Yüzme, kas ve iskelet sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi gibi çeşitli fiziksel sistemlerin sağlığının geliştirilmesinde olumlu özelliklere sahiptir. Yüzmenin faydaları arasında vücuttaki tüm hareket organlarını çalıştırması ilk sırada yer alır. Özellikle çocukluk döneminde sağlıklı ve büyüme gelişmeyi destekler.
Haftada 3 gün yüzme önerilir. Yüzme de kaç teknik vardır? Bilindiği üzere; serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek olarak dört farklı teknik vardır.
Yüzme Kaç Günde Bir Yapılmalıdır? Yüzme sıklığı, bireysel tercihlere, hedeflere ve mevcut fiziksel kondisyona bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak genel olarak, haftada en az 2-3 kez düzenli yüzme yapmak önerilmektedir.
Kas ve iskelet sistemini çalıştırmasının yanında, vücudumuzda pek çok sistemin de düzgün çalışmasını sağlar. Özellikle omurga problemlerinde sırt üstü yüzme, tüm omurga çevresi kasların kuvvetlenmesini ve böylece duruşun düzelmesini yani doğru postürün oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Akciğer Kapasitenizi Geliştirir
Yüzmenin akciğerler için faydalı olduğu bilinir. Yüzme nefesinizin bedeninizle uyum sağlamaya çalıştığı bir spordur. Yüzme ile akciğerlerinizin kapasitesini genişletirken nefesinizi kontrol etmeyi de öğrenebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Her gün yüzülebilir
Serbest, kurbağalama, sırtüstü veya kelebek gibi tercih edilen stillerde yüzülebilir. Mesafe kişinin kondisyon seviyesine göre değişebilmektedir.
Yüzme, esnekliği arttırdığı için de yürümeden daha faydalı. Ayrıca vücudun üst kısmını daha fazla kullandığınız için dengeli bir kas gücü kazanır, dayanıklılığınızı daha çok arttırırsınız. Sakatlanma riski de yürümeden daha düşük. Bununla birlikte yüzmek için bir deniz ya da havuz bulmak her zaman kolay olmayabilir.
Yüzmenin Vücuda Faydaları
Kas ve eklemlerin çalışmasını destekleyerek hareket kabiliyetini artırır. Kas oluşumunu destekleyerek kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Yüzerken harcanan kalori fazla yağların yakımında göre alır. Bu sayede kilo vermeyi destekler.
Kemik kütlesini arttırması yüzmenin bel ve boyun ağrılarına faydaları arasında sayılabilir. Özellikle omurga üzerindeki baskıyı azaltan bir spor dalı olduğundan kronikleşmiş bel ve boyun ağrılarının giderilmesinde düzenli yüzmek önerilir.
Bilim insanı Alberto Minetti bilgisayar simülasyonu kullanarak, yüzerken parmaklar arasındaki en uygun mesafenin 3-8 mm. arasında olması gerektiğini yani parmakların doğal duruşunun en uygun teknik olduğunu keşfetti. Parmaklar arasında hafif bir yayılım sağlayarak, suyu çekme esnasında elimizin yüzey alanı artmaktadır.
Yüzme antrenmanı esnasında temponuzu artırdıkça vücudunuzun yaptığı iş de zorlaşacağı için nabzınız yükselecektir. Nabzınızın yükselebileceği azami sınır ise '220-yaş' olarak pratik şekilde bulabileceğiniz bir noktadır. Örneğin 40 yaşında bir insanın dakikada nabzının ulaşabileceği ortalama teorik üst sınır 180'dir.
Yüzme, yağ yakımına yardımcı olabilir ve dolayısıyla vücuttaki yağ miktarını azaltabilir. Ancak, yalnızca yüzme yaparak göbek bölgesindeki yağların erimesini sağlamak mümkün değildir. Vücut yağının kaybedilmesi, genellikle vücuttaki genel yağ oranının azaltılmasına bağlıdır.
Uzun süre yüzmüyorsa eğer yüzme tekniklerinde de gerileme olur. Belli bir süre önceki antrenmanlarına geri dönerek kondisyonunu ve yüzme tekniğini antrenmanlara başlayarak geliştirebilir. Peki merak konusu olan bu yüzme nasıl unutulur? Kısa bir süre eğitim almış olan biri eğer 3 – 5 yıl yüzmez ise yüzmeyi unutabilir.
Yüz suyun içinde ve su alın hizası yada saç hizasında olmalıdır. Yüzücüler nefes alırken kafayı kaldırmak yerine sadece çevirmelidirler. Bu çevirme kafanın yarısı suyun içinde kalacak kadar olmalarıdır.
Yüzme çok iyi bir definasyon aracıdır, yani kası şekillendirir. Bu nedenle vücut geliştirme sporcuları kaslarını daha şekilli, daha esnek ve daha estetik hale getirmek için yüzme yaparlar. Yüzme sayesinde vücut yağları eridikçe kaslar daha da ortaya çıkar. Kas grupları arasındaki ayrımlar daha belirginleşir.
Yüzerek yüksek tansiyonun düşürülebildiğine yönelik araştırmalar vardır. Yüzme vücutta birçok kas grubunu çalıştırır. Omuz, göğüs, bacak, sırt, karın, kalça bölgelerindeki birçok kası çalıştırır. Omuz bölgesinde deltoid middle head, deltoid posterior head ve deltoid anterior head kaslarını çalıştırır.
Yüzme, sırt ağrınızı hafifletmek için mükemmel bir egzersizdir; bunun nedeni suyun tüm vücudunuzu desteklemesi sayesinde omurga ve sırtınıza hiç yük binmemesidir.
Yüzmenin diğer spor dallarına nazaran sinir sistemimize daha iyi geldiği bilimsel olarak da ispat edilmiştir. Sinir sistemimizin mevcut sorunlarımızın yükünden, gerginliklerden uzakta rahat kalması yüzme ile mümkündür. Düzenli olarak yüzdüğümüzde hem bedenimiz hem de ruhen sinir sistemimiz rahatlar.
Boyun fıtığı gibi bir çok rahatsızlığın ilerlemesini engelleyen yüzme sporu insanlarda olumlu sonuçlar veriyor. Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu, düzenli yapıldığında ise boyun fıtığını tedavi eden önemli bir spor dalıdır.
Beyne daha fazla oksijen gider
Yüzme ile birlikte beyin performansı artar. Bunun nedeni kan akışının artması ve oksijenin beyine daha sağlıklı bir şekilde ulaşmasıdır. Bu durum ise iyi bir hafıza, bilişsel işlev ve uyanıklık demektir.
Su bütün vücut ağırlığını kaldırır. Bu yüzden yüzme, özellikle ayak bileği, diz ve kalça gibi yük taşıyan eklemlerin üzerine hiçbir baskı yapmadan kasları çalıştırabilen bir spordur. Eklemlerin üzerine yük binmesi kıkırdak harabiyetini ve kireçlenmeyi arttırır.
Yüzme sporu doğru olarak uygulandığında vücuttaki omuz, sırt, göğüs, bacak, kalça ve karın bölgesindeki pek çok kası çalıştırır. Omuz bölgesinde; deltoid posterior head, deltoid middle head ve deltoid anterior head kaslarını harekete geçirir. Deltoid posterior head, arka omuz kasıdır.
Vücut geliştirmenin yollarından birisi de düzenli olarak yüzmektir. Vücut geliştirme noktasında yüzme çok iyi bir vücut şekillendiricidir. Özellikle sporcular, kaslarını geliştirmek ve şekillendirmek için sık sık yüzerler. Yüzerken vücuttaki yağlar eriyince kasların oluşumu başlar.
Yüzmek Tüm Vücudunuzun Çalışmasını Sağlar
Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.
Yüzmenin vücudu şekillendirmesi mümkündür. Yüzmek tüm kas grupları üzerinde etkili olur. Yağ yakımı konusunda vücudu destekleyen önemli spor dallarından biridir. Bu sebep ile de yüzerken kilo kaybetmek ve vücudu şekillendirmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri