"Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesi kapsamında hayata geçirilen yüzme kursları ile 6-18 yaş grubundaki çocuklar yüzme öğreniyor.
Yüzme, bir spor dalı olarak çocukların fiziksel olduğu kadar zihinsel ve duygusal gelişimlerine de katkı sağlıyor. Bazı yöntemler ile yüzme eğitimi iki aylıkken başlasa da uzmanlar ideal yüzme yaşı olarak 4-8 yaş aralığını işaret ediyorlar.
Yüzme öğrenmenin yaşı yoktur. En ideal yaş en erken yaştır. Yüzme bir tutkudur.
“Yetişkinliğe erişip de yüzmeyi öğrenmek de neyin nesi?!” diyenler varsa eğer onlara inat, ufak tefek tüyolarla karşınızdayız. Pek çok merak için yaşımızı bahane ediyoruz ya, yok aslında öyle bir şey. Hele ki yüzmeyi öğrenmenin yaşı hiç yok.
15 yaşında yüzmeye başlamak mümkün olduğu gibi 2 yaşında da mümkündür. Bu sebeple her spor branşının başlangıç yaşı olduğu gerçeği de göz ardı edilmemelidir. Yüzmek için bebeklik dönemi baz alınabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yüzme her insanın mutlaka bilmesi gereken birşey. Ne zaman kimin hayatını kurtaracağın belli olmaz. 40 yaşından sonra bile yüzme öğrenen var bu işin yaşı yok. Öğrenmenin yaşı yoktur.
MADDE 5- (1) Yüzme spor dalında sporcu lisansı sahibi olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; 1 4045 Page 2 a) 7 ile 100 yaş aralığında bulunmak, 1) Belirlenen yaş sınırını tamamlamış olmak, b) Yüzme biliyor olmak.
Yüzme bilmeyen kişiler havuza giremez. Havuza girmeden önce ayak havuzunun kullanılması zorunludur.
Herkes yüzme öğrenebilir , yüzme sonradan öğrenilen ve unutulmayan bir aktivitedir. Yüzme eğitimi , bisiklet sürmeyi öğrenme , araba sürmeyi öğrenme vb. aktiviteler gibidir.
Uzun süre yüzmüyorsa eğer yüzme tekniklerinde de gerileme olur. Belli bir süre önceki antrenmanlarına geri dönerek kondisyonunu ve yüzme tekniğini antrenmanlara başlayarak geliştirebilir. Peki merak konusu olan bu yüzme nasıl unutulur? Kısa bir süre eğitim almış olan biri eğer 3 – 5 yıl yüzmez ise yüzmeyi unutabilir.
Öncelikle yüzmenin yaşı yoktur, yüzdüğünüz havuzlarda 3-4 yaşlarında afacanların yüzmeyi öğrenme çabalarına da şahit olacaksınız, 50′li yaşlarda düzenli olarak antrenmana gelen kişilere de. Henüz yüzmeyi bilmiyor olabilirsiniz, yaşınızın da önemi yok yüzmeye başlamak için.
İnsan her yaşta yüzmeyi öğrenebilir. Ancak öncelikle temel yüzme becerilerini öğrenmek gerekir. Herkes kendi başına da temel yüzme becerilerini edinebilir.
Düzenli olarak kursa gelen, kararlı olan herkes ortalama 8 ile 12 saat arasında yüzmeyi öğrenebilmektedir. Yüzmeyi kaç günde öğrenebilirim derseniz özelliklerinizi iyi bilmeniz gerekir. Yüzmeyi öğrenme süresi minimum 2 ay, maksimum 4 ay olabilmektedir.
Yüzücülerin boyları uzun, genelde 1,90 ile 2 metre arasında değişiyor. Ortalama kilo 90, ama boy avantajı önemli.
Özellikle gelişim dönemlerinde yapılan fiziksel aktivitelerin boy uzamasında önemli rol oynadığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Tüm kas gruplarını çalıştıran yüzme sporunu gelişim çağındaki çocukların yapması boylarının uzamasında önemli bir rol oynayacaktır.
(Ortalama; 8-12 seansta, ancak tecrübeyle söylenebilir ki ortalama yetenekteki bir kişinin, su duygusunu kazanması, suyun kaldırma kuvvetine inanması, suyla barışması, can güvenliğini sağlayacak kadar kendi kendine yüzebilmesi).
Hayır. Dalış yapmak için Olimpiyat sporcusu ya da hatta iyi yüzücü olmak zorunda değilsiniz. Yüzme becerisi belirli bir aşamadan sonra zaten olmazsa olmaz hale geliyor.
Her insana göre farklılık gösteren bir durum bu. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
Yüzme öğrenirken yardım almak neden önemli? Yüzmeyi tek başına öğrenmek elbette mümkün olabiliyor. Özellikle yetişkinler, yardım almadan ya da kursa gitmeden yüzmeyi öğrenebiliyorlar. “Yuzme nasıl öğrenilir?” sorusuna verilecek yanıtlar ve yüzme tüyoları bu konuda yönlendirici olabiliyor.
Yüzme bilmeyenlerin dalga havuzuna girmesi yasaktır. Yüzme bilmeyen yetişkinlerin can yeleği, çocukların ise can yeleği/kolluk kullanması zorunludur. Dalga seansı günde 1 defa ve her seans 30 dakikadır. Dalga havuzunda her zaman botları kullanınız.
Ayrıca tahrişe neden olur; bazen aşırı havuz kokusu yaratır ve gözleriniz yanar. Siyanojen klorid de tahriş edici bir maddedir ve vücudun oksijen kullanma yeteneğini gerçekten etkileyebilir. Ne kadar idrarla dolu olursa olsun, bir havuzda bundan dolayı ölünmez- fakat kesinlikle bunu solumanız sizin için iyi değil.
Profesyonel anlamda yüzme öğrenme ve yüzme tekniklerini geliştirmek için mutlaka profesyonel bir havuzda eğitim almalısınız. Denizde mi yoksa havuzda mı su üstünde durmak daha kolaydır? Sorusuna cevap tabi ki denizdir. Bunun nedeni ise suyun kaldırma gücü tatlı ve tuzlu su faktörüdür.
Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
Tavan yaş sınırı olmayan ancak 25 yaşını doldurmuş olan herkesin yaşam boyu yapabileceği bir spor dalıdır. Ülkemizde son yıllarda popüler olan master yüzme, dünyada da çok eskilere dayanmamaktadır.
5 yaşından itibaren başlangıç programları ile başlanabilir. 6 yaş çok geç kalınmış olur. Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrene edilme süreci başlar. Bu süreçte, 8 -10 yaş itibariyle dersek, 10- 12 yaş arası çocukların artık müsabık sporcu olmaları beklenir. Yani 8 yaşından sonra lisans başvurusunda bulunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri