Yumuşacık bir et yemeği için dana eti terbiyesi en iyi çözüm yollarından biridir. Lifleri diğer kırmızı etlere göre daha az belirgin olan ve rengi daha açık pembeye yakın olan dana eti, pişirmeden önce marine edilebilir. Bunun için asitli ve yağlı marinat uygundur.
Danalar, sığırlara göre daha genç olduğu için iki et çeşidi arasındaki temel fark yumuşaklık. Çünkü dana etinde but kasları ve yağ dokusu, sığır etine kıyasla daha az gelişmiş ve daha yumuşak. Kısacası, kırmızı et çeşitlerini büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen etler olarak tanımlayabiliriz şefim.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir. Dana eti kasaplar tarafından dört şekilde hazırlanır; kıyma, kuşbaşı et, biftek ve rosto. Dana, sütten kesildikten sonra, ineğin 1 yaşına kadar olan yavrusudur.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın.
Lokum gibi kavurma nasıl pişirilir
Yumuşak bir kavurma yapmanın püf noktası yüksek ateşte yapılmasıdır. Kısık ateş, etin sulanmasına ve suyunu kaybetmesine neden olur. Esasen kavurma eti, kendi yağında kavrulmalıdır, etiniz yağsızsa yağ ilavesi yapmanız gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Genç bir hayvanın etiyse daha lezzetli olacağı muhakkak. En az üç gün buzdolabında dinlendirilmiş olması da lezzetine lezzet katacaktır. Unutmayın, hayvanın güneş gören, sırt bölgesindeki etler daha yumuşak ve lezzetli olur. Yağı ne fazla ne de az, orta yağlı olmalı.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Dana etinin lifleri genelde sığır etine göre daha incedir. Ayrıca kasların arasındaki yağ dokusu da görünmemektedir. Baktığımızda dana etinin renginin açık kırmızı gibi renklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yani incelendiğinde dana etinin daha yumuşak bir kıvamda ve az sulu olduğu görülmektedir.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Eğer dana etinden haşlama yapacaksanız 30 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Dana biftek ise 10 dakika, dana dil ise 45 ve 60 dakika arası süreler de pişmektedir.
kuzu eti daha yumuşak ve lezzetli olurken dana eti daha serttir ve dişlerin arasına girer. ızgarada mangalda kuzu, yemeklerde dana veya sığır makbuldür.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Pişirme esnasında defne yaprağı ve kekik kullanırsanız, daha leziz ve ağır kokmayan bir kavurma elde edebilirsiniz. Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır.
Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle sıcak ya da soğuk su başta olmak üzere, diğer maddelerle dahi olsa eti yıkamamak gerekiyor.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz. Antrkot da çabuk pişen türlerden biridir.
Bonfile kemiksiz bir et olduğu için dinlendirme işlemi sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla içi ve dışı tereyağ kaplanarak dinlendirilir. Tereyağımız kendi çiftlik tereyağımızdır. Herhangi bir alerji durumunuz varsa sipariş notunda belirtebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri