Islah İle Dava Değeri Talep Sonucu Artırılabilir Islah müessesesi ile özellikle para alacaklarında başta belirlenen dava değeri artırılabilir. Örneğin davacı 20.000,00 TL üzerinden açtığı davasını ıslah ederek talep sonucunu 50.000,00 TL'ye çıkarabilir. Bu işlem niteliği itibariyle kısmi ıslahtır.
Dava değerini arttırma davada talep edilen alacak veya tazminat miktarının yükseltilmesi anlamına gelmektedir.
Dava değeri, elatmanın önlenmesi istenilen taşınmazın elatılan bölümünün değeri ile talep edilen ecrimisil miktarı toplamından oluşur. Değerleri düşük göstermeniz halinde ileride mahkeme, eksik harcın tamamlanması için size süre verecektir.
Bu görüş kabul edilir ise, davacı belirsiz alacak davasında dava değerini iki kez artırma imkanına kavuşmaktadır. HMK m. 107/2'nin getiriliş amacı göz önüne alındığında belirsiz alacak davasında ıslahla dava değerinin ikinci kez değiştirilemeyeceği ileri sürülebilir.
Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK 107.maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kezde ıslah edebilir.
İlgili 23 soru bulundu
İki taraflı usul işlemleri, karşı tarafın veya mahkemenin yaptığı işlemler ıslah edilemez.
İstinaf Aşamasında Islah veya Talep Artırımı Yapılabilir mi? HMK'nın 357/1 maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairelerinde davanın ıslahı istenemez.
“(1) Taraflardan her biri, yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebilir. (2) Aynı davada, taraflar ancak bir kez ıslah yoluna başvurabilir.”
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 181. maddesinde ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verileceği belirtilmiş, bu süre içinde ıslah edilen işlemin yapılmaması halinde ıslah yapılmamış gibi davaya devam edileceği hüküm altına alınmıştır.
Genel bir ifade ile ıslah; tarafların yaptıkları usul işlemlerini düzeltmelerine ya da eksiklerini tamamlamalarına yardımcı olan bir kurumdur. Bu yönüyle yargılama sırasında usuli eksiklik veya hatalar sebebiyle ortaya çıkabilecek hak kayıplarının önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Şayet dosya süresi içerisinde yenilenmezse bu kez davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Nitekim Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 07.12.2020 tarihli bir kararına göre; “Dava değerinin belirlenmesinde taşınmazın dava tarihindeki keşfen saptanacak gerçek değerinin esas alınacağı kuşkusuzdur.
Dava süreci, dava konusuna göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, davaların karara bağlanması süreleri ortalama olarak 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler, her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde dava süresi 70 ila 100 gün sürebilmektedir.
Dava harcı tutarı kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu bakımdan bir dava harç ücreti 68,31'inin dörtte biri olarak yatırılır. Yani örnek olarak on bin Türk liralık bir dava açılmış olsun. Bu durumda ortaya çıkan dava açma harcı 10.000 x 68,31/4000 = 170,77 TL'dir.
Talep artırımı, tahkikat aşaması sona ermeden evvel hâkimin vereceği iki haftalık kesin süre içinde yapılmalıdır.
Davacının talep sonucunu azaltması, daraltması davayı değiştirme sayılmaz. Bu nedenle davacının talep sonucunu azaltması için kural olarak davalının muvafakatine ihtiyaç olmadığı gibi ıslah yoluna başvurmasına da gerek yoktur. Davacı, talep sonucunu kısmi feragat yolu ile daraltabilir.
Davanın ıslahı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 176 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Islah dava taraflarının usule ilişkin olarak yaptığı işlemlerin, mevzuatta belirtilen süre içerisinde ve usulüne uygun olarak tamamen veya kısmen düzeltilmesine imkân sağlayan hukuki bir yoldur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 176 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Aynı davada taraflar ancak bir kez ıslah yoluna başvurabilirler” şeklindeki düzenleme karşısında, davacı tarafın aynı davada aynı alacak talepleri yönünden ikinci kez ıslah talebinde bulunabilmesi mümkün değildir.
Islah Ne Zamana Kadar Yapılabilir? Zaman Şartı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 187. ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olan ıslah müessesesi, mahkemeye yöneltilmesi gereken tek taraflı ve açık bir irade beyanı ile tarafların dilekçelerinde belirttikleri vakıaları, dava konusunu veya istem sonucunu değiştirebilmesi imkanını sağlamaktadır.
Bu hükümde “ilk yenilemeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz” denildiği için, bir dava iki defa takipsiz bırakılabilir. İki defa da yenilenebilir. Ancak ikinci yenilemeden sonra davanın tekrar üçüncü defa takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları
Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.
İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri