Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
Ramiz Dayı, Yüzbaşı Ahmet, Gazi Mustafa Kemal Paşa (Kişi adından önce ya da sonra gelen unvan, saygı sözü, rütbe adı ve lakaplar büyük harfle başlar.)
Takma adlar da büyük harfle başlar. > Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar. » Kadı Mehmet Efendi, Avukat Mustafa, Zeynep Hanım… » Dün gece Yüzbaşı Hakan, bölüğüne tatbikat yaptırdı. >
-- Rütbe isimleri unvan isimlerine girdiği için her zaman büyük harf ile yazılır. .. Binbaşı rütbesine kadar yükselmiş.
TBMM, Prof. Dr. Mehmet Öz • Bir özel isme bağlı olan unvan sıfatları, saygı sözcükleri, takma adlar büyük harfle yazılır. Mustafa Bey, Ahmet Efendi, Yüzbaşı Hasan Not: Akrabalık bildiren sözcükler büyük harfle başlamaz.
İlgili 39 soru bulundu
Bir topluluğun yöneticisi anlamındaki başı sözüyle oluşturulan belirtisiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, çarkçıbaşı, çeribaşı, elebaşı, mehterbaşı, onbaşı, ustabaşı, yüzbaşı vb. c.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
En çok yazım hatası yapılan sözcük grupları arasında başüstüne gelmektedir. Bu doğrultuda baş ve üstüne kelimeleri bir araya gelmek suretiyle belli bir anlam taşır. Bu konuda Kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı, 'Başüstüne' biçiminde bitişik halidir.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Ahmet Bey ifadesinin yazılışı doğru bir yazılıştır. Çünkü unvan veya hitap veya akrabalık ilişkilerini belirten kelimelerin hepsi büyük harfle yazılır.
Rütbe isimleri büyük harflerle yazılır. O yüzden büyük yaz.
Dayı oğlu anlamına gelir. Bitişik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle dayı zade şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dayızade şeklinde olmalıdır.
Mareşal, Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinde en yüksek olan askerî rütbe. Türk Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı büyükamiraldir. Bu rütbe en yüksek askerî rütbe olmakla beraber diğer rütbelerden önemli bir farkı kıdem ve bekleme ile kazanılamamasıdır.
Bu sistemde yüzbaşı rütbesi, üsteğmenlikten sonra gelen subaylık rütbesidir. Yüzbaşı rütbesini binbaşı, yarbay ve albay rütbeleri takip eder. Yüzbaşı, genelde bir bölüğü emir-komuta eden kişidir. Görev verilmesi durumunda karakol komutanlığı da yapar.
Kara, hava ve deniz kuvvetleri sıralamaya göre değişebilir. Mareşal: Kara kuvvetlerinde en yüksek askeri rütbe mareşaldir. Görev süresi bulunmaz. Savaş esnasında üstün başarı gösteren kişilere verilen bir rütbedir.
Bu kelime genellikle baş kahraman şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başkahraman şeklinde olmalıdır.
Elebaşı olma durumu, sergerdelik anlamına gelir. Bu kelime genellikle ele başılık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı elebaşılık şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı Bitişik olarak gerçekleşmesidir. Yani 'başucu' olarak ele alınır ve kullanılır.
Kelimenin doğru yazılış şekli barışsever olarak bitişik yazılmasıdır. Barışsever sözcüğü pek çok alanda kullanılan bir kelime türüdür. Bu yüzden doğru yazılması ve anlam bozulmasına uğramaması oldukça önemlidir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
"Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri