe yağı, aseton, tiner ya da gaz yağı ağda lekesi, kalıntısı çıkartmak için çok başarılıdır. Lekenin bulaştığı bölgeye elinizde olan ya da bulabildiğiniz yağı döküp beklemeniz ve yavaş hareketler ile silmeniz gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle ağda yanığı, bölgede kızarıklık, tahriş, ağrı ve acılı yanma hissine sebebiyet verebilir. 1. ve 2. derece yanıklar, doğru müdahale yapıldığı takdirde 1-2 haftaya kadar iyileşebilir.
Ağda Sonrası Bakım Önerileri
Temiz beze sarılı buz parçalarını cildinize uygulayın. Böylece kızarıklık ve tahriş azalacaktır. Aloe vera jeli, badem yağı veya hindistan cevizi yağı ile cildinizi yatıştırmayı deneyebilirsiniz. Ağda sonrası kaşınan ve kabaran cilde soğuk süt uygulayabilirsiniz.
Epilasyon işlemi esnasında ağda ve epilatör kullanmak da kararma oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Ağda, içeriğindeki yoğun kimyasallar nedeniyle cilt dokularının normal işleyişini bozmaktadır. Koltukaltı bölgesine sürekli olarak ağda yapmak, o bölgenin giderek kararmasına ve sarkmasına neden olmaktadır.
Cilt uzmanı ve dermatolog desteği, hidrokinon içeren merhemler bıyık üstü kararmayı iyileştirmede destek olabilir. Bıyık bölgesi kararması nasıl geçer diyenler için önerimiz; Salisilik asit ve glikolik asit ile ağız bölgesine peeling yapılması, lazer tedavileri bıyık üstü kararmasında kurtulmanızda etkili olabilir.
Ağdanın çok sıcak bir şekilde yapılması ya da jiletin deri üzerinde hasar bırakması nedeniyle koltuk altının kararması mümkündür. Ayrıca deodorant kullanımı da koltuk altının kararmasına neden olur.
Yüze ağda yapmak tüylerden kurtulmak için en etkili yöntemdir. Çoğunlukla da yüze ağda yapmak tercih edilir. Cilt yapısı ne olursa olsun yüz bölgesine rahatlıkla ağda yapılabilir. Bu şekilde istenmeyen tüylerden de kurtulmak mümkün.
Ağda ve epilatör gibi jilet kullanımı da kararmaya neden olan etkenler arasında yer alır. Tahrişe yol açan bu uygulamalar, ciltte kararma oluşmasına neden olabilir.
Doğru ağda kullanımı uygulandığında cilt sarkması problemiyle karşılaşmak pek mümkün değildir. Vücudun hangi bölgesine ağda yapılacaksa, o bölgeye uygun biçimde dikkatli olmak çok önemlidir.
Uygulamalar arasında seçim yaparken herkes kendi cilt yapısına göre hareket edebilir. Yüz tüylerini alabilme yöntemleri arasında cımbız, lazer epilasyon, dermaplaning, ağda ve iple yüz tüyü alma gibi seçenekler öne çıkar.
İple Bıyık Almak Mı Yoksa Ağda İle Bıyık Almak Mı? Ağda ile bıyık alma tüy köklerinden aldığı için uzun süre pürüzsüzlük hissi vermektedir. İple alınmaya göre daha acısız bir yöntemdir. Ağda ile bıyık alınırken uzmanlık ve el alışkanlığı gerektirmez.
Ağda da, ölü deriyi ve kararan üst tabakayı söküp alacağı için bikini bölgesi ve bacak arası kararması sorunlarında iyi bir çözüm olabilmektedir. Eğer jilet sebebiyle oluşan tahrişten dolayı bir kararma varsa, ağda sayesinde ciltte bir beyazlama oluşması da imkan dahilindedir.
Jilet kullanmanın yanı sıra yanlış uygulanan lazer işlemleri, ters yönde uygulanan ağda ya da diğer tüy dökücü kremler de kimi zaman bölgenin kararmasına neden olmaktadır.
İlerleyen yaşlarda ya da ağda, kıl köklerinin tıraş edilmesi, cilt beyazlatma ve epilasyon gibi operasyonlar sonrasında ciltte kararmalar meydana gelebilir.
Aşırı sıcak ağda kullanılması, dudak çevresinin ağda ile tahriş edilmesi ve tüy dökücü kremler gibi yoğun kimyasallara maruz kalması, sonrasında da güneşe korumasız olarak çıkmak dudak üstü kararmasına neden olabiliyor. Editörün önerisi: Hamilelik döneminde yüz lekelerinin arasında dudak üstü lekeleri de oluşabiliyor.
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
Genital bölgede, güneş altında uzun süre kalınması sonucu, güneş ışınlarından olumsuz etkilenme ve bunun sonucu olarak kararma meydana gelebilmektedir. İlerleyen yaş; yaşın ilerlemesiyle vücutta meydana gelen cilt yapısındaki ve hormonlardaki değişimler vajina bölgesinde kararmaları beraberinde getirmektedir.
Jilet Kullanmak Koltuk Altını Karartır Mı? Koltuk altı tüylerini jiletle almak kararmaya neden olur. Koltuk altı kararmasının tek nedeni çoğunluğun bildiği üzere terleme değildir. Ağda, jilet, epilasyon, deodorant, antiperspirant uygulamaları da koltuk altı kararmasına sebep olmaktadır.
Esasen yüz bölgesindeki tüyleri almak hiç doğru değildir. Ama bazı durumlarda kişilerin öz güvenini yitirecek derecede çıkan tüyleri almak gerekir. Elbette bunun için tüy alma yöntemlerinin daha iyi bir şekilde tercih edilmelidir. Her tüy alma yöntemi, hem cilde zarar verirken hem de cildin tahriş olmasına neden olur.
Ağdanın yapılmasının üzerinden en az 12 saat geçtikten sonra duş alınmalıdır. Hemen sonrasında alınan duşta gözenekler açık olduğu için sivilce ve deri de kızarıklığa neden olabilir. Duş sonrasında temiz ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir.
Ağdaya başlamadan önce bir makas yardımıyla tüyleri kısaltmak iyi bir fikir olabilir. İkinci adım cilt temizliğidir. Uygulama yapacağınız bölgeyi sabun ile temizlemeli ve kurulamalısınız. Ufak su damlaları, kir ve yağ tortuları ağdanın tüylere yapışmasına engel olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri