Güneş ışınları, UV, çevresel koşullar, makyaj temizliği, yaşlılık, beyaz ten, beslenme şekli ve düzeni ciltteki renk eşitsizliğinin temel nedenleri arasındadır. Yüzdeki renk eşitsizliği özellikle makyaj sonrası cilt temizliğinin iyi yapılamamasından kaynaklanmaktadır.
Cilt rengindeki bozuklukların en önemli nedenlerinden biri olan güneş ışığına maruz kalmak melanin birikmesine neden olacağı için güneş koruyucu bakım ürünleri ile kolaylıkla önleyebilirsiniz. Cilt tonu bütünlüğünün bozulmasına neden olan bir diğer etken ise yanlış kullanılan cilt bakım ürünleridir.
Vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği olması, ya da diğer bir adıyla ala, tıptaki adıyla vitiligo cilde rengini veren melanosit hücrelerinin farklı sebeplerden ötürü hasar görmesi ve pigment üretimini durdurması sonucu ortaya çıkan bir deri hastalığıdır.
Bazen cilt rengini veren pigmentlerde sorunlar oluşabilir ve cildin bir bölgesi çok fazla melanin üreterek rengini koyulaştırır. Bunun tersi durumlarda da cildin bir bölümünde hiç melanin üretilmeyince cilt beyazlaşır. Buna ciltte pigmentasyon bozukluğu denir.
İlgili 35 soru bulundu
Günlük cilt temizleme rutinlerinin ve belirli aralıklarla cilt bakımının doğal içerikli ürünlerle yapılması, Zararlı güneş ışınlarından korunmak ve ciltteki renk dengesizliğini gidermek için güneş koruyucu ürünlerin kullanımına özen gösterilmesi, Alkol ve sigara tüketilmemesi.
Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir. Cinsiyete ya da yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir.
Şekerli ve yağlı yiyecekleri hayatınızdan çıkararak cilt kusurlarına ilk darbeyi vurabilirsiniz. Bol lifli yiyecekler, Omega 3 ve Omega 6 oranı yüksek gıdalar, sebze ve meyvelere beslenme düzeninizde yer vererek cilt kusurlarının oluşumunu önleyebilirsiniz.
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
Hava koşullarındaki değişiklikler, kuvvetli rüzgarlar, yaşa bağlı solgunluk, demir ve A vitamini eksikliği, ciltteki kolajen ve elastik liflerin kaybı gibi bu sebeplerden bazıları aynı anda cildin solgun, mat ve cansız hale gelmesine neden olabilir.
Hiperpigmentasyon ve cildin yaşlanmasıyla sıklıkla bağlantı kurulsa da hiperpigmentasyon melanositlerin sayısı azaldığında da gözlenmektedir. 30 yaşından sonra her on yılda bir %6-8 oranında azalmaktadır.
Aşırı stres cildin kararmasına neden oluyor.
Şengör, ayrıca son zamanlarda 30-45 yaş arasındaki kadınlarda görülme sıklığı artan Hashimoto tiroiditi hastalığına dikkat çekiyor. Dr. Betül Şengör, "Bu hastalıkta ciltte hem kuruluk hem de akne görülebilirken, bazen de melasma isimli hormonal lekeler de gözlenebiliyor.
Dermatologların önerdiği en yaygın pigment bozukluğu tedavileri, topikal kremler, haplar ve bazı durumlarda lazer tedavisidir. Bu tedaviler etkilidir, ancak sonuçların ortaya çıkması biraz zaman alabilir. Çoğu renk değişikliği birkaç ay içinde kaybolur.
Cilt, göz ve saç rengini belirleyen melanin pigmenti her ne kadar genetik olarak geçiyor olsa da vücuttaki üretimi desteklenmezse doğal seviyesinin altına düşebilir. Oluşacak melanin eksikliği aynı zamanda folik asit eksikliği anlamına gelir. Bu da melanin neden azalır sorusunun cevabı olarak karşınıza çıkar.
En çok tercih edilen cilt beyazlatma yöntemi lazer uygulamasıdır. Bu yöntemde lazerin, cilt dokusunda bulunan melanositleri tahrip etmesi özelliğinden yararlanılır. Böylece cilt tonu açılmakta ve cilt lekeleri giderilmektedir. Lazer ışınları 3-4 mm'lik bir alana etki etmektedir.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Düzenli uyuyarak cildinizi dinlendirmeniz ve yenilemeniz gerekir. Gece boyunca cilt hücreleri kendilerini daha hızlı bir şekilde yeniler. Gece salgılanan melatonin güçlü bir antioksidandır. Gün içerisinde güneşin ve çevrenin ciltte yol açtığı hasara karşı, daha hızlı toparlanmaya olanak verir.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
Hangi Besinler Cildi Beyazlatır? Limon, patates, C vitamini, siyah çikolata, yeşil çay, sarı ve kırmızı meyveler, soya, yulaf ezmesi gibi besinler yardımıyla cildinizi beyazlatmak mümkün.
İdeal çözüm vitamin ve mineral yönünden de zengin bir nemlendirici ile cildin kendini onarmasıdır. Suya benzer dokuları olan ürünler cildinizin en kuru alanları tarafından bile kolayca emilirler. Bununla birlikte düzenli olarak krem kullanmak da önemlidir.
Cilt beyazlatma kişinin cilt yapısı ve rengine göre belirlenir. Cilt lekeleri fraksiyonel lazer, Q-Switch Lazer ve fraxel gibi işlemlerle tedavi edilebilir. Eğer yüzeysel ve hafif lekeler var ise kimyasal peeling ve karbon peeling gibi işlemlerden de faydalanılır.
Yaşlandıkça cilde rengini veren melanin pigmenti, cilt yüzeyinde birikmeye başlar ve cilt üzerinde kahverengi renkli alanlar oluşturur. Cilt, uzun süre güneşe maruz kaldığında güneşin zararlı ultra viyole ışınlarından kendini korumak amacıyla yüksek miktarda melanin (cilde rengini veren renk pigmenti) salgılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri