Kol, aşağı süpürme hareketi süresince, dirsekten yaklaşık 40 derece kadar bükülmelidir, yani yakalama sırasında dirseğin açısı yaklaşık 140 derece olmalıdır. Bu sırada kol ve el, omuz hizasından daha dışarıda ve suyu geriye doğru itecek konumda olmalıdır. Avuç içi de, dışarı ve geriye doğru bükülmüş durumda olmalıdır.
El yerleşimini ve girişini mükemmelleştir. Kulaca başlamak için ellerin rahat ve parmakların birbirine yakın olmalıdır. Suya önce parmaklarını ellerin başının yaklaşık 40 cm üzerindeyken sok. Avucunu 45 derecelik bir açıyla dışarı bakacak şekilde eğmelisin ki suya önce işaret ve orta parmağın girsin.
Yüzme için doğru pozisyon, bedenin suya paralel halde olması anlamına geliyor. Eğer bir türlü düz bir pozisyonda duramıyorsan ekipman desteği alabilirsin. Yüzme tahtaları, özellikle düz durmakta zorlanan kişilerin paralel konum almasına yardımcı oluyor.
Serbest yüzme, bilinen en hızlı ve en etkili yüzme tekniğidir. Bu sebeple, yarışlarda en çok bu teknik ile müsabakalar düzenlenmektedir. Bir bakıma da öğrenmesi, diğer yüzme branşlarına oranla daha kolay olandır.
Serbest yüzerken en yaygın uygulanan nefes alma tekniği, 3 kulaçta bir kez nefes alınmasıdır. Ancak iki kulaçta bir nefes alan yüzücülere de rastlamanız mümkündür. Nefesi, başınızı ileri doğru çevirerek değil, suyun içerisinde çektiğiniz kolunuzun yönüne döndürerek almalısınız.
İlgili 39 soru bulundu
Yüzme esnasında nefes nefese kalmanız en önemli sebebi doğru nefes alış verişi yapamadığınızdan ya da nefesinizi tutarak yüzme çalışıyor olmanızdan kaynaklanmaktadır. Yüzme esnasında nefes ağız yoluyla alınmalı; burun ve ağız yoluyla su içerisinde üflenmelidir. Nefes ne çok fazla nede çok az alınmamalıdır.
Hangi stilde olursa olsun eğer hızlı yüzüyorsanız nefesinizi verirken hem ağzınızı hem de burnunuzu kullanabilirsiniz. Çünkü hızlı yüzerken nefes alışverişi de aynı oranda hızlanıyor. Ağızdan nefes alıp ciğerlerinizi doldurduğunuzda havayı burundan aynı hızda boşaltmak mümkün olmuyor.
Kurbağalama, en yavaş yüzme tekniği olarak biliniyor. Aynı zamanda sonradan öğrenilmek istenen disiplinler arasında da en yaygın olanı. Yüzücüler başlarını suya sokar ve ardından nefes almak için başlarını tekrar yukarı çıkarırlar. Bu tekniği mideni aşağı bakacak şekilde uygulaman gerekiyor.
Kelebek Stil Yüzme: Diğer yüzme stillerine göre çok daha zordur. Suyun altında bacaklarınız yukarı aşağı olmak üzere hareket ettirirken kollarınızı aynı anda yanlardan öne doğru uzatarak suyun itiş gücüyle vücudunuz öne doğru ilerlemelidir. Yüzme Hangi Kasları Çalıştırır?
Deniz kızı olmaya özenenlere, pleksiglas ve kauçuktan yapılma kuyruklarla yüzme öğretiliyor. Vüducun alt kısmını sıkı sıkıya kavrayan kuyruk ekli mayoyla yüzebilmek de, güçlü karın ve bacak kasları gerektirdiğinden, sonuçta deniz kızı gibi yüzmek gençlere, iyi bir egzersiz olanağı da yaratıyor.
En iyi yağ yakan, yüzme stili ise kelebek stilidir. Bu stil ile 10 dakika da 150 kaloriyi rahatlıkla yakarsınız.
Bu problemi önlemek ve daha konforlu bir şekilde çalışmaları tamamlamak için mutlaka burun tıkacı kullanmak gerekiyor. Eğer havuzda ya da denizde takla çalışması yapıyorsanız burnunuza su kaçabilir.
Su içerisinde dik pozisyonda durduğumuzda, suyun kaldırma kuvveti sadece ayak tabanımıza etki eder. Bu da bizi taşımaya yetmez. Bu sebeple daha çok kaldırma kuvvetine maruz kalabilmemiz için dikey değil olabildiğince yatay pozisyonda olmalıyız. En az 45 derece olabilir.
Yüzerken, başınız suya batmış olsun. Yüzünüzün tamamı suya gömülü olmalı. Yüzünüz suyun içindeyken, ciğerlerinizdeki tüm havayı burun veya ağızdan suya doğru vermelisiniz. Nefesiniz bittiği anda ise, vücudunuzu sağa veya sola nazikçe çevirerek (omuz rotasyonu) ağzınızdan nefes alabilirsiniz.
Yüzme ile sırt, omuz ve kol kaslarının çalışmasıyla beraber duruşu etkileyecek kaslar güçlenir. Bu sayede yüzme sporu duruş bozukluğunun giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Yüzmenin fizyolojik faydalarından bir diğeri ise solunum sistemi üzerindeki olumlu etkileridir.
Yüzücülerin boyları uzun, genelde 1,90 ile 2 metre arasında değişiyor. Ortalama kilo 90, ama boy avantajı önemli.
Gövde, kalça, bacak, kol ve omuzlar çalışır. Yüzerken sadece kalori yakmakla kalmaz aynı zamanda kaslarını da geliştirirsin. Böylece hızlanan metabolizman sayesinde duşunu alıp dinlenirken bile kalori yakmaya devam edersin. Yüzmek seni inceltip kaslarını geliştirirken aynı zamanda bedene ve ruha da iyi gelir.
Serbest yüzmede uygulanan en yaygın teknik 3 kulaçta bir nefes almaktır. Ancak tıpkı benim gibi kendini “2 kulaç, bir nefes” stiline alıştırmış yüzücüler de görürseniz şaşırmayın derim 🙂 Kulaçlardan sonra nefes alırken başınızı öne değil, suyun içinde çektiğiniz kolunuzun yönüne doğru çevirmelisiniz.
Kas ve iskelet sistemini çalıştırmasının yanında, vücudumuzda pek çok sistemin de düzgün çalışmasını sağlar. Özellikle omurga problemlerinde sırt üstü yüzme, tüm omurga çevresi kasların kuvvetlenmesini ve böylece duruşun düzelmesini yani doğru postürün oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Yüzme teknikleri içinde en hızlı ve en kolay olanıdır serbest yüzme. Bu teknik diğer tekniklere göre daha kısa sürede öğrenilmektedir.
Yüzme çok iyi bir definasyon aracıdır, yani kası şekillendirir. Bu nedenle vücut geliştirme sporcuları kaslarını daha şekilli, daha esnek ve daha estetik hale getirmek için yüzme yaparlar. Yüzme sayesinde vücut yağları eridikçe kaslar daha da ortaya çıkar. Kas grupları arasındaki ayrımlar daha belirginleşir.
En güzeli; ayak parmak uçlarınızı gevşek bırakarak mümkün olduğu kadar topuklarınızı kendinize doğru çekmelisiniz.Sanki arabanın gazına basıyormuş gibi ayak bileğinizi uzatmanız yeterli olacaktır. Bacaklar tam paralel olacak diye bir kaide yok, parmak uçları birbirine yakın, topuklar biraz ayrı olabilir.
Serbest yüzmede ayak vuruşu kalçadan başlar. Aşağıya doğru vuruş anında dizler hafif kırık olabilir.
suda ayak altları ile basılmalı vucudu sakın tutmak sıkmamak gerekir zaten suyun kaldırma kuvveti ile beraber hareketi çözeceksiniz nefes kontrolü önemdir hareketi yaparken nefes alıp vermeye devam edin tutmak faydalı olur ama her zaman tutamazsınız nefese ihtiyacınız olucaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri