Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı, Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı, Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.
120-160 °C' de ütüleme yapılması tavsiye edilir. İpekli kumaşlar için ütünün ipek ayarı varsa ona getirin. İpekli kumaşlar için düşük, yünlü kumaşlar için orta ısılar yeterlidir. Hassas kumaşlarda ütü bezi kullanılabilir.
Her ütünün üst kısmında ısı derecesini gösteren bir panel vardır. Gömlek ütüsü için ideal ısı seviyesi 180 derecedir. Fakat bazı keten gömleklerin ütülenmesi esnasında 180 derecelik ısıdan istenen verim alınamayabilir. Bu durumda ütünün ısı seviyesi 200 dereceye ayarlanabilir.
Pamuklu kumaşlarınız için yüksek ayarları kullanabilirsiniz, fakat sentetik kumaşları düşük ısıda ütülemeniz gerekir. - Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız.
Pamuklu kumaşların ütü ısı ayarı: Ortalama 180 derecede yüksek sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Keten kumaşların ütü ısı ayarı: Oldukça sert yapıdaki keten kıyafetlerinizi 200 - 220 derece ayarında ütüleyebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Isı ayarının 140 ila 190 derece arasında olması idealdir. Ütü izi olmasını istemediğiniz kumaş pantolonlarınızı ters çevirerek ütülemeniz daha uygundur. Klasik kumaş pantolonlarda ise ütü izinin keskin olması çok önemlidir. Pantolonun ütülenmiş olduğu, ütü izinden belli olur.
Ütü modelleri genellikle 1000 ila 2400 watt enerji tüketimine sahiptir. Ay içinde toplam 12 saat ütü kullanıldığı düşünülürse 24 kWh enerji tüketildiği görülür. 2023 yılı için belirlenen elektrik tüketim bedeli 1,48 TL ile 2,22 TL arasında değişir.
Örneğin, pamuklar yüksek ısı derecesine dayanırken (yaklaşık 200 derece), kimyasal (sentetik) lifliler bu ısının çok altında bile ütüye yapışabilir. Her lif türüne belirli bir ütü derecesi gereklidir.
Ütüleme işlemine gömleğin yaka kısımlarından başlama gerekmektedir. İlk olarak yakanın arka bölümü ütülenir. Daha sonra ön bölümü ütülenir ve en son olarak da yaka iz yerlerinden düzgün bir şekilde katlanarak üstünden ütünün geçirilmesi gerekmektedir.
2- 2000-3000 watt bandında ütü almak, en ideal şekilde ütüleme yapabilmenize olanak sağlayacak bir sonuç ortaya koyabilmektedir. 3- Hafif ütü tercihleri yapmaya özen gösterin. 1-1.5 kg aralığındaki ütüler, ütüleme esnasında rahat bir şekilde hareket edip istenilen sonuçları ortaya çıkarabilmek için oldukça uygundur.
Kuru ütü de denilen ve eskiden kullanılan buharsız ütülerden farkı, aletin içerisinde su haznesinin olması. Steam ütü de denilen buharlı ütüde hazneye su doldurulur. Ütü fişe takıldığı zaman su haznesinin hemen altında yer alan taban da ısınır.
Kumaş pantolonlar ütülenirken üzerlerine nemli bez konulmalıdır. Sert yapılı kumaştan üretilen pantolonlar ütülenirken ise yüksek ısı kaldırmasına dikkat edilmelidir. Ütü yüksek dereceye ayarlanarak jilet gibi ütü yapmak mümkün olur.
- Ütüyü en hassas ayara getirerek tülleri ütülerseniz hem yanma hem de tüle herhangi bir zarar verme riskini ortadan kaldırmış olabilirsiniz.
Liflerin şişmesinden dolayı ütüleme, gereklidir. Sentetik - pamuk karışımlarında daha düşük ütüleme ısısı uygulanır.
Ütünüzde musluk suyu kullanabilirsiniz. Musluk suyunun sertlik derecesi yüksekse içme suyuyla karıştırabilirsiniz.
Kıyafetlerinizi ortadan dışarıya doğru ütüleyin. -Buhar kullanımına dikkat edin. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmayın. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysilerinizde ütü izi kalmasına, yakmasına veya yıpranmasına neden olur.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
NAYLON / POLYESTER
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz. Yaka ve pat düğmelerinin çevresinin, kol ve etek ucundaki desenli bölgelerin, cep kenarlarının üzerine nemli ince bir bez koyarak ütülemeniz bu alanların parlama yapmasını önler.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
1500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanılırsa aylık olarak 45 kW elektrik tüketimine yol açar. Bu durumda kullanılan elektronik aletin elektrik tüketiminin faturaya 67,5 TL olarak yansıdığı söylenebilir. 2500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanıldığı zaman bir ayda 75 kW elektrik harcar.
Ancak kettle, en çok elektrik harcayan ev aletlerinden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri