Roza hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte en etkili tedavi roza hastalığını tetikleyebilecek etkenlerden uzak durmaktır. Hastalığın gözlemlendiği bölgenin temiz kalmasını sağlamak, alkolden uzak durmak, cilt besleyici kremler kullanmak kabarcıkların ağrısını ve hassasiyetini azaltır.
Gül hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat hastalığa neden olabilecek bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Gül hastalığı cilt akarları, mantarlar, psikolojik faktörler veya cilt altındaki bağ dokusunun bozulmasından da kaynaklanabilmektedir.
Güneş ışınlarına maruz kalma. Yoğun soğuk veya sıcak hava. Stres. Alkol ve kafein tüketimi.
En çok kullanılan metronidazol (krem, jel, losyon), azelaik asit (krem, jel) ve sodyum sülfasetamid, sülfasetamid+sülfürdür. Diğer ilaçlar ise tretinoin, benzoil peroksit, eritromisin, klindamisin, tetrasiklin, % 5 permetrin krem, takrolimus ve pimekrolimustur.
İlgili 42 soru bulundu
Kadınlarda daha sık görülebilmektedir. Nedenlerine baktığımızda karşımıza en çok B vitamini eksikliği çıkmaktadır, sindirim sistemi problemleri, mide asit salgısında azalma, çok alkol tüketmek, depresyon da etkilemektedir.
Bu konuda rozaseayı alevlendiren besinler; baharatlı yiyecekler, alkollü içecekler, sıcak ve kafeinli içeceklerdir. Bunlara ek bazı meyveler, marine edilmiş etler ve peynirler eklenebilir. Alkollü içeceklerden en fazla olumsuz etkiyi gösteren kırmızı şarapken, baharatlardan kırmızıbiber ve arnavut biberidir.
Eğer gül hastalığı yaşıyorsanız ve her gece cildinizi çay ağacı yağı ile temizlerseniz, kısa sürede bu durumu atlatabilirsiniz. Çay ağacı yağı kızarıklığı ve iltihaplı kabarcıkları temizleyecektir. Özellikle gül hastalığı kaşıntısı nasıl geçer diye düşünüyorsunuz çay ağacı yağını deneyebilirsiniz.
Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuz tarafından başka bir şekilde önerilmediyse; ROZA'yı, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez deri üzerine sürerek uygulayınız. ROZA ile ortalama tedavi süresi 3 - 4 aydır. Önerilen tedavi süresini aşmayınız.
Çinko oksit, titanyum dioksit veya her ikisini de içeren mineral filtreli güneş koruyucular tercih edilmelidir.
Aşırı sıcak veya soğuk, güneş ışınları, genetik etkenler, alkollü veya aşırı kafeinli içecekler, sindirim sistemindeki bozukluklar, iş hayatından veya gündelik hayattan kaynaklanan sinir ve stres birleşiminden dolayı gül hastalığı ortaya çıkabilir.
Gül hastalığının yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir ve gül hastalığının genel prognozu iyidir. Ancak depresyon ve anksiyeteye yol açabilir. Tedavi edilmezse, hastalarda kalıcı yara izi ve kalıcı eritem gelişebilir.
Gül hastalığı belirtileri aylarca ciltte sebat edebilir ve kendiliğinden gerileyebilir.
Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
Sindetler sabunsuz sabun olarak tarif edilen sentetik deterjanlardır. Deri doğal pH yakın olmaları ile rozada tercih edilebilir. Antibakteriyal temzileme ürünleri derinin normal florasına etkilediği için rozada kullanılmamaldır.
Pityriasis rosea her yaşta görülebilen, fakat sıklıkla 10-35 yaşlara arasında rastlanılan döküntülü bir deri hastalığıdır. Döküntü bir kaç hafta veya yıl sürebilir. Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.
Hastanın Günlük Aktivitesi ve Cilt Bakımının Düzenlenmesi
Roza hastalığında cilt bakımında temel yaklaşım cildin nemlendirilmesi, güneşten korunma ve iritan kimyasal içeren kozmetiklerden uzak durulmasıdır.
Parfümsüz ve alkolsüz cilt bakım ürünleri tercih etmelisin. Laktik asit gibi soyucu asitlerden uzak durmalısın.
Krem. Beyaz renkte, kokusuz, bağdaşık (homojen) görünümlü krem. ROZA, kuru derinin eşlik ettiği ve nemlendirmenin gerekli görüldüğü rozasea'nın akut enflamatuvar alevlenmesinin tedavisinde; rozasea kaynaklı papül, püstül ve eritemin giderilmesinde kullanılmaktadır.
Ciltte akneye meyil yok ancak kuru ve kızarık ise rüzgar ve soğuk hava-sıcak havaya karşı koruma adına çivit otlu serum veya okaliptüs içeren bir serum da kullanılabilir. Tüm bu cilt serumlarının katkısız, doğal ve parfümsüz olması tavsiyedir.
Gül hastalığı olan hastalar öncelikle güneş ışığı, sıcak ortamlar, buhar, hamam ve saunadan uzak durmalıdır . Sıcak yiyecek ve içecek, çok miktarda çay ve kahve tüketimi, çikolata, acı ve baharatlı yiyecekler, yüzdeki damarlarda genişleme yaparak hastalığın alevlenmesine neden olabilir.
Güneş kremlerinin dimetikon, pantenol gibi nemlendiriciler ve irritasyona neden olmayan maddeler içermesi yaşadıkları sorunları azaltmaya yardım edecektir. Ayrıca Titanyum dioksit, Çinko oksit gibi fiziksel filtrelerin bu hastalar tarafından daha iyi tolere edildiği bilinmektedir.
Bunlar: Topikal ilaçlar : Bunlar iltihap ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur ve günde bir veya iki kez cilde uygulanır. Bazı oral ilaçlarla birlikte yaygın olarak kullanılırlar. Antibiyotikler (metronidazol), tretinoin, benzoil peroksit ve azelaik asit, yaygın olarak reçete edilen topikal ilaçlara örnektir.
Cilt yüzeyinde görülen ve Rozasea olarak da bilinen Gül Hastalığı, yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelerle kendini gösteren bir hastalıktır. Başlarda yüz çevresinde kendini gösteren semptomlar zamanla göğüs ve sırt taraflarına da yayılabilir. Genellikle beyaz tenli kişiler gül hastalığından muzdariptir.
Burun derisinde kalınlaşma zaman içinde Rinofima, diğer cilt lezyonları ile birlikte veya tek başına görülebilir. Erkeklerde daha sık görülen bir durumdur. Kremler, antibiyotikler ve Lazer ile tedavi edilebilir. Lazer ile rinofima tedavisi 15 gün aralıklarla ortalama 4-6 seans yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri