Cinsler. Bu familyanın örnek cinsi olan Allium, başta soğan, sarımsak ve pırasa olmak üzere, çeşitli ve önemli yenilebilir bitki türlerini içerir.
Pırasa soğangillerin arasında yer alan bir sebzedir. Çiğ olarak tüketimi çok fazla tercih edilmeyen pırasa pişirilmiş olarak severek tüketilir. Tadı ile soğanı anımsatan pırasa soğanın keskin kokusu nedeni ile bazı yemeklerde soğan yerine tercih edilebilir. Pırasanın içerisinde flavonoid yer alır.
İçerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol sayesinde kan damarlarını koruduğu da biliniyor. Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
İlgili 34 soru bulundu
Diğer seçeneklerdeki yiyeceklerin hepsi çekirdeklidir yani dolayısıyla birer meyvedir. Pırasa ise sebzedir.
Merhaba, Cevabımız: Pırasa sebzedir.
Dünyada en çok pırasa üretiminin yapıldığı yer Endonezya'dır. İkinci sırada ise Türkiye yer alır. Belçika, Fransa, Çin, Kore ve Kazakistan Endonezya'yı takip eder. Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişir.
Pırasa tavşanlarda yüksek kolesterolü düşürücü etki göstermiş.
PIRASA DAMARLARI KORUYOR
Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.
Neden göz yaşartır? Soğan, pırasa ve sarmısakta olduğu gibi, bileşiminde kükürt bulunan keskin kokulu uçucu bir yağ içerir. Soğan doğrarken bu uçucu yağın etkisinden dolayı gözlerimiz yaşarır.
Pırasa, vücudu kanserden korumadan inflamasyondan uzak tutmaya kadar pek çok faydası olan bir besindir. Vitamin ve mineral zengini bu sebze, allium sebze cinsidir. Hem yaprakları yani yeşil kısımları hem de baş yani beyaz kısmı yenir.
Düşük kalorili bir sebze olan pırasa, zayıflama programlarında başvurulan önemli bir bitkidir. Yüksek lif içeriğinden dolayı diyet yaparken karşılaşılan kabızlık sorununun çözümüne yardımcı olan pırasa, kilo vermeyi de destekler.
Pırasanın koku yapmasının en büyük nedenlerinin başında sap kısımları geliyor. Sap kısımları soğan gibi bir kokuya sahip ve keserken gözünüzü yakabiliyor. Bu nedenle özellikle zeytinyağlı veya fırında pişirmek istediğiniz pırasalar varsa ince ince şekilde değil, daha iri şekiller de kesmeye özen gösterin.
Ana vatanı: Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi (Portekiz'den tüm Akdeniz ülkelerin kadar, Doğuda İran'a kadar olan alan) Pırasanın yabani formları ana başa yakın ya da kısa stolonlar üzerinde küçük başlar oluştururlar.
Pırasa adı dilimize Yunancadaki "prason" sözünden geliyor. Botanikçilere göre yaban pırasası Akdeniz havzası ve Ortadoğu'nun yerli bitkilerindendir. Pırasa Antikçağda Ortadoğu ve Mezopotamya'nın en sevilen sebzelerinden biri.
Yunanca prása πράσα sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca ve Yunanca práson πράσον “soğangillerden malum sebze, allium porrum” sözcüğünün çoğuludur.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
"pırasa" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 6 sonuç leek i. leek i. scallion i.
Çin dahil olmak üzere bazı yerlerde, pırasa pişirilerek yeniyor. Üstelik pırasanın sapı da en az yaprakları kadar yararlı. Pırasa hem bir antioksidan hem de mineraller ve vitaminler açısından zengin bir sebze.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Yine bilimsel açıdan bakacak olursak, sebze bir bitkinin yenebilen yaprak, kök ve sap gibi öteki bölümlerine verilen genel bir addır. Örneğin yediğimiz maydanoz, ıspanak ve marul aslında bitkilerinin yapraklarıdır; karnabahar, brokoli ve pırasa saptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri