Bu sebeple, ister gece yarısından önce ister sonra olsun, uykunun ilk 3.5 saatinin gerçek güzellik uykusu olduğu gerçeğine ulaşılmış. Uykudayken cildimiz daha fazla sıvı depolar ve ciltte toplanması hareketsiz olunduğu için kolaylaşır. Bu sayede de cilt gerilir ve kırışıklıklar açılmaya başlar.
İyi bir uyku güzelleştiriyor. Uyku esnasında biraz daha fazla salgılanan büyüme hormonu cildimizin canlı, diri, parlak ve genç kalmasını teşvik ediyor. Düzenli uyku ile kanda miktarı artan bu hormon cildin temel yapı taşları olan kollajen ve elastin liflerinin üretimini teşvik edip cilde bir miktar nem de kazandırıyor.
Cildinizi güzelleştiriyor…
Bu küçükken annelerimizin 'güzellik uykusu' adı altında bizi uyutmalarını da bilimsel açıdan açıklıyor olabilir. Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor.
Yeterince uyumanın cilde de iyi geldiği ortaya çıktı. İdeal uyku saati olan 7 ya da 8 saatlik düzenli uykular, cilde kendini onarması için yeterli süreyi tanımış oluyor.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Yetişkin bir birey için en az 6 ve en fazla 8 saat uyku uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uykuda en verimli saatler olarak bilinen 23.00 – 03.00 aralığında küçükten büyüğe herkesin uykuda olması sağlıklı ve dinç bir yaşamı bireylere sağlayacak adımlardan biridir.
Büyüme hormonu (growth hormon) uykuya dalar dalmaz yükselmeye başlar. Bu sebeple, ister gece yarısından önce ister sonra olsun, uykunun ilk 3.5 saatinin gerçek güzellik uykusu olduğu gerçeğine ulaşılmış. Uykudayken cildimiz daha fazla sıvı depolar ve ciltte toplanması hareketsiz olunduğu için kolaylaşır.
Uyku esnasında melatonin hormonu salgılanır ve kolajen üretimi artar. Melatonin hormonu ile vücudumuzun korunması, onarılması ve zararlı toksinlerden arınması sağlanır. Kolajen üretimiyle ise cildimiz yenilenir, esneklik kazanır ve gençleşir. Cildimizde oluşacak kırışıklıklar önlenir ve cilt yaşlanmamız gecikir.
Güzellik uykusu, hücrelerin ve dokuların onarılıp yenilenmesini sağladığı için tüm enzimlerin uyku sırasında doğru çalışması son derece önemli. Dolayısıyla mükemmel bir uyku için gün içinde dengeli beslenmeye ve akşamları vücuda aşırı besin yüklememeye dikkat etmenizde fayda var.
Gençliğin ve sağlıklı yaşamın korunması için önemli olan uykunun, özellikle 23.00-04.00 saatleri arasında vücudun yenilenmesini sağladığı bildirildi.
Manchester Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı araştırma, kaliteli bir gece uykusunun hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğunu ve yaşlanmayı yavaşlattığını ortaya koydu.
"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
Uykusuzluk cildinizi yaşlandırır
Yeterince uyuyamamış kişilerin ciltleri solar, gözleri şişer. Kronik uyku kaybı cildi cansızlaştırır, ciltte ince çizgiler oluşur ve göz altlarında mor halkaların oluşmasına yol açabilir. Yeterince uyuyamazsanız stres hormonu olan kortizol vücudunuzda daha fazla salgılanır.
Yeteri kadar uyumak stres seviyesini azaltır
Uyku sırasında salgıladığımız büyüme hormonu ise, cildin çok daha parlak ve canlı görünmesini sağlıyor; aynı zamanda yaşlanma belirtilerini geciktirerek ciltteki esnekliği de artırıyor. Büyüme hormonunun bu etkisi ise kolajen üretimini destekleyici özelliğinden geliyor.
Geçmişte de güzellik uykusu adı altında bazı kadınların öğle uykusuna yattığı bilinir. Düzenli öğle uykusu cildi güzelleştirir. Hücreler yenilenme fırsatı bulduğu için yaşlanma belirtileri gerilemeye başlar. Böylelikle kişi daha uzun süre genç ve diri bir cilde sahip olur.
Uykuya daldığımız ilk üç saat içerisinde beynimizdeki hipofiz bezinden 'Human Growth Hormone' yani 'İnsan Büyüme Hormunu' salgılanır. Bu hormon; genç görünümlü, ışıltılı, sıkı bir cilt ve sağlıklı bir vücut için gereklidir.
Dr. Bahçeci, “Uyumak, özellikle karanlıkta uyumak melatonin yapımını ve salgısını artırıyor. Bu da bağışıklık sistemi, kanser, hipertansiyon ve şeker dahil pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı oluyor” dedi.
Gün içindeki enerjiyi korumak ve artırmak, vücudu dinlendirmek adına gündüz uykusu pek çok bakımdan son derece faydalıdır! Farklı sebeplerden ötürü gece iyi uyuyamayanların, gündüz uykusuyla motor becerilerinin geliştiği, algılarının tazelendiği ve dikkat dağınıklıklarının azaldığı gözlemlenmiştir.
Uykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar.
Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri