Alkollü içkilerin hemen tamamı trigliseridi arttırıyor. Trigliseridi arttıran bir başka unsur da karbonhidrat açısından zengin yiyecekler. Mesela şeker, patates, pirinç, nişasta ve undan zengin her türlü besin (ekmek, gofret, poğaça, makarna) trigliserid nedeni.
Trigliserid düzeyini düşürmek için düşük kalorili ve lifli besinler tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de brokolidir. Brokoliyi haşlayarak düzenli olarak tükettiğinizde kalp sağlığınızı korur ve trigliserid düzeyini olması gereken rakama indirebilirsiniz.
Sağlıklı bir yetişkin için ideal trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır. 150 mg/dL ile 199 mg/dL arası değerler, sınır değerler olarak kabul edilirken, 200 mg/dL ve üstü değerler trigliserid yüksekliği olarak ifade edilmektedir. Yüksek trigliserid değerleri kalp hastalığı riskinin artmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Hedef trigliserid düzeyi bütün gruplar için <150 mg/dL olmalıdır. Trigliserid düzeyi yüksek (>200 mg/dL) kişilerde yaşam tarzı değişikliği yeterli olmazsa, ilaç tedavisi eklenebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yumurta kendi doğası gereği yüksek kolesterole sahip bir besindir ancak yumurtanın sahip olduğu kolesterolün trans yağlar ve doymuş yağlar gibi diğer kolesterol içeren gıdaların sebep olduğu şekilde kolesterol seviyelerini yükseltmediği yapılan birçok çalışma ile kanıtlanmıştır.
Çok yüksek trigliserid seviyesi olanlarda, örneğin kan ölçümleri sürekli olarak 200-300 mg ve üzerinde hesaplananlarda beyin damarlarında tıkanıklığa bağlı olarak felç geçirme riskinin arttığı da kesin. Trigliserid yüksekliği özellikle HDL kolesterol azlığıyla birlikteyse risk artıyor.
Trigliserid kaç olmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak; sağlıklı bir yetişkin bireyde olması gereken kan trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır. 150-199 mg/dL aralığındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığındaki değerler yüksek, 500 mg/dL'nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyelerini işaret eder.
Normal değerleri kaç olmalı? Sağlıklı bir kişinin trigliserit seviyesi 150 mg'nin altındadır; 200 mg'nin altındaki değerler normal sayılır. Eğer rakam 200-400 mg arasındaysa kişi izlemeye alınır; diyet gibi tavsiyelerde bulunulur. Özellikle de 400-500 mg'nin üzerindeki rakamlar ciddiye alınmalıdır.
Kilo Vermek
Vücudun ihtiyacı olandan daha fazla kalori tüketildiğinde, vücut bu kalorileri trigliserit haline getirip yağ hücrelerinde depolamaktadır. Bu nedenle kilo vermek, kan trigliserid düzeylerini düşürmenin etkili bir yoludur.
Sarımsak sadece mutfağımızda bir lezzet öğesi değil, insan sağlığı üzerindeki geniş yelpazedeki etkileri ile aynı zamanda bir ilaç özelliğinde. Tansiyon düşürücü, trigliserit ve kolesterol düşürücü, kan şekerini düşürücü, kansere karşı etkisi en öne çıkanlar, şüphesiz.
Yapılan araştırmalar düzenli zencefil tüketmenin yüksek kolesterolü olan kişilerde trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir. Zencefil, kan dolaşımını düzenleyerek damarlarda yağ birikmesini engeller ve kalp krizi ya da felç riskini azaltır.
Meyveyi günde üç porsiyondan fazla yemeyerek fruktozu kısıtlamak, trigliseridini daha hızlı düşürmene yardımcı olabilir. Fruktozu düşük meyveler arasında kayısı, turunçgiller, kantalup kavunu, çilek, avokado ve domates vardır; meyve yiyeceksen bunları tercih edebilirsin.
Trigliseritler kolesterolden farklı, başka bir lipit türüdür. İnsan vücudu hücre çeperlerini, belirli hormonları ve D vitaminini oluşturmak için kolesterol kullanırken, enerji kaynağı olarak trigliserit kullanır.
9-Sert kabuklu kuru yemişler (fındık, badem, ceviz) trigliseridi düşürür ancak çok yerseniz (fazla kalori aldığınız için) gene trigliseridi yükseltir. California Loma Linda Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada 583 kişiye günde 67 gram (bir avuçtan biraz fazla) ceviz, fındık, badem üçlüsünden birisi verildi, ...
Trigliserid yüksekliğinin çözümü sağlıklı yaşamaktan geçmektedir. Sağlıksız karbonhidrat alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, trans yağlardan uzak durup doymamış yağları tüketmek, kilo vermek ve kilo kontrolünü sağlamak önem taşımaktadır. Her hasta için olabilecek tek bir çözüm yolu yoktur.
Zeytinyağı: Zeytinyağı, trigliserit oranını düşürmeye yardımcı doymuş yağlardan, oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
İlaç Tedavisi
Statinler, yüksek trigliseritli hastalar için ilk basamak ilaçlardır. Bu ilaçlar kolesterol düşürücü özellikleriyle bilinmesine rağmen, trigliserit seviyelerini düşürmede de oldukça iyi çalışırlar. Ayrıca kalp krizi ve felç riskini de azaltırlar.
Örneğin yüksek trigliserid seviyeleri damarlarda plak oluşumu ve tıkanmayı kolaylaştırıyor. Bu da kalp krizi ve/veya felç geçirme riskimizi arttırabiliyor. Rakam büyüdükçe, hele hele 1000 mg/dl.yi geçtiğinde son derece tehlikeli bir başka sağlık sorunu, pankreas bezi iltihaplanması –pankreatit- da devreye giriyor.
yüksek trigliserid seviyesi kalp ve damar hastalığı risikinizi çok arttıran bir göstergedir. aşırı yüksek trigliserdiniz varsa derhal bütün karbonhidrat tüketiminizi ve alkol kullanımızını kesin sadece et, hayvansal yağ, zeytinyağı ve sebze yeyin. daha fazla spor yapmak da trigliserid seviyesinin düşmesini hızlandırır.
Statinler, kandaki kolesterol ve trigliserid denilen yağların (lipidler) düzeyini azaltmak için kullanılan ilaçlardır. Kolesterol düşürücü olarak başka grup ilaçlar da kullanılır. Bunlar arasında fibratlar, safra asidi reçineleri, nikotinik asit ve ezetimib sayılabilir.
Özellikle “trigliserid fazlalığı + HDL azlığı” probleminin birlikte olduğu bir kilo probleminde kilo vermek zorunlu bir süreç haline gelmektedir. Kısacası, kilo fazlalığı kan yağlarının dengesini bozar, kolesterol ve trigliserid yüksekliği için zemin oluşturur.
Ancak kanda bulunan trigliserid seviyesi 500 mg/dL'nin üzerinde çıktığı takdirde, ciddi belirtiler ile kendini gösterebilir. Trigliserid yüksekliği söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek en yaygın belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: Baş ağrısı Pankreas iltihabı (Pankreatit)
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Kolesterol içermez Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri